Πώς θα κρατήσεις το κατοικίδιό σου ήρεμο στα πυροτεχνήματα της Πρωτοχρονιάς;

Πώς θα κρατήσεις το κατοικίδιό σου ήρεμο στα πυροτεχνήματα της Πρωτοχρονιάς;

Σίγουρα έχεις παρατηρήσει πως φοβάται και κρύβεται

Οι επιδείξεις πυροτεχνημάτων συμβαίνουν παντού σε όλο τον κόσμο την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς, αλλά ενώ οι περισσότεροι λατρεύουν τα εκθαμβωτικά πυροτεχνήματα, τα περισσότερα κατοικίδια ζώα δεν το κάνουν. Ο φιλανθρωπικός οργανισμός RSPCA εκτιμά ότι σχεδόν τα μισά από τα κατοικίδια σκυλιά στο Ηνωμένο Βασίλειο εμφανίζουν σημάδια φόβου όταν ακούνε πυροτεχνήματα.

Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι τα σκυλιά μπορούν να ακούσουν τέσσερις φορές την απόσταση ενός ανθρώπου και είναι σε θέση να πάρουν υψηλότερους ήχους σε εύρος συχνοτήτων 67-45.000 Hz. «Είναι φυσικό τα σκυλιά να φοβούνται τους δυνατούς θορύβους», σύμφωνα με τον διάσημο συμπεριφορέα σκύλων César Millán. «Οι ήχοι ενεργοποιούν το νευρικό τους σύστημα και μπορούν να γίνουν ανήσυχοι ή να φοβούνται». Ο Millán είπε ακόμη ότι οι φωτεινές αναλαμπές και οι έντονες μυρωδιές μπορούν να κάνουν τα πυροτεχνήματα ακόμη πιο συντριπτικά για τα μικρά αυτά πλάσματα.

Ως αποτέλεσμα, αρκετές φιλανθρωπικές οργανώσεις ζώων και ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων παροτρύνουν τους άλλους να διατηρήσουν τα κατοικίδια τους ήρεμα όταν το ρολόι χτυπήσει 12 την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς και έχουν εκδώσει οδηγίες για το πώς κρατάς το κατοικίδιο ζώο σου να αισθάνεται όσο πιο ήρεμο γίνεται μέχρι να σταματήσουν τα πυροτεχνήματα.

Αυτά προτείνουν για διάφορα κατοικίδια:

Σκύλοι

Εάν γνωρίζετε ότι το σκυλί σου είναι πιθανό να αισθάνεται άγχος όταν ξεκινούν τα πυροτεχνήματα, υπάρχουν μερικά προπαρασκευαστικά μέτρα που μπορείς να λάβεις για να μειώσεις το άγχος αργότερα. Το φιλανθρωπικό ίδρυμα Dogs Trust έχει συμβουλεύσει τους ανθρώπους να βγάλουν τα σκυλιά τους βόλτα πριν σκοτεινιάσει, ώστε να μην χρειάζονται την τουαλέτα όταν ξεκινήσουν τα πυροτεχνήματα.

Προτείνει επίσης να βεβαιωθείς ότι το σπίτι και ο κήπος σου είναι ασφαλή, καθώς ο σκύλος σου μπορεί να προσπαθήσει να φύγει εάν αισθάνεται ιδιαίτερα αναστατωμένος. Το να παρέχεις στον σκύλο σου ένα «ασφαλές κρησφύγετο» σε μια περιοχή του σπιτιού σου όπου αισθάνεται ιδιαίτερα άνετα θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου του. Όταν ο σκύλος βρίσκεται σε αυτήν την περιοχή, φρόντισε να κλείσεις τις κουρτίνες και να ανοίξεις την τηλεόραση ή το ραδιόφωνο για να μειώσεις τους ήχους που εκπέμπουν τα πυροτεχνήματα.

Ενώ τα πυροτεχνήματα συνεχίζονται, είναι σημαντικό να μην αφήσεις το σκυλί σου μόνο του, καθώς μπορεί να φοβάται χωρίς την παρέα σου.

Γάτες

Τα πυροτεχνήματα μπορούν να κάνουν τις γάτες να γίνουν αρκετά δειλές και ως εκ τούτου είναι σημαντικό να σκεφτούμε την ασφάλειά τους. Η φιλανθρωπική οργάνωση του Blue Cross συνιστά τη διατήρηση της γάτας σου σε εσωτερικούς χώρους κατά τη διάρκεια των πυροτεχνημάτων.

«Πριν ξεκινήσουν τα πυροτεχνήματα, βάλε στο κατοικίδιο ζώο σου μικροτσίπ και, αν είναι ήδη τσιπαρισμένο, έλεγξε τα στοιχεία επικοινωνίας σου να είναι ενημερωμένα», λέει ο οργανισμός. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, καθώς σου δίνει την καλύτερη ευκαιρία να ξανασυνδεθείς με τη γάτα σου αν τρομάξει και χαθεί στη γειτονιά στη διάρκεια των πυροτεχνημάτων».

Όπως και με τα σκυλιά, μπορείς να κάνεις τη γάτα σου να αισθάνεται πιο άνετα κατά τη διάρκεια των πυροτεχνημάτων, τοποθετώντας την τηλεόραση ή το ραδιόφωνο για να καλύψεις τον ήχο και κλείνοντας τις κουρτίνες. Για να βεβαιωθείς ότι η γάτα σου θα παραμείνει σε εσωτερικούς χώρους, η φιλανθρωπική οργάνωση συνιστά να σφραγίσεις το πορτάκι της γάτας αν υπάρχει στην πόρτα της αυλής. Η γάτα σου μπορεί να θέλει να περιπλανηθεί στο σπίτι ή να μείνει σε ασφαλή χώρο.