Πώς αλλάζουμε τη διατροφή του σκύλου μας
Ένας από τους βασικούς λόγους αλλαγής της τροφής ενός σκύλου, είναι η μετάβασή του σε ένα επόμενο στάδιο ζωής.
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ένας σκύλος χρειάζεται να αλλάξει διατροφή, κατά τη διάρκεια της ζωής του. Πολλοί κηδεμόνες όμως, αγνοούν ποιος είναι ο σωστός τρόπος αλλαγής της τροφής, διατρέχοντας έτσι τον κίνδυνο, να προκαλέσουν στον σκύλο τους πεπτικές διαταραχές.
Πώς καταλαβαίνουμε ότι πρέπει να αλλάξουμε την τροφή του σκύλου μας
Ένας από τους βασικούς λόγους αλλαγής της τροφής ενός σκύλου, είναι η μετάβασή του σε ένα επόμενο στάδιο ζωής. Για παράδειγμα, όταν το κουτάβι μας ενηλικιώνεται ή όταν ο σκύλος μας γίνεται ηλικιωμένος. Εκτός από αυτές τις φυσιολογικές αλλαγές στη ζωή του σκύλου μας, ωστόσο, μπορεί να παρατηρήσουμε και κάποια επιπλέον σημάδια, όπως ένα θαμπό ή τραχύ τρίχωμα, αρκετά χαμηλά επίπεδα ενέργειας ή μαλακά κόπρανα, τα οποία αποκαλύπτουν πως ο σκύλος μας, είτε δεν λαμβάνει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά από τη διατροφή του, είτε έχει εμφανίσει δυσανεξία. Τέλος, αν ο σκύλος μας είναι υπέρβαρος, τότε ενδείκνυται η αλλαγή της διατροφής του σε μία προσαρμοσμένη διατροφή με λιγότερα λιπαρά.
Πώς πρέπει να γίνεται η μετάβαση στη νέα τροφή
Η διαδικασία αλλαγής της τροφής του σκύλου μας θα πρέπει να γίνεται ομαλά και σταδιακά, ώστε να μην παρουσιάσει στομαχικές διαταραχές. Η ιδανική μετάβαση από την παλιά στη νέα τροφή μπορεί να πραγματοποιηθεί σταδιακά, αναμιγνύοντας και τις δύο τροφές. Αρχικά, μπορείτε να εισάγετε τη νέα τροφή, δίνοντας στον σκύλο σας 3/4 από την παλιά τροφή και 1/4 από τη νέα. Στη συνέχεια, αυξάνετε τη νέα τροφή, μειώνοντας την παλιά, δίνοντάς του μισή από την παλιά και μισή από τη νέα τροφή. Τις επόμενες μέρες, αναμιγνύετε 3/4 της νέας τροφής με 1/4 της παλιάς τροφής, μέχρι να φτάσετε στο 100% της νέας τροφής.
Η διαδικασία μετάβασης θα πρέπει να διαρκέσει τουλάχιστον μία εβδομάδα, ενώ σε όλο αυτό το διάστημα, θα πρέπει να παρατηρείτε τον σκύλο σας και να σιγουρεύεστε πως ο οργανισμός του προσαρμόζεται στην αλλαγή της διατροφής του. Να θυμάστε πως κάθε σκύλος έχει διαφορετικές ανάγκες, οπότε πριν προχωρήσετε σε οποιαδήποτε αλλαγή, θα πρέπει να έχετε συμβουλευτεί τον κτηνίατρο που παρακολουθεί τον σκύλο σας.