Γιατί οι σκύλοι είναι πιο ανθρώπινοι από τους ανθρώπους

Γιατί οι σκύλοι είναι πιο ανθρώπινοι από τους ανθρώπους

Ίσως αν είχαμε, όλοι μας, την συμπεριφορά και τον ψυχισμό των σκυλιών, να ζούσαμε σε έναν καλύτερο κόσμο.

Η μεγάλη φυσική καταστροφή που έπληξε την Ιαπωνία δεν είχε αντίκτυπό μόνο στους ανθρώπους, αλλά και στους τετράποδους κατοίκους της χώρας. Τα σπίτια και οι ψυχές που χάθηκαν, άνηκαν εξίσου σε ανθρώπους και ζώα και είχαν ακριβώς την ίδια σημασία για αυτά.

Στο παρακάτω βίντεο, αποτυπώνεται μέσα σε λίγα καρέ μια ιστορία που περιέχει συμπυκνωμένη όλη την αγάπη, την τρυφερότητα, την υποστήριξη και την ευαισθησία που θα έπρεπε να χαρακτηρίζει τον καθένα από εμάς, τουλάχιστον απέναντι στους συνανθρώπους μας, τόσο σε δύσκολες στιγμές όσο και γενικότερα. Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά θα μπορούσαν απλά να αναφερθούν ως «ανθρωπιά», επιτρέψτε μου όμως να είμαι λίγο επιφυλακτική απέναντι στο νόημα αυτής της λέξης πλέον, βλέποντας όσα γίνονται μεταξύ ανθρώπων κάθε μέρα.

Αυτά τα δύο σκυλιά, που έπεσαν θύματα του Τσουνάμι, έχουν χάσει τα αφεντικά τους και βρίσκονται παρατημένα μέσα σε κάτι που μοιάζει με χωματερή, το πιο πιθανό όμως είναι πως πρόκειται για σπίτια που έχουν καταστραφεί. Το ένα από αυτά είναι αδύναμο για να κουνηθεί και κείτεται μισολιπόθυμο σε μια γωνιά. Το δεύτερο, αρνούμενο να αφήσει τον φίλο του, κοιτά τις κάμερες με επιμονή και πηγαίνει και κάθεται δίπλα του μέχρι να έρθει κάποιος για βοήθεια. Το ότι οι δημοσιογράφοι είναι στα πέντε μέτρα και απλώς καταγράφουν, εκστασιασμένοι, το γεγονός, δεν έχει να λέει και πολλά. Το ρεπορτάζ είναι ρεπορτάζ.

Δείτε το βίντεο και σκεφτείτε, μετά, τι ακριβώς χαρακτηρίζεται ως «ανθρωπιά» και σε ποια πλάσματα ταιριάζει καλύτερα. Στα δίποδα ή στα τετράποδα;