Ένας επαγγελματίας φωτογράφος γάμων μας αναλύει τα πιο hot wedding trends της σεζόν

Τσακιρίδου Χριστίνα
Ένας επαγγελματίας φωτογράφος γάμων μας αναλύει τα πιο hot wedding trends της σεζόν

Ο φωτογράφος Kirill Samarits μιλάει στο Queen.gr για τις νέες τάσεις στην φωτογραφία γάμου, τις αλλαγές που έφερε ο Covid-19 και μοιράζεται πολύτιμες συμβουλές για τα ζευγάρια που ετοιμάζονται να παντρευτούν. 

Είτε ονειρεύεσαι την ημέρα του γάμου σου από μικρή, είτε είναι κάτι που προκύπτει αυθόρμητα στην πορεία της ζωής σου, ένα είναι το σίγουρο: θες όταν έρθει εκείνη η ώρα όλα να δείχνουν τέλεια, από το νυφικό φόρεμα μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια στη γαμήλια δεξίωση. Εν μέσω πανδημίας οι μελλόνυμφοι είχαν έρθει αντιμέτωποι με πολλούς περιορισμούς (όριο στους καλεσμένους, απαγόρευση μουσικής, μάσκες) ωστόσο φέτος τα ζευγάρια μπορούν να χαρούν στο έπακρο την ωραιότερη στιγμή της κοινής ζωής τους.

Αρκετοί ήταν εκείνοι που προτίμησαν να αναβάλλουν το γάμο τους λόγω covid-19 με το 2023 να αναμένεται να «σπάσει ρεκόρ» γάμων. Όπως είναι λογικό οι φωτογράφοι, οι σχεδιαστές νυφικών, οι wedding planners και οι εταιρίες catering εργάζονται ήδη πυρετωδώς για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις των μελλονύμφων.

Τα τελευταία χρόνια τα ζευγάρια δεν αφήνουν τίποτα στην τύχη. Εστιάζουν στην ευχαρίστηση του καλεσμένου, δημιουργώντας πιο εξατομικευμένες λεπτομέρειες και επενδύοντας ολοένα και περισσότερο στην φωτογράφιση και την βιντεοσκόπηση του γάμου τους. Δεν είναι λίγοι μάλιστα εκείνοι που ζητούν από τον φωτογράφο να τους φωτογραφίσει μετά τον γάμο με τις after wedding λήψεις να θυμίζουν συχνά editorial περιοδικού.

Η ημέρα του γάμου σου είναι μια ημέρα που θα θυμάσαι για πάντα γι' αυτό είναι πολύ σημαντικό να αποτυπώσεις τις στιγμές σε φωτογραφίες που θα διαρκέσουν μια ζωή. Πολλά ζευγάρια προσπαθούν να μειώσουν το κόστος ελαττώνοντας το budget από τη φωτογραφία του γάμου τους, αλλά αυτό είναι ένα λάθος που μπορεί να αποβεί μοιραίο.

Ο φωτογράφος Kirill Samarits μιλά στο Queen.gr για τις νέες τάσεις στην φωτογραφία γάμου, τις αλλαγές που έφερε ο Covid-19 και μοιράζεται πολύτιμες συμβουλές για τους μελλόνυμφους.

Tι σε ενέπνευσε να ασχοληθείς με την φωτογραφία;

Έρχονται τόσες πολλές αναμνήσεις στο μυαλό μου διαβάζοντας αυτή την ερώτηση. Ίσως η πρώτη επαφή με την φωτογραφία ήταν μέσω του πατέρα μου που είχε ασχοληθεί κι εκείνος σε εφηβική ηλικία. Αυτό που υπερίσχυσε όμως ήταν ο ενθουσιασμός που ένιωθα όταν έβλεπα φωτογραφίες μηχανές. Μέχρι το πρώτο έτος της σχολής, ίσως η τύχη, ίσως η μοίρα, συνέβαλαν και μου δόθηκε η ευκαιρία να πάρω την πρώτη μου φωτογραφική μηχανή και να ξεκινήσω να ασχολούμαι καθημερινά με την φωτογραφία μέχρι και σήμερα, δέκα χρόνια μετά.

https://www.instagram.com/p/CebtTrhDoUq

Πώς αποφάσισες να δώσεις έμφαση στο συγκεκριμένο είδος;

Εκ πείρας πλέον μπορώ να πω πως είναι ίσως το πιο δύσκολο είδος φωτογραφίας από αυτά που κάνω. Παράλληλα όμως ανταποδίδει καθώς είσαι μέρος ενός πολύ ευχάριστου γεγονότος, η διάθεση είναι πάντα καλή, όλοι θέλουν να διασκεδάσουν και πολλές φορές βιώνω συγκινητικές στιγμές.

Μετά τα δύο χρόνια Covid 19, τι πιστεύεις ότι έχει αλλάξει στη βιομηχανία γάμων;

Αυτά τα δυο χρόνια δημιούργησαν μια πολύ έντονη αστάθεια στην βιομηχανία των γάμων. Διάφορα γεγονότα οδήγησαν και τους πελάτες αλλά και τους φωτογράφους να γίνουν πιο τυπικοί αλλά και αναλυτικοί στην σύνταξη ιδιωτικών συμφωνητικών συνεργασίας. Επίσης θα πω πως εντοπίζω αλλαγή στην αισθητική των πελατών, έχει αλλάξει η ετυμολογία του τι θεωρούν «ωραία φωτογραφία». Ίσως οι αμέτρητες ταινίες και σειρές που όλοι είδαμε αυτά τα δύο χρόνια βοήθησαν στην γενική βελτίωση της αίσθησης για την τέχνη της φωτογραφίας γενικότερα.

https://www.instagram.com/p/CT5L-I_DaV1

Για να βρεις ποια είναι η πιο τυχερή ημερομηνία για να παντρευτείς, κάνε το κόλπο με τους αριθμούς

Τι σου ζητάνε περισσότερο οι μελλόνυμφοι;

Για μεγάλο χρονικό διάστημα μια από τις συχνές απαιτήσεις τους ήταν η παροχή άλμπουμ με τις φωτογραφίες από τον γάμο τους, μια υπηρεσία που είναι συσχετισμένη με τους φωτογράφους γάμου. Από το 2019 έπαψα να παρέχω την υπηρεσία των άλμπουμ, όμως αυτό παρέμεινε μια από τις πιο συχνές ερωτήσεις. Το μόνο σίγουρο είναι πως ένα τμήμα της προσπάθειάς μου είναι να δώσω στους πελάτες μου τα μέγιστα αποτελέσματα, όχι το άλμπουμ, αλλά αυτό που θα περιέχει το άλμπουμ.

https://www.instagram.com/p/CgFBW2UDxL6

Ποια είναι τα μεγαλύτερα wedding photo trends αυτήν την περίοδο;

Θεωρώ πως πλέον η αισθητική έχει αλλάξει αρκετά και είναι κάτι που με χαροποιεί καθώς σαν φωτογράφος προσπαθώ να «εκπαιδεύσω» το μάτι των πελατών για να συλλογιστούν θετικά φωτογραφίες που ίσως χαρακτηρίζονται ως «σκοτεινές» ή «δραματικές».

Θυμάμαι πολύ έντονες κριτικές που είχα δεχθεί μερικά χρόνια πριν πως το στυλ μου είναι πολύ σκοτεινό και ίσως λυπηρό, όμως βλέπω πως το 2023 είναι μια χρονιά που θα δούμε ακόμα πιο πολλές φωτογραφίες με τα παραπάνω χαρακτηριστικά. Τα νέα ζευγάρια θέλουν την αισθητική που κάνει τις φωτογραφίες τους να δείχνουν σαν real life περιοδικό μόδας αλλά ταυτόχρονα να έχουν μια χροιά βγαλμένη από το σινεμά.

Ποια είναι η μεγαλύτερη δυσκολία στις φωτογραφίσεις γάμων;

Εκ πρώτης όψεως θα έλεγα πως φωτογράφος γάμου είναι ο επαγγελματίας που την ίδια μέρα, ταυτόχρονα, θα πρέπει: να είναι στυλίστας, να έχει άποψη για make up και χτενίσματα, να γνωρίζει χρωματολόγιο και συνασπισμούς, να μπορεί να ψυχολογεί και να κρίνει καταστάσεις, φυσικά να παραμένει καλλιτέχνης αλλά ταυτόχρονα και επαγγελματίας στους επιμέρους ρόλους όπως η εξυπηρέτηση πελατών.

Σε δεύτερη βαθμίδα θα αναφέρω την ευθύνη. Ο βαθμός της ευθύνης που έχουν οι φωτογράφοι γάμων είναι τρομερός. Ελάχιστες ώρες, πολύ μικρά χρονικά παράθυρα, όλα έχουν μια αντίστροφη μέτρηση και πρέπει να είσαι γρήγορος, αποτελεσματικός και να βεβαιωθείς πως μπορείς να προβλέψεις καταστάσεις που ίσως δημιουργήσουν προβλήματα.

https://www.instagram.com/p/CeyKn02jO1U

Έχεις φωτογραφίσει πολλά επώνυμα ζευγάρια «στην ωραιότερη ημέρα της ζωής τους». Έχεις αντιμετωπίσει κάποιο αξιομνημόνευτο περιστατικό;

Θα έλεγα πως σε ένα βαθμό όλοι οι γάμοι έχουν κάποιο τμήμα τους που είναι αξιομνημόνευτο, μερικές φορές θετικό, μερικές φορές αρνητικό. Δυστυχώς τα αρνητικά είναι αυτά που έρχονται πρώτα στο μυαλό μας, είναι μια άμυνα μας κατά κάποιο τρόπο. Ένα από αυτά που δεν μπορώ να ξεχάσω είναι το μοιραίο συμβάν με το τροχαίο δυστύχημα του Peter (Μadclip).

https://www.instagram.com/p/CjnaeGlDOpy

Τι προτείνεις να ζητήσουν τα ζευγάρια από τον φωτογράφο του γάμου τους, αλλά και τι να αποφύγουν.

Θα χωρίσω την απάντησή μου σε πριν και μετά τον γάμο. Πριν τον γάμο, θα πρέπει να ζητήσουν να δουν δείγμα δουλειάς που να αποτελείται από ικανοποιητικό αριθμό γάμων ώστε να μπορούν να σχηματίσουν σωστή γνώμη αλλά και προσδοκίες. Επιπλέον, ένα ιδιωτικό συμφωνητικό που θα ξεκαθαρίζει τις παροχές, τους στόχους αλλά και γκρι ζώνες. Για μετά τον γάμο θα τους πρότεινα να έχουν υπομονή αλλά να ζητήσουν ένα deadline από τον φωτογράφο.

Ως red flag και σημεία προς αποφυγή θα έλεγα να προσέξουν μοτίβα όπως, εάν ο φωτογράφος καθυστερεί να απαντήσει ερωτήσεις που μπορεί να έχει ο πελάτης. Ένα ακόμα σημαντικό σημείο που χρίζει προσοχή είναι η διασφάλιση πως ο φωτογράφος είναι επαγγελματίας, διότι οι γάμοι αποτελούν συχνά στόχο ελέγχων του ΣΔΟΕ και το τελευταίο που θέλει ο πελάτης είναι να χάσει στιγμές από την ημέρα του γάμου διότι η εφορία θα ελέγχει τον φωτογράφο.

samarits2.jpg

Περιέγραψέ μας τον «ιδανικό γάμο» για εσένα.

Πολύ ωραία ερώτηση, βάση της εμπειρίας μου (έχω φωτογραφίσει περισσότερους από 120 γάμους) θα απαντούσα το εξής: Ο γάμος αφορά το ζευγάρι, οπότε θα ξεκινήσω με το πρώτο χαρακτηριστικό την λίστα των καλεσμένων, πολύ κλειστό κύκλο, ίσως 30-50 ατόμων, των πολύ κοντινών σας.

Το επόμενο σημείο για εμένα είναι η αισθητική και η διάρκεια της ημέρας του γάμου. Θα απέφευγα τις αίθουσες δεξιώσεων και θα επέλεγα κάποιο Real Estate που θα μπορούσε να φιλοξενήσει αυτό τον αριθμό των ατόμων για 3-4 ημέρες. Δεν μου αρέσει όταν ο γάμος είναι εκείνες οι 15 ώρες, μιας ημέρας, γεμάτες ένταση, άγχος και που όλα συμβαίνουν πολύ γρήγορα. Θα ονόμαζα ιδανικό έναν γάμο που οι κοντινοί μου άνθρωποι θα ήταν εκεί για μερικές μέρες, να έχουμε χρόνο να διασκεδάσουμε αλλά και να χαλαρώσουμε, να απολαύσουμε μια γιορτή χωρίς να νιώσουμε την πίεση του χρόνου, με καλό φαγητό, με ιδέες για outfits, με δραστηριότητες.