Παιδιά στο σπίτι: Οι επιλογές που θα τα βοηθήσουν να «χτίσουν» τη φαντασία τους

Παιδιά στο σπίτι: Οι επιλογές που θα τα βοηθήσουν να «χτίσουν» τη φαντασία τους

Παρότι οι περισσότερες από εμάς θεωρούμε πως η γνώση είναι ένα από τα «πολυτιμότερα» αγαθά που μπορούμε να χαρίσουμε στα μικρά μας, οι παιδαγωγοί και οι παιδοψυχολόγοι έχουν μία διαφορετική άποψη, βάζοντας ως πρώτη προτεραιότητα τη φαντασία και φέρνοντας σε δεύτερη θέση τη γνώση.

Αυτό βέβαια δεν πρέπει να μας προκαλεί έκπληξη, αφού εάν το σκεφτούμε λίγο παραπάνω, η φαντασία είναι αυτή που «παντρεύει» με απρόβλεπτους τρόπους τη γνώση, τα ερεθίσματα και τα συναισθήματα του παιδιού και παράγει πρωτότυπες εικόνες και ιδέες, έναν διαφορετικό τρόπο σκέψης. Με άλλα λόγια, είναι το μέσο που θα το βοηθήσει μελλοντικά το παιδί να σκέφτεται «out of the box» και να χαράξει μία δική του ξεχωριστή πορεία στον κόσμο.

Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η φαντασία μπορεί να είναι ένα έμφυτο χαρακτηριστικό, αλλά και μία ικανότητα που το παιδί μπορεί να κατακτήσει και να αναπτύξει μέσα από τις κατάλληλες δραστηριότητες, τα δημιουργικά παιχνίδια και την καθημερινή εξάσκηση. Εμείς το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε, είναι να του δείξουμε τον τρόπο για να το καταφέρει! Ακριβώς για αυτό, παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει μερικές ιδέες που μπορείς να πραγματοποιήσεις παρέα με το μικρό σου και οι οποίες υπόσχονται να το βοηθήσουν να «χτίσει» τη φαντασία του... τουβλάκι τουβλάκι!

Καλλιεργώντας την αγάπη για τα βιβλία και την ανάγνωση

Για να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς, είναι κάπως παράλογο μερικοί γονείς να απαιτούν από τα παιδιά τους να διαβάζουν για το σχολείο, όταν οι ίδιοι έχουν ακόμη και... χρόνια να πιάσουν ένα βιβλίο στα χέρια τους ή δεν φρόντισαν να τους καλλιεργήσουν την αγάπη για τα βιβλία σε μικρή ηλικία. Και τα βιβλία είναι ένας από τους οικονομικότερους και πιο ωφέλιμους τρόπους, για να εξασκήσει ένα παιδί τη φαντασία του. Ακόμη και αν το παιδί βρίσκεται σε προσχολική ηλικία και δεν μπορεί να διαβάσει μόνο του, εμείς μπορούμε να του συστήσουμε τη μαγεία της λογοτεχνίας και να διευρύνουμε τη φαντασία του, επιλέγοντας ένα εικονογραφημένο παραμύθι που αντιστοιχεί στην ηλικία του και απολαμβάνοντας οικογενειακώς ένα νοητό και μακρινό ταξίδι ανάμεσα στις λέξεις.

lego 2

Επιλέγοντας παιχνίδια που ενεργοποιούν τη φαντασία

Διαβάστε περισσότερα στο Mothersblog.gr