Κι όμως, οι μαμάδες έχουν ανάγκη τη φιλία για να ευημερήσουν

Κι όμως, οι μαμάδες έχουν ανάγκη τη φιλία για να ευημερήσουν

Συνήθως μια γυναίκα όταν γίνεται μητέρα αλλάζει -εκ των πραγμάτων- συνήθειες και συμπεριφορές. Τα νέα της καθήκοντα -πρωτίστως ως μαμά και δευτερευόντως ως σύζυγος- την κάνουν να παραμερίζει την «παλιά της ζωή», σπρώχνοντας πολλές φορές κάτω από το χαλάκι τα «θέλω» και τις ανάγκες της.

Και μέσα σε όλα τ' άλλα που έρχονται σε δεύτερη μοίρα μπροστά στην μητρότητα είναι και η φιλιά. Μπορεί να είναι ο χρόνος (που ποτέ πια δεν είναι αρκετός για εκείνη), μπορεί να είναι η διάθεσή της και η τοποθέτηση -μέσα στο μυαλό της- των προτεραιοτήτων της, όμως η πραγματικότητα δείχνει πως οι περισσότερες γυναίκες βάζουν σε δεύτερη μοίρα τη φιλία τους. Και αυτό μέχρι να κάνουν το μπαμ και να συνειδητοποιήσουν τα κενά που έχουν δημιουργηθεί μέσα τους. Γιατί κανείς δεν αμφισβητεί το γεγονός πως ο σύντροφός μας αποτελεί τον ιδανικό φίλο, τον άνθρωπο που μπορούμε να μοιραστούμε όλες τις σκέψεις και τα προβλήματά μας, όμως η φίλη μας είναι αυτό το «ξεχωριστό» που έχουμε τόσο πολύ ανάγκη κάποιες δύσκολες αλλά και όμορφες στιγμές της ζωής μας.

Μια έρευνα που περιελάμβανε 270.000 άτομα διαπίστωσε ότι οι φιλίες ήταν εξίσου σημαντικές -αν όχι περισσότερο αναγκαίες- για τη γενική ευημερία μας, όπως και οι σχέσεις μας με τους συζύγους και την οικογένειά μας. Η ίδια έρευνα εξέτασε επίσης αν η ποιότητα αυτών των φιλιών είχε σημασία. Άτομα που είχαν ισχυρές φιλίες ανέφεραν ότι ήταν πιο ευτυχισμένα, ενώ άτομα χωρίς ποιοτικές φιλίες ανέφεραν πώς πάσχουν από κάποιες χρόνιες ασθένειες.

Εν ολίγοις, χρειαζόμαστε φιλίες, όχι μόνο για να αισθανόμαστε πιο ευτυχισμένες, αλλά και για να είμαστε σωματικά πιο υγιείς. Η τρέχουσα έλλειψη πρόσβασης στους φίλους μας είναι ένας ακόμη παράγοντας που κάνει αυτήν την πανδημία τόσο δύσκολη. Η πανδημία είναι αρκετά σκληρή από μόνη της και επιδεινώνεται με το γεγονός ότι δεν έχουμε πρόσβαση στους ανθρώπους που χρειαζόμαστε περισσότερο όταν περνάμε από δύσκολες καταστάσεις.

FILIA GYNAIKES

Και όχι, δεν είναι εγωιστικό να αισθάνεσαι πραγματικά λυπημένη επειδή δεν έχεις τους φίλους σου δίπλα σου. Αυτή η ανάγκη μας για επαφή εξηγεί επίσης γιατί πολλοί από εμάς είδαμε μια αύξηση στη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης τον τελευταίο χρόνο, κάτι που για πολλούς από εμάς ήταν μία από τις λίγες ευκαιρίες για να αισθανθούμε τους δικούς μας ανθρώπους κοντά μας.

Ο κόσμος μας γίνεται «καλύτερος» όταν συνδεόμαστε μεταξύ μας και όμως, αυτή την περίοδο οι περισσότεροι άνθρωποι αναφέρουν ότι αισθάνονται πιο μόνοι από ποτέ. Πώς μπορούμε να διατηρήσουμε την επαφή με τους φίλους μας και πώς θα συνεχίσουμε να είμαστε ουσιαστικά «συνδεδεμένοι» σ' έναν κόσμο που διαρκώς τα κάνει όλα... από απόσταση;

Η Shasta Nelson είναι παθιασμένη με την πραγματική φιλία. Ως ιδρύτρια και διευθύνων σύμβουλος του GirlFriendCircles.com -μια κοινότητας εκμάθησης γυναικών για την σχέση και την ενδυνάμωση της φιλίας- μιλά και γράφει τακτικά για αυτό το σημαντικό θέμα. Πώς μπορείς να διατηρήσεις μια φιλία και πώς αυτή μπορεί να σε συντροφεύει και να σε γεμίζει χαρά και ευτυχία σε όλη σου τη ζωή; Η ομιλία της στην TEDx έχει όλες της απαντήσεις.