Απαλλαγείτε από την ανεπιθύμητη τριχοφυΐα!

Ερμιόνη Σαρρή
Απαλλαγείτε από την ανεπιθύμητη τριχοφυΐα!

Γράφει η Μαρίνα Σπυράντη Υπεύθυνη Ιατρός Τμήματος Θεραπείας Υπερτρίχωσης & Laser ΥΓΕΙΑ 

Ο όρος υπερτρίχωση αναφέρεται σε καταστάσεις που χαρακτηρίζονται από αυξημένη τριχοφυΐα σε διάφορα σημεία του σώματος, αλλά με φυσιολογική για το φύλο κατανομή. Η αυξημένη τριχοφυΐα αποτελεί σήμερα ένα από τα σημαντικά προβλήματα που απασχολούν τη σύγχρονη γυναίκα, αλλά και όλο και περισσότερους άνδρες, που για λόγους αισθητικής ενοχλούνται από την τριχοφυΐα τους.

Τι κάνει το Laser?

Το Laser είναι ακίνδυνη δέσμη φωτός που μετατρέπεται σε θερμική ενέργεια, η οποία και απορροφάται από τη μελανίνη του θύλακα της τρίχας καταστρέφοντάς τη στη φάση ανάπτυξης. Το Laser υπερτρίχωσης μπορεί να εφαρμοστεί σε όλα τα σημεία του σώματος και του προσώπου ανά 40-60 μέρες.

Ο αριθμός των συνεδριών που απαιτείται για κάθε άνθρωπο εξαρτάται από την περιοχή και την ποιότητα της τρίχας, το χρώμα του δέρματος και τυχόν ορμονικά προβλήματα όπως: υπερβολική ευαισθησία των θυλάκων των τριχών στις ανδρικές ορμόνες (ανδρογόνα), υψηλά επίπεδα των ανδρογόνων ορμονών στο αίμα (σε διάφορες παθήσεις των επινεφριδίων, των ωοθηκών και της υπόφυσης).

Για την εμφάνιση υπερτρίχωσης μπορεί να ευθύνονται ορμονικές διαταραχές, ορισμένα φάρμακα (ορμόνες, αναβολικά, κορτιζόνη), η παχυσαρκία και η εμμηνόπαυση.

Η θεραπεία με Laser αρχίζει με την ενημέρωση του ασθενή. Ερευνάται το ενδοκρινολογικό και γυναικολογικό ιστορικό και, όταν χρειάζεται, υπάρχει συνεργασία με ιατρούς άλλων ειδικοτήτων. Οι τρίχες αδρανοποιούνται σταδιακά κατά τη διάρκεια των θεραπειών.

Η εμπειρία δείχνει ότι τα αποτελέσματα είναι καλύτερα:

  • σε περιοχές λιγότερο ορμονοεξαρτώμενες (π.χ. πόδια, μπικίνι, μασχάλες, χέρια)
  • σε άτομα που συνδυάζουν ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα και σκουρόχρωμη τριχοφυΐα
  • όταν χρησιμοποιούνται υψηλά επίπεδα ενέργειας

Η αποτελεσματικότητα των θεραπειών κυμαίνεται σε ποσοστό 85%-90%. Η θεραπεία με Laser είναι πρακτικά ανώδυνη. Σπάνια, όμως, παρατηρείται κάποιος υποχρωματισμός ή υπέρχρωση του δέρματος. Για το λόγο αυτό συνιστάται η αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο μετά τη θεραπεία για 5-7 μέρες.

Μετά τη θεραπεία συχνά παρατηρείται κάποιος ερεθισμός του δέρματος, που ενδεχομένως να διαρκέσει από μια ώρα μέχρι λίγα εικοσιτετράωρα. Σε αυτές τις περιπτώσεις προτείνουμε την κρέμα Hydrative Comfort της σειράς Beatific, που είναι ένα εξαιρετικό ενυδατικό serum και παρουσιάζει αντιερεθιστικές και καταπραϋντικές ιδιότητες, καθώς ανακουφίζει και εξισορροπεί τα επίπεδα υγρασίας της επιδερμίδας έπειτα από θεραπεία με Laser.

Το Τμήμα Θεραπείας Υπερτρίχωσης & Laser του Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ χρησιμοποιεί μηχανήματα τελευταίας γενεάς Laser Alexandrite, Laser Yag και Laser Gentle Lase Pro-U, ενώ είναι από τα πλέον αξιόπιστα στο χώρο του, προσφέροντας αποτελεσματικές θεραπείες για την αντιμετώπιση της ανεπιθύμητης τριχοφυΐας σε άνδρες και γυναίκες.