Κι όμως μπορείς να αδυνατίσεις κάνοντας μπάνιο!

Δήμητρα Λυγίζου-Κάρλου
Κι όμως μπορείς να αδυνατίσεις κάνοντας μπάνιο!

Την επόμενη φορά που θα σε πιάσουν οι τύψεις επειδή έχασες το πρόγραμμα γυμναστικής σου..κάνε ένα ζεστό ντούς! Όχι δεν είναι αστείο...διάβασε και θα καταλάβεις!

Ένα ζεστό, χαλαρωτικό μπάνιο είναι για τις περισσότερες, μία από τις πιο απολαυστικές ώρες της ημέρας...Θα σου δώσω όμως ένα λόγο παραπάνω για να αδημονείς όταν έρθει εκείνη η…μαγική ώρα που θα βουτήξεις στην μπανιέρα σου. Πρόσφατες μελέτες απέδειξαν πως η υψηλή θερμοκρασία μπορεί να προσφέρει ιδιαίτερα ευεργετικά αποτελέσματα στον οργανισμό σου. O Dr.Steve Faulkner ο οποίος εδρεύει στο βρετανικό πανεπιστήμιο του Loughborough, υποστηρίζει πως το ζεστό μπάνιο ίσως έχει παρόμοιες θετικές ιδιότητες με εκείνες που θα σου αποφέρει η γυμναστική, ενώ ταυτόχρονα προλαμβάνει την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2.

Αναλυτικότερα:

Ο ίδιος αναφέρει πως όλα έχουν να κάνουν με την «παθητική θερμότητα» (passive heating), μία νέα επιστημονική προσέγγιση. Εκείνος και η ερευνητική του ομάδα παρακολούθησαν ένα δείγμα 14 ατόμων τα οποία «μούλιασαν» για μία ώρα σε μία μπανιέρα με νερό θερμοκρασίας 40°C, όση ώρα δηλαδή ακριβώς θα κατανάλωναν εάν αντίστοιχα έκαναν μία ώρα ποδηλασίας. Με το τεστ αυτό ήθελαν να ανακαλύψουν πόσες θερμίδες έκαιγε το σώμα τους. Διαπίστωσαν λοιπόν, πως το ζεστό αυτό νερό, τους προσέφερε σημαντική απώλεια θερμίδων, πιο συγκεκριμένα όσων αντίστοιχα θα έκαιγαν και με μισή ώρα περπάτημα!

Επιπλέον, εξηγεί πως η γυμναστική ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, ώστε να μην αρρωσταίνουμε τόσο εύκολα. Επομένως, η παρομοίωση της σωματικής άσκησης με το ζεστό μπάνιο, μπορεί να σημαίνει πως η επαναλαμβανόμενη παθητική θερμότητα ίσως να συμβάλει στην αποφυγή μακροχρόνιων νόσων όπως είναι ο διαβήτης τύπου 2.