Το περίεργο πράγμα που βλάπτει την επιδερμίδα σου και δεν το ξέρεις

Πατούλια Κατερίνα
Το περίεργο πράγμα που βλάπτει την επιδερμίδα σου και δεν το ξέρεις

Μήπως πρέπει να αφήσεις κάτω το κινητό τηλέφωνο;

Μέχρι τώρα έχουμε μάθει πώς να προστατεύουμε το πρόσωπο μας από την κακή UV ακτινοβολία, εφαρμόζοντας αντιηλιακό. Τι συμβαίνει όμως με μια άλλη μορφή φωτός που μπορεί να βλάψει την επιδερμίδα: το μπλε φως!

Τι είναι το μπλε φως;

Μιλάμε όχι για το φυσικό μπλε φως, αλλά για το κυανό, τεχνητό μπλε φως που εκπέμπεται από υπολογιστές, τηλεοράσεις επίπεδης οθόνης, κινητά, φώτα LED, συσκευές που γενικά κάνουν κακό στα μάτια και την επιδερμίδα.

Γενικά, τα μάτια μας έχουν φυσικά φίλτρα για να επεξεργαστούν το μπλε φως αλλά δεν επαρκούν για την προστασία από την υπερβολική έκθεση του μπλε φωτός. Ταυτόχρονα και το δέρμα έχει μελανίνη η οποία μπορεί μεν να απορροφά τις επιβλαβείς ακτίνες UV και μπλε φωτός αλλά η παραγωγή της μειώνεται καθώς μεγαλώνουμε ενώ κάποιοι άνθρωποι έχουν έλλειψη μελανίνης.

Είναι επίσης μεγάλη ιστορία το πόσο πολύ είμαστε εκτεθειμένες στο μπλε φως, ανάμεσα στα emails, στο σερφάρισμα στο Instagram, στην οθόνη του υπολογιστή αλλά και στην υπερβολική χρήση του tablet.

Διάβασε ακόμα: Μάσκα απολέπισης με φράουλα για λεύκανση της επιδερμίδας και λάμψη

Εν τω μεταξύ, το τεχνητό μπλε φως μπορεί να μπερδέψει ολόκληρο τον οργανισμό, δίνοντας μας την εντύπωση έχουμε ακόμα χρόνο για να παραμείνουμε ξύπνιοι, ειδικά αν έχεις την συνήθεια να σερφάρεις προτού κοιμηθείς, μπερδεύοντας ακόμα και την φυσική διαδικασία ανανέωσης των κυττάρων, που γίνεται το βράδυ.

Ευτυχώς για εμάς, ήδη κυκλοφορούν προϊόντα περιποίησης και προστασίας από το μπλε φως!