The end of an Era: O Paco Rabanne νεκρός στα 88

Χριστίνα Αναστασία Χρόνη
The end of an Era: O Paco Rabanne νεκρός στα 88

Ο Ισπανός σχεδιαστής «έφυγε» σήμερα αφήνοντας πίσω του ένα μοναδικό στίγμα στην ιστορία της μόδας.

Ο Paco Rabanne «έφυγε» σήμερα στο Portsall της Γαλλίας, όπως ανακοίνωσε ο Ισπανικός όμιλος Puig, ο οποίος ελέγχει τον οίκο μόδας και την επιχείρηση αρωμάτων Paco Rabanne. «Ο Paco Rabanne έκανε το σπάσιμο των κανόνων μαγνητικό. Ποιος άλλος θα μπορούσε να παρακινήσει τις μοντέρνες Παριζιάνες να φωνάζουν για φορέματα από πλαστικό και μέταλλο; Ποιος εκτός από τον Paco Rabanne θα μπορούσε να φανταστεί ένα άρωμα που ονομάζεται Calandre – η λέξη σημαίνει ψησταριά αυτοκινήτου, ξέρετε – και να το μετατρέψει σε ένα σύμβολο της σύγχρονης θηλυκότητας;» είπε ο José Manuel Albesa, πρόεδρος του τμήματος μόδας και ομορφιάς της Puig.

https://www.instagram.com/p/CoM9wN-KsnA

Ο Francisco Rabaneda y Cuervo γεννήθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 1934, Ισπανία και βρέθηκε στον κόσμο της μόδας από μικρή ηλικία, χάρη στη μητέρα του, η οποία εργαζόταν για τον Cristobal Balenciaga. Το 199 αποσύρθηκε από τον κόσμο της μόδας, κάνοντας πολύ σπάνια δημόσιες εμφανίσεις, αλλά η κληρονομιά του συνεχιζόταν μέχρι και σήμερα.

Όπως άλλωστε έχει πει και ο ίδιος σε συνέντευξή του στους New York Times «Ξέρω ότι θα έχω πάντα μια θέση στην ιστορία της μόδας. Κυρίως για έναν λόγο – είμαι σε όλα τα λεξικά γιατί εισήγαγα νέα υλικά στον κόσμο της μόδας. Το να έχω δημιουργήσει τα πρώτα φορέματα από μέταλλο, χαρτί, χυτό πλαστικό – αυτή είναι η κληρονομιά μου».