Μελάνωμα: Η έγκαιρη διάγνωση σώζει ζωές!

Μελάνωμα: Η έγκαιρη διάγνωση σώζει ζωές!

Και δεν χρειάζεται παρά μόνο 5 λεπτά από το χρόνο σας! 

Το λέμε κάθε χρόνο και θα το επαναλάβουμε και φέτος: το 90% των μελανωμάτων, αν διαγνωστούν έγκαιρα, μπορούν να θεραπευτούν!

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης του κοινού, η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας οργανώνει από το 2000 και κάθε χρόνο, την «Ευρωπαϊκή Ημέρα Μελανώματος» σε 30 χώρες της Ευρώπης. Στην Ελλάδα, με πρωτοβουλία της Ελληνικής Δερματολογικής & Αφροδισιολογικής Εταιρείας (ΕΔΑΕ), η συγκεκριμένη ημέρα αποτελεί την αφετηρία για μία ολόκληρη εβδομάδα αφιερωμένη στην πρόληψη, την «Ελληνική Εβδομάδα κατά του Καρκίνου του Δέρματος». Φέτος, η εβδομάδα θα "τρέξει" από 5 έως 9 Μαΐου, με την υποστήριξη των Δερματολογικών Εργαστηρίων της La Roche-Posay και της LEO φαρμακευτική Ελλάς.

Κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας, δερματολόγοι της ΕΔΑΕ σε όλη τη χώρα δέχονται στα ιατρεία τους και σε νοσοκομειακά ιδρύματα το κοινό και εξετάζουν δωρεάν για πιθανό μελάνωμα ή άλλη μορφή καρκίνου του δέρματος. Αν επιθυμείτε να εξεταστείτε- σας προτείνουμε να μην χάσετε την ευκαιρία- μπορείτε να μπείτε στην ιστοσελίδα www.myskincheck.gr και να αναζητήσρυρ τη λίστα με τους συμμετέχοντες δερματολόγους για να κλείσετε ραντεβού.

Αν δεν έχετε τη δυνατότητα να δείτε έναν από τους δερματολόγους αυτή την εβδομάδα, στην ίδια σελίδα θα βρείτε οδηγίες για αυτοεξέταση και χαρτογράφηση των σπίλων (ελιών) και το μόνο που θα χρειαστείτε είναι ένας καθρέφτης χειρός. Επίσης θα βρείτε χρήσιμες συμβουλές από έμπειρους δερματολόγους, πληροφορίες για το πότε είναι ύποπτη μια ελιά, τρόπους προφύλαξης από τον ήλιο, τρόπους σωστής αντιηλιακής προστασίας καθώς και αλήθειες και μύθους γύρω από το μελάνωμα, όπου μπορείτε να στείλειτε τις ερωτήσεις/ απορίες σας!

Μεγάλος υποστηρικτής της ενέργειας είναι τα Δερματολογικά Εργαστήρια La Roche-Posay, μια εταιρεία αφοσιωμένη στη δερματολογία που υποστηρίζει εκστρατείες κατά του μελανώματος, μέσω της Ενημέρωσης της Ιατρικής Κοινότητας, της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης. Μέσω της ιστοσελίδας www.myskincheck.gr και ενημερωτικών εντύπων που εξηγούν τη σημασία της αυτό-εξέτασης καθώς και τις αναγκαίες προφυλάξεις που πρέπει να παίρνει κανείς κατά την έκθεσή του στον ήλιο, η La Roche-Posay εκπαιδεύει και ενημερώνει το ευρύ κοινό για την πρόληψη από τις αρνητικές συνέπειες του ήλιου.

Κάποια στοιχεία που καλό είναι να έχετε υπόψιν:

Λόγω των περιβαλλοντικών μεταβολών και των αλλαγών στον τρόπο ζωής, τα κρούσματα μελανώματος έχουν αυξηθεί τα τελευταία 50 χρόνια στις χώρες της Ευρώπης. Ο καρκίνος του δέρματος αποτελεί πλέον ένα από τα 10 είδη καρκίνων που εμφανίζονται συχνότερα στους Ευρωπαϊκούς πληθυσμούς. Περίπου 130.000 μελανώματα εμφανίζονται παγκοσμίως και περίπου 37.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από μελάνωμα. Η ετήσια αύξηση του αριθμού των νέων περιπτώσεων που διαγιγνώσκονται στην Ευρώπη κυμαίνεται φτάνει μέχρι και 8%.

DPG Network