7 τρόποι για να διατηρήσεις τα πόδια σου όμορφα και υγιή όλο το καλοκαίρι

7 τρόποι για να διατηρήσεις τα πόδια σου όμορφα και υγιή όλο το καλοκαίρι

Μάθε όλα τα μυστικά!

Τα πόδια είναι σε κοινή θέα αυτή την περίοδο του χρόνου, αλλά είναι δύσκολο να διατηρούνται σε καλή φόρμα και υγεία, όταν ο καιρός είναι ζεστός: Η έκθεση στον ήλιο και σε ζεστές επιφάνειες, όπως η άμμος, μπορεί να οδηγήσει σε πόδια αφυδατωμένα και άγρια. Ο ποδολόγος-ποδίατρος, Μάνος Αρβανιτάκης, σου εξηγεί πώς μπορείς να τα προστατέψεις, ώστε να παραμείνουν τέλεια για ολόκληρη τη σεζόν.

Απολέπιση τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα

Η απολέπιση θα σε βοηθήσει να απαλλαγείς από τα επιφανειακά ξηρά κύτταρα του δέρματος, κάνοντάς τα να φαίνονται και να νιώθουν πιο απαλά. Επιπλέον, η ενυδατική θα είναι πιο αποτελεσματική όταν απομακρύνεις πρώτα τα νεκρά κύτταρα. Μπορείς να χρησιμοποιείς καθημερινά ελαφρόπετρα ή ηλεκτρική λίμα ποδιών με κρυστάλλους διαμαντιών. Η διαδικασία αυτή χρειάζεται να επαναλαμβάνεται συχνά για να αποφύγεις τον έντονο πόνο που μπορεί να προκληθεί από τις βαθύτερες σχισμές και τα σκασίματα.

Ενυδάτωση

Μετά την απολέπιση, σειρά έχει η ενυδάτωση. Δοκίμασε μάσκες ποδιών που προσφέρουν απαλά και μαλακά πόδια με μία εφαρμογή 20 λεπτών. Εναλλακτικά χρησιμοποίησε καθημερινά κρέμες ανάπλασης.

manki kim ZtwwncrD4A0 unsplash

Αντιμετώπιση του σκληρού δέρματος

Καταπολέμησε το σκληρό δέρμα που επιμένει και εξελίσσεται σε σκλήρυνση με μια εντατική κρέμα που θα ενισχύει τη φυσική απολέπιση και θα επαναφέρει την ελαστικότητα.

Χρήση αντηλιακού και στα κάτω άκρα

Πολλοί άνθρωποι παραμελούν να εφαρμόσουν αντηλιακό και στα κάτω άκρα τους, αλλά μην κάνετε και εσύ αυτό το λάθος. Όχι μόνο το δέρμα στα άκρα σου χρειάζεται προστασία, αλλά τα νύχια είναι κατασκευασμένα από πρωτεΐνες και επομένως είναι τόσο ευάλωτα όσο το δέρμα σου. Η επιδερμίδα εξυπηρετεί έναν σκοπό. Στεγανοποιεί την υγρασία και προστατεύει την ανάπτυξη του νυχιού, καθώς βγαίνει από τη βάση του. Ο ήλιος, ο άνεμος και η άμμος μπορούν να αφυδατώσουν την επιδερμίδα και τις πτυχές των νυχιών (τις περιοχές του δέρματος που πλαισιώνουν τα νύχια σου), κάτι που είναι κακό για την ανάπτυξη των νυχιών. Μπορείς να αποφύγεις αυτά τα προβλήματα, χρησιμοποιώντας αντηλιακό και στα κάτω άκρα.

Διατροφή φιλική προς τα πόδια

Είτε το πιστεύεις είτε όχι, ορισμένα τρόφιμα μπορεί να προκαλέσουν πρήξιμο και φούσκωμα στα πόδια σου. Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι είναι οι πιο πιθανό ένοχοι. Για να διατηρήσεις τα πόδια σου υπέροχα, απόφυγε τα συσκευασμένα τρόφιμα, τα οποία είναι πολύ αλατισμένα. Η ζάχαρη μπορεί επίσης να προκαλέσει πρήξιμο στα πόδια, οπότε συνιστάται να ελαχιστοποιήσεις την πρόσληψή της.

hipster mum 036nQiD9mIY unsplash

Άφησε τα νύχια να αναπνέουν

Δεδομένου ότι τα νύχια αποτελούν ζωντανό μέρος της ανατομίας σου, χρειάζονται ένα διάλειμμα για να «αναπνέουν» από καιρό σε καιρό, έτσι ώστε να μπορούν να συνεχίσουν να είναι υγιή και να απαλλαγούν από χημικά υπολείμματα. Συνιστάται να γίνεται ένα διάλειμμα από το βερνίκι νυχιών περίπου μία φορά το μήνα για λίγες μέρες έως μια εβδομάδα. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή του αποχρωματισμού - ειδικά αν θέλεις να χρησιμοποιείς σκούρα βερνίκια νυχιών - και να διατηρήσεις το πόδι σου όμορφο.

Ξεκούραση των πονεμένων ποδιών με ζεστό και κρύο νερό

Για να ανακουφίσεις τα πόδια σου μετά από μία δύσκολη ημέρα βύθισέ τα σε μια λεκάνη με ζεστό νερό για 2-3 λεπτά και μετά σε μια άλλη λεκάνη με κρύο, αλλά όχι παγωμένο, νερό για περίπου 15 δευτερόλεπτα. Επανάλαβε αυτήν την εναλλαγή για δύο φορές ακόμη και στο τέλος βύθισέ τα σε χλιαρό νερό για περίπου 5 λεπτά.

Διάβασε ακόμα: 8 beauty μυστικά για να δείχνεις πάντα νεότερη