Το μεγάλο μάθημα που πήρα όταν απέκτησα ακμή στα 30 μου

Το μεγάλο μάθημα που πήρα όταν απέκτησα ακμή στα 30 μου

Δεν είναι όλα άσχημα. Είναι αυτό που εσύ ορίζεις πως είναι…

Η ακμή δεν κάνει διακρίσεις. Μπορεί να εμφανιστεί σε κάθε ηλικία και το ξέρω καλά. Έχοντας περάσει μία εφηβεία χωρίς σπυράκια, είχα –αν μου επιτρέπεις- το κεφάλι μου ήσυχο. Πρόσεχα βέβαια την επιδερμίδα μου από μικρή (υπέροχη μητέρα) αλλά ακόμα περισσότερο μεγαλώνοντας γιατί μπήκα στον κόσμο της ομορφιάς. Τα τελευταία 14 χρόνια έχουν περάσει από τα χέρια και την επιδερμίδα μου εκατοντάδες προϊόντα περιποίησης. Θα φανταζόταν λοιπόν κανείς πως, η ακμή είναι κάτι που ποτέ δεν με επηρέασε…. Αντιθέτως!

Ένα ωραίο πρωί ξύπνησα με το μεγαλύτερο σπυράκι του κόσμου, το πείραξα, το μόλυνα και κατέληξα με κύστες σε όλο μου το πρόσωπο εκτός από το μέτωπο. Δεν μπορούσα να τις καμουφλάρω, δεν μπορούσα να κάνω τίποτα παρά μόνο θεραπεία και υπομονή. Ναι, η δική μου ακμή διέφερε από την ορμονική και δεν κράτησε για χρόνια. Κράτησε όμως 6 βασανιστικούς μήνες και μου έδωσε ένα πολύ μεγάλο μάθημα: Η ακμή δεν καθορίζει το ποια είμαι, το πώς φέρω τον εαυτό μου και το πόσο όμορφη είμαι. Δεν έχω βέβαια κάποια φωτογραφία για να μοιραστώ μαζί σου γιατί σε όλες κρυβόμουν, κάπως έτσι (στις υπόλοιπες έκανα photoshop)…

akmi

Πέρασα την πρώτη μέρα σε πανικό. Δεν ήθελα να πάω πουθενά και κοιταζόμουν στον καθρέφτη συνέχεια. Τη δεύτερη μέρα έπρεπε να πάω στο γραφείο και πήγα νομίζοντας πως όλοι ΜΑ ΟΛΟΙ κοιτάζουν το πρόσωπό μου. Κόκκινο και ερεθισμένο, άβαφο γιατί έτσι έπρεπε. Κοίταζα μόνο χαμηλά, δεν έστρεφα το βλέμμα μου προς τα πρόσωπα των συναδέλφων για να αποφύγω τις ματιές τους στο δικό μου. Ξέρεις τι κατάφερνα; Να τους κάνω να με ρωτήσουν τι συμβαίνει! Και μετά άρχιζε η υπερανάλυση…

Κοίταζα τους ανθρώπους αλλά έθιγα το θέμα της επιδερμίδας μου για να τους προλάβω πριν ρωτήσουν. «Ναι, έχω πάθει μόλυνση, κάνω θεραπεία, ξαναζώ εφηβεία, χαχαχα» ήταν το χιούμορ μου και δεν ξέρω πόσες φορές επανέλαβα αυτή τη φράση. Κανείς δεν γέλασε και ξέρεις γιατί; Γιατί κανείς δεν ασχολήθηκε με τα σπυράκια στο πρόσωπό μου τόσο πολύ. Μόνο εγώ το έκανα θέμα γιατί για εμένα ήταν το μεγαλύτερο θέμα.

spirakia la roche

Βλέπεις, για παραπάνω από μία δεκαετία έγραφα (και γράφω) για την περιποίηση. Για τις καθαρές, φροντισμένες επιδερμίδες. Είναι αυτό που όλες θέλουμε άλλωστε. Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει πως όλες οι επιδερμίδες, με σπυράκια ή όχι, δεν είναι όμορφες. Η πεποίθηση ότι το καθαρό δέρμα είναι όμορφο και το ακνεϊκό δέρμα όχι είχε περάσει στο DNA μου. Ένιωθα άσχημη. Πολύ άσχημη. Πίστευα πως το μόνο που βλέπει κανείς όταν με κοιτάζει είναι οι κύστες, ο ερεθισμός αλλά στην πραγματικότητα, αυτό που πρόσεχαν περισσότερο από όλα ήταν η λύπη μου. Γι᾽αυτό με ρωτούσαν τι συμβαίνει.

Ανακάλυψα έτσι πως τα σπυράκια δεν ήταν το πρόβλημά μου. Το πρόβλημα ήταν αυτά που πίστευα για τα σπυράκια και έπρεπε να αλλάξει. Και τι σημασία έχουν μερικά σπυράκια στο κάτω κάτω; Με έκαναν λιγότερο αστεία; Όχι! Έκαναν τους φίλους μου να μην θέλουν να με δουν; Αντιθέτως! Απωθούσαν τα αγόρια; Όχι, εγώ το έκανα με τη συστολή και τη συμπεριφορά μου. Μου πήρε περίπου ένα μήνα να «εκπαιδεύσω» τον εαυτό μου, να νιώσω αυτοπεποίθηση ξανά αλλά τα κατάφερα.

ksevafteite la roche

Έκτοτε λέω και ξαναλέω πως είμαστε όμορφες όπως και αν είμαστε και «τσιρίζω» ξεβαφτείτε όχι για να κάνω makeup shaming (ναι, το έχω ακούσει και αυτό). Γιατί είναι καλύτερα να αγαπάς και να φροντίζεις το δέρμα σου παρά να το καμουφλάρεις. Η ακμή δεν χρειάζεται να είναι πρόβλημα σοβαρό, είναι πρόβλημα αντιμετωπίσιμο. Σα να διάβασε τη σκέψη μου λοιπόν η La Roche-Posay και δημιούργησε μία νέα καμπάνια που πρεσβεύει αυτό ακριβώς που πιστεύω: H ακμή δεν μπορεί να καθορίσει τα όνειρα, τη ζωή, την αυτοπεποίθησή σου.

la roche

Μέσα από 3 προσωπικές ιστορίες, ειπωμένες από διαφορετική σκοπιά, η καθεμία, 3 γυναίκες μιλούν για την ακμή και πως τις επηρέασε και ταυτίστηκα όσο δεν έχω ταυτιστεί ποτέ ξανά με καμπάνια.



Η καμπάνια για την #acnepositivity της La Roche-Posay, δημιουργήθηκε με όχημα τον νέο ορό της σειράς Effaclar. Αν με διαβάζεις συχνά ξέρεις πως έχω εμμονή με αυτή τη σειρά γιατί πραγματικά, είναι η λύση σε κάθε πρόβλημα ακνεϊκής επιδερμίδας. Ένας νέος ορός ήρθε λοιπόν να προστεθεί στην οικογένεια Effaclar και λέγεται Effaclar Ultra Concentrated Serum. Η σύνθεσή του με συστατικά υψηλής συγκέντρωσης και η αποτελεσματικότητά του, τον καθιστούν μια καινοτόμα λύση για κάθε γυναίκα με ακμή, μετατρέποντας έτσι την ανασφάλεια σε… #acnepositivity.

serum la roche

Αν θέλω λοιπόν να κρατήσεις ένα πράγμα από όλα αυτά είναι αφενός ότι δεν είσαι μόνη σου. 4 στις 10 γυναίκες εμφανίζουν ακμή ενηλίκων και ήμουν μία από αυτές. Αφετέρου, μην αφήσεις ένα προσωρινό πρόβλημα να σε καταβάλλει, να σε καθορίσει, να σε σταματήσει από το να κάνεις οτιδήποτε. Είσαι υπέροχη με σπυράκια ή χωρίς, βαμμένη ή όχι. Όλα θα περάσουν και με σύμμαχο τη La Roche-Posay θα περάσουν γρηγορότερα!