Αυτό το συστατικό καταπολεμά τη λιπαρότητα και την αφυδάτωση της επιδερμίδας

Μαρία Ροδίτη
Αυτό το συστατικό καταπολεμά τη λιπαρότητα και την αφυδάτωση της επιδερμίδας

Και τα μαύρα στίγματα…

Αν ρωτήσεις skincare experts και beauty editors να σου προτείνουν ή να σου απαριθμήσουν συστατικά που κάνουν θαύματα στην επιδερμίδα, αυτή η λίστα δε θα έχει τέλος. Από τη βιταμίνη C, τη ρετινόλη και το υαλουρονικό οξύ, μέχρι τη βιταμίνη Ε & F, τα κεραμίδια και τα πεπτίδια, τα skincare συστατικά μοιάζουν σαν να πολλαπλασιάζονται με ταχύτητα φωτός.

Εγώ, λοιπόν, σήμερα δε θα σου μιλήσω για κανένα από αυτά. Αποφάσισα να σου αναλύσω, όμως, ένα άλλο συστατικό που ναι μεν είναι γνωστό, όχι όμως τόσο πολυσυζητημένο. Ο λόγος για τη… νιασιναμίδη. Αλήθεια, εσύ έχεις ξανακούσει για αυτήν; Τα τελευταία δύο χρόνια είναι hot και όχι άδικα.

Πρόκειται για έναν skincare «δυναμίτη», ο οποίος κάνει σχεδόν… τα πάντα. Μειώνει τις λεπτές γραμμές και ρυτίδες, περιορίζει τα σπυράκια και την ακμή, τη λιπαρή επιδερμίδα, την αφυδάτωση και τις δυσχρωμίες της επιδερμίδας. Θα μπορούσαμε να πούμε άνετα πως η νιασιναμίδη είναι ένα star συστατικό, το οποίο κάνει πολλά πράγματα ταυτόχρονα και… συμφέρει.

niasinamidi prosopo

Τι είναι, όμως, η νιασιναμίδη; Είναι μια μορφή βιταμίνης Β3, που υπάρχει σε τρόφιμα, όπως το κρέας, το ψάρι, το γάλα, τα αυγά, τα πράσινα λαχανικά και τα δημητριακά. Απορροφάται με μεγάλη άνεση από το δέρμα και έχει απίστευτα αποτελέσματα όταν εφαρμόζεται τοπικά στην επιδερμίδα. Η νιασιναμίδη, χάρη στο ουδέτερο pH της, είναι ιδιαίτερα ευεργετική για όλους τους τύπους δέρματος, δεν είναι φωτοευαίσθητη και μπορεί να βοηθήσει και τη νεανική, αλλά και την ώριμη επιδερμίδα. Ιδανική ηλικία για να ξεκινήσεις τη χρήση της είναι από τα 20 ως τα 30.

niasinamidi skincare routina

Οι ευεργετικές ιδιότητες της νιασιναμίδης

Τι να σου πρωτοπώ για αυτές τις ιδιότητες! Παραπάνω σου είπα εν συντομία πόσα πράγματα κάνει, αλλά θα τα αναλύσουμε εδώ ακόμα περισσότερο. Η νιασιναμίδη είναι ένα skincare πολυεργαλείο και πρωτίστως βοηθά στην ενδυνάμωση του επιδερμικού φραγμού. Άπαξ και αρχίσεις να τη χρησιμοποιείς θα δεις πως όλο και περισσότερο νερό θα «δυσκολεύεται» να απομακρυνθεί από το δέρμα σου, άρα θα γλιτώνεις από την αφυδάτωση και θα είσαι διαρκώς ενυδατωμένη. Στην ουσία, η νιασιναμίδη ενθαρρύνει την παραγωγή κεραμιδίων, τα οποία διατηρούν τον προστατευτικό φραγμό ακέραιο και άρα η επιδερμίδα μένει διαρκώς ενυδατωμένη.

Η ενυδάτωση που προσφέρει, βέβαια, βοηθά και σε ένα άλλο κομμάτι της γυναικείας αυταρέσκειας, δηλαδή στη διατήρηση της νεότητας. Όσο η νιασιναμίδη ενυδατώνει, λοιπόν, άλλο τόσο «γεμίζει» τα κενά της επιδερμίδας, κάνοντάς τη σφριγηλή και νεανική. Μειώνει, επίσης, ερεθισμούς, κοκκινίλες και εξισορροπεί την παραγωγή ελαίων στην επιδερμίδα, ενώ δρα και ενάντια στα μαύρα στίγματα. Κι αυτό, γιατί μειώνει τη μεταφορά μελανίνης από τα μελανοκύτταρα στα κύτταρα της επιδερμίδας.

Ποιο είναι το συμπέρασμα; Ότι η νιασιναμίδη είναι ιδανική για αφυδατωμένες επιδερμίδες, για δέρματα με υπερπαραγωγή ελαίων, για την εξάλειψη μαύρων στιγμάτων και για τη διατήρηση της νεότητας.

skincare niasinamidi

Πώς θα χρησιμοποιήσεις τη νιασιναμίδη

Πραγματικά, η χρήση της είναι τόσο εύκολη που δε θα το πιστεύεις. Κατ’ αρχάς, η νιασιναμίδη εμπεριέχεται σε πληθώρα skincare συστατικών. Θα τη βρεις σε serum, καθαριστικά προσώπου, ενυδατικές κρέμες, toners, ακόμη και αντηλιακά. Είναι απόλυτα ανεκτή σε όλους τους τύπους δέρματος και μπορείς να την απλώνεις στο δέρμα σου ακόμα και δυο φορές την ημέρα. Αν, μάλιστα, τώρα είσαι σε φάση που σκέφτεσαι να εντάξεις στη skincare routine σου ενεργά συστατικά, όπως η ρετινόλη, χρειάζεσαι οπωσδήποτε τη νιασιναμίδη. Σκέψου πολύ απλά ότι η ρετινόλη στις πρώτες χρήσεις της προκαλεί ερεθισμούς, οπότε η νιασιναμίδη θα έρθει και θα απαλύνει το δέρμα μέχρι αυτό να συνηθίσει το ενεργό συστατικό πάνω του.

Και κάτι τελευταίο... Προτίμησε προϊόντα με 5% περιεκτικότητα σε νιασιναμίδη. Αυτό είναι το ποσοστό, που πραγματικά θα δείξει τη διαφορά στην υφή και όψη της επιδερμίδας σου. Θα μας πεις… Πότε θα φανεί αυτή η διαφορά; Μετά από 8-12 εβδομάδες χρήσης. Αν, μάλιστα, τη χρησιμοποιείς παράλληλα με άλλα συστατικά, όπως τα πεπτίδια, τα κεραμίδια, τα AHAs, τα BHAs, το σαλικυλικό οξύ και τα αντιοξειδωτικά, το σίγουρο είναι πως το αποτέλεσμα θα σε ενθουσιάσει.

Διάβασε ακόμα: Έχεις ψαλίδα στα μαλλιά; 6 tips για να απαλλαγείς από αυτήν μια για πάντα