Πόσο συχνά πρέπει τελικά να κάνουμε μπάνιο; Απαντάμε χωρίς φόβο και με πολύ πάθος

Χριστίνα Αναστασία Χρόνη
Πόσο συχνά πρέπει τελικά να κάνουμε μπάνιο; Απαντάμε χωρίς φόβο και με πολύ πάθος

Απορία που δεν θα έπρεπε να υφίσταται!

Το καθημερινό, χαλαρωτικό μπάνιο το βράδυ είναι μία τελετουργία που οριακά απολαμβάνω περισσότερο και από τον ύπνο (όχι από το φαγητό, ας μην τα ισοπεδώσουμε όλα). Το καλοκαίρι μάλιστα η μέρα μου ξεκινά και τελειώνει με μπάνιο, κάθε μέρα. Το ότι διαβάζω λοιπόν επιστημονικές έρευνες και άρθρα που αμφισβητούν τη συχνότητα με την οποία κάνω/κάνουμε μπάνιο απλά με ξεπερνά. Γιατί αμφισβητείται η συχνότητα; Γιατί η πανδημία επηρέασε και αυτό το κομμάτι της ζωής μας. Όσο είμασταν κλεισμένοι μέσα στο σπίτι, πολλοί από εμάς αποφάσισαν ότι δεν χρειάζεται να κάνουν μπάνιο κάθε μέρα γιατί δεν θα τους μύριζε κανείς και απλά δεν έκαναν. Σα να μην έφτανε αυτό, επιστήμονες ήρθαν να στηρίξουν την απόφασή τους λέγοντας ότι το πολύ συχνό, καθημερινό μπάνιο μπορεί να διαταράξει το πολύτιμο μικροβίωμα της επιδερμίδας μας. Σε αυτό ήρθαν οι περιβαλλοντολόγοι να προσθέσουν –δίκαια- ότι το καθημερινό μπάνιο είναι σπατάλη ενέργειας και νερού και αυξάνει τη μόλυνση του περιβάλλοντος.

Κάπως έτσι δημιουργήθηκε η απορία που διάβασες στον τίτλο αυτού του άρθρου: Πόσο συχνά πρέπει να κάνουμε μπάνιο; Αν ρωτάς εμένα θα σου απαντήσω με κεφαλαία ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ. Δεν με πείθει το επιχείρημα ότι αν δεν πρόκειται να με μυρίσει κανείς, δεν χρειάζεται να κάνω μπάνιο. Θα με μυρίζω εγώ! Ομοίως, δεν με πείθει το επιχείρημα ότι το πολύ μπάνιο θα χαλάσει το μικροβίωμα της επιδερμίδας μου, υπάρχουν ειδικά αφρόλουτρα για αυτό. Το μόνο που πραγματικά σκέφτομαι είναι η μόλυνση του περιβάλλοντος και ενώ δεν θα μειώσω το νερό που χρησιμοποιώ, κάνω επιλογές προϊόντων που έχουν μικρό αποτύπωμα άνθρακα, προσπαθώ. Μην με παρεξηγείς, το να πέσεις κατάκοπη για ύπνο χωρίς να κάνεις μπάνιο δεν είναι έγκλημα, το έχω κάνει και εγώ. Το να μην κάνεις όμως μπάνιο καθημερινά επί τούτου, είναι ένα μικρό έγκλημα, τουλάχιστον στα δικά μου μάτια.

banio ntous

Όλη μέρα κινούμαστε, ερχόμαστε σε επαφή με σκόνες, ιδρώνουμε και ξε-ιδρώνουμε. Φοράμε αρώματα και κρέμες, φοράμε ρούχα που δεν είναι φρεσκοπλυμένα… Το σώμα μας δεν είναι καθαρό όλη μέρα. Αντιθέτως, βρωμίζει ολοένα και περισσότερο και το καλοκαίρι η κατάσταση χτυπάει κόκκινο όχι μόνο εξαιτίας του ιδρώτα. Έχουμε πολύ περισσότερο δέρμα εκτεθειμένο και έτσι αυτό μπορεί να γεμίσει ρύπους, σκόνες και όλα τα λοιπά. Δεν μπορείς να μου πεις ότι αν καθίσεις με σορτσάκι στην καφετέρια, τα πόδια σου θα είναι καθαρά και θα πέσεις στα σεντόνια σου ανέμελη! Για να σου το θέσω όμως και αλλιώς, πάρε παράδειγμα τον ιδρώτα. Ο ιδρώτας έρχεται από μέσα μας, το εκκρίνει το σώμα μας και ΔΕΝ μυρίζει. Μυρίζει όταν έρθει σε επαφή με ρύπους και βακτήρια στην επιδερμίδα μας. Εξακολουθείς να αναρωτιέσαι πόσο συχνά πρέπει να κάνεις μπάνιο;

Έχοντας πει όλα αυτά, θα επιμείνω στο καθημερινό μπάνιο και δεν θα δεχτώ άλλο επιχείρημα πέρα από τη σπατάλη νερού και ενέργειας για τα οποία διαρκώς αναζητώ λύσεις. Μην αναρωτιέσαι λοιπόν και εσύ. Κάνε το ντους σου καθημερινά και μην δίνεις σημασία σε ΟΛΑ όσα διαβάζεις στο internet… εκτός από αυτά που σου γράφουμε εμείς!

Διάβασε ακόμα: Μάθε γιατί πρέπει να αλλάζεις συχνά σφουγγάρι μπάνιου