Τα 9 προειδοποιητικά σημάδια κακοποίησης – Ποιες οι Ελληνίδες που «μάχονται» για την πρόληψη

Χριστίνα Αναστασία Χρόνη
Τα 9 προειδοποιητικά σημάδια κακοποίησης – Ποιες οι Ελληνίδες που «μάχονται» για την πρόληψη

«Η κακοποίηση δεν είναι αγάπη»: O οίκος YSL Beauty, σε συνεργασία με τον μη κερδοσκοπικο οργανισμό W.I.N Hellas, διαδίδουν αυτό το σημαντικό μήνυμα και αλλάζουν ζωές.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, «η ενδοοικογενειακή κακοποίηση, που ονομάζεται επίσης οικογενειακή βία ή ενδοσυντροφική βία, μπορεί να οριστεί ως ένα μοτίβο συμπεριφοράς, σε οποιαδήποτε σχέση, που χρησιμοποιείται για την απόκτηση ή διατήρηση εξουσίας και ελέγχου απέναντι σε έναν στενό σύντροφο. Η κακοποίηση μπορεί να είναι σωματική, σεξουαλική, συναισθηματική, οικονομική ή ψυχολογική και περιλαμβάνει τόσο ενέργειες, όσο και απειλές για ενέργειες. Κακοποίηση αποτελεί οποιαδήποτε συμπεριφορά που έχει ως στόχο να τρομάξει, να εκφοβίσει, να τρομοκρατήσει, να χειραγωγήσει, να πληγώσει, να εξευτελίσει, να κατηγορήσει, να βλάψει ή να τραυματίσει κάποιον».

image003

H ενδοσυντροφική κακοποίηση μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε γυναίκα ανεξαρτήτου φυλής ή ηλικίας. Μπορεί να εμφανιστεί σε ένα εύρος σχέσεων, συμπεριλαμβανομένων των ζευγαριών που είναι παντρεμένα, που ζουν μαζί ή βγαίνουν και επηρεάζει άτομα κάθε κοινωνικοοικονομικού υπόβαθρου και μορφωτικού επιπέδου.

Ο ορισμός της ενδοσυντροφικής βίας λοιπόν, είναι σαφής και κατανοητός. Τα σημάδια της ωστόσο, δεν είναι πάντοτε ευδιάκριτα. Γυναίκες που υφίστανται μορφές βίας από τον σύντροφό τους, αδυνατούν να διακρίνουν το μοτίβο της κακοποίησης, και το ίδιο ισχύει για το περιβάλλον τους. Η κακοποίηση βλέπεις, δεν ξεκινά απότομα αλλά κλιμακωτά. Πριν την κακοποίηση, ο σύντροφος παρουσιάζει συμπεριφορές και αντιδράσεις, που δείχνουν ότι ξεκινά ένα μοτίβο κακοποίησης.

Αυτά είναι τα σημάδια που μία γυναίκα οφείλει να μάθει να διακρίνει, όχι μόνο για τη δική της προστασία, αλλά και για την προστασία αγαπημένων της προσώπων. Εκτιμάται ότι 1 στις 3 γυναίκες θα βιώσουν ενδοσυντροφική βία στη διάρκεια της ζωής τους και μόνο ένα μικρό ποσοστό των γυναικών που θα επιβιώσουν θα καταφέρει να δικαιωθεί.

image005

Σήμερα είναι πιο σημαντικό από ποτέ να μάθουμε όλες να διακρίνουμε τα σημάδια της ενδοσυντροφικής βίας και έχουμε στο πλευρό μας τη W.I.N Hellas η οποία, με τη στήριξη του οίκου YSL beauty (σε τοπικό επίπεδο), δημιούργησε ένα πρόγραμμα, στα πλαίσια της παγκόσμιας καμπάνιας «Abuse is not Love», μέσα από το οποίο χρηματοδοτεί εκπαιδευτικά σεμινάρια, εκπαιδεύει και μοιράζεται το μήνυμα για τα 9 προειδοποιητικά σημάδια κακοποίησης. Στόχος του οίκου, είναι να ενημερώσει, να επιμορφώσει και να εκπαιδεύσει δύο εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, για την απειλή της ενδοσυντροφικής βίας, μέσω της συνεργασίας του με τοπικές μη κερδοσκοπικές οργανώσεις.

«Στο επίκεντρο του οράματος της μάρκας YSL Beauty βρίσκονται γυναίκες ελεύθερες και ανεξάρτητες. Αυτό το όραμα απειλείται από την ενδοσυντροφική βία, που θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια, την ευημερία και την ανεξαρτησία τόσων πολλών γυναικών. Θεωρούμε καθήκον μας να υποστηρίζουμε έμπρακτα πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στον περιορισμό και την πρόληψη της ενδοσυντροφικής βίας και τιμή μας να συνδράμουμε την W.I.N Hellas στο έργο της», λέει η Τόνια Γεωργιάδη, General Manager LOréal Luxe Hellas.

image007

Ποιο είναι λοιπόν το μοτίβο της κακοποίησης; Ποια είναι τα 9 προειδοποιητικά σημάδια που μία γυναίκα (και το περιβάλλον της) θα πρέπει να μάθεις να διακρίνεις;

  1. Σε αγνοεί τις ημέρες που είναι θυμωμένος
  2. Σε απειλεί, αν αρνηθείς να κάνεις κάτι
  3. Σε εξευτελίζει και σε καταβάλλει
  4. Είναι χειριστικός και σε καθοδηγεί να κάνεις ή να πεις πράγματα που εκείνος θέλει
  5. Ζηλεύει οτιδήποτε κάνεις
  6. Ελέγχει το πού πηγαίνεις και το πώς ντύνεσαι
  7. Είναι παρεμβατικός, ψάχνει το κινητό σου και παρακολουθεί πού βρίσκεσαι
  8. Σε απομακρύνει από τους φίλους και την οικογένειά σου
  9. Σε τρομάζει, σε τρομοκρατεί, σε αποκαλεί τρελή και σου προκαλεί φόβο

Όλα τα παραπάνω, είναι συμπεριφορές και αντιδράσεις οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε κλιμάκωση της βίας και να καταλήξουν να απειλούν ακόμη και τη ζωή μιας γυναίκας. Στόχος λοιπόν το οίκου YSL Beauty, μέσα από τη συνεργασία του με την W.I.N Hellas, είναι να διαδώσει το μήνυμα -πρωτίστως- για τη σοβαρότητα της ενδοοικογενειακής βίας.

Με τον έγκαιρο εντοπισμό αυτών των σημαδιών και των μοτίβων συμπεριφοράς, μία γυναίκα ενδέχεται να καταφέρει να αναζητήσει τη βοήθεια που χρειάζεται. Αντίστοιχα, το περιβάλλον της, εντοπίζοντας αυτές τις ενδείξεις, μπορεί να παρέμβει προσφέροντας τη βοήθεια που εκείνη -ενδεχομένως- φοβάται ή δεν μπορεί να ζητήσει.

image009

Όπως εξήγησε η Μάντα Τσαγιά-Παπαδάκου, πρόεδρος και ιδρύτρια της W.I.N Hellas, στο διαδικτυακό σεμινάριο «Τα 9 σημάδια κακοποίησης» που έγινε σε συνεργασία με τον οίκο YSL Beauty: «Πολλοί με ρωτούν γιατί έμενα σε μία σχέση βίας και τους εξηγώ ότι, αν πάρεις έναν βάτραχο και τον ρίξεις μέσα σε καυτό νερό, ο βάτραχος θα αντιδράσει κατευθείαν. Αν βάλεις τον βάτραχο μέσα σε χλιαρό νερό και αυξάνεις σιγά σιγά τη φωτιά, ο βάτραχος θα μαγειρευτεί».

Η κ. Παπαδάκου ωστόσο δεν είναι η μόνη αναγνωρίσιμη Ελληνίδα που υψώνει τη φωνή της και μάχετια έμπρακτα ενάντια στην ενδοσυντροφική βία. Την καμπάνια «Abuse is not Love» στηρίζουν 3 ακόμη επιδραστικές Ελληνίδες, οι οποίες στέλνουν το δικό τους μήνυμα προκειμένου να καταπολεμηθεί η ενδοσυντροφική βία. Η Πηνελόπη Αναστασοπούλου, η Νατάσα Γιάμαλη και η Δωροθέα Μερκούρη, ενώνουν τις δυνάμεις τους και τη φωνή τους και διαδίδουν μαζί με τον οίκο YSL Beauty το μήνυμα ότι: Η κακοποίηση δεν είναι αγάπη!

«Ό,τι σου προκαλεί φόβο, στεναχώρια και σε κάνει να νιώθεις μειονεκτικά και άσχημα δεν είναι αγάπη. Η Αγάπη πρέπει να σε κάνει δυνατή, να σε κάνει να λάμπεις και να χαμογελάς πλατιά. Μη μένεις σε μια σχέση για κανέναν άλλο λόγο, εκτός από τη χαρά που οφείλει να σου δίνει. Τι θα συμβούλευες την καλύτερή σου φίλη; Αυτό να κάνει και για τον εαυτό σου» -Πηνελόπη Αναστασοπούλου.


https://www.instagram.com/p/CWk18HTF0HG/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

«Να ανοίξουμε τ’ αυτιά, τα μάτια και τις αγκαλιές μας για τα θύματα κακοποίησης. Να πορευτούμε μαζί!. Η κακοποίηση είναι πιο συχνή από ότι φανταζόμαστε. Η κακοποίηση δεν είναι αγάπη» -Νατάσα Γιάμαλη.


https://www.instagram.com/tv/CWksV2HF3MS/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

«Η κακοποίηση δεν μας αφήνει να ανθίσουμε. Σπάσε τον κύκλο της κακοποίησης γενεών. Μίλα μας, πες μας τι συμβαίνει. Άνοιξε τα μάτια και σταμάτα να πονάς. Η κακοποίηση είναι αυτοκτονία. Η κακοποίηση είναι αργός θάνατος» - Δωροθέα Μερκούρη


https://www.instagram.com/tv/CWk6m32DCJ4/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Αντιλαμβάνεσαι, λοιπόν, το πόσο σημαντικό είναι να μπορούμε να διακρίνουμε τα σημάδια της κακοποίησης από νωρίς και πόσο σημαντικό είναι να μην μπερδεύουμε την κακοποίηση με την αγάπη.

Πατώντας play στην παρακάτω YouTube playlist, μπορείς να παρακολουθήσεις όλο το διαδικτυακό σεμινάριο «Τα 9 σημάδια κακοποίησης» που έγινε από την W.I.N Hellas σε συνεργασία με τον οίκο YSL Beauty, να μάθεις ποια είναι τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις, όλους τους τρόπους με του οποίους η W.I.N Hellas και ο οίκος YSL Beauty βρίσκονται στο πλευρό σου, και να διαδώσεις και εσύ το μήνυμα: «Η κακοποίηση δεν είναι αγάπη».