Μοσχοκάρυδο: Η πιο sexy νότα που μπορεί να περιέχει ένα άρωμα

Μοσχοκάρυδο: Η πιο sexy νότα που μπορεί να περιέχει ένα άρωμα

Ώρα να μάθεις για την ιστορία του μοσχοκάρυδου που είναι γεμάτη ίντριγκα, σεξ, ναρκωτικά και Νεοϋορκέζικο αέρα.

To μοσχοκάρυδο ξυπνά μνήμες από… παστίτσιο, χριστουγεννιάτικα γλυκά και φθινοπωρινούς καφέδες που δεν είναι καφέδες (ναι, για τα Starbucks μιλώ, εδώ Χριστίνα, η Χρόνη). Ωστόσο, αυτό το μπαχαρικό που -κυριολεκτικά- μοσχοβολάει (είναι μόσχο-κάρυδο) έχει ένα παρελθόν γεμάτο ίντριγκα, σεξ, ναρκωτικά και Νεοϋορκέζικο αέρα. Το μοσχοκάρυδο άλλωστε έχει μία ευωδιά με βάθος και μία μυστηριώδη, «ξερή» γλυκύτητα. Δεν είναι τυχαία λοιπόν μία από τις νότες που λατρεύω και σήμερα Πέμπτη, θα γίνει θέμα συζήτησης…

tyler gooding SVfGD1QJ5jA unsplash

Το μοσχοκάρυδο παράγεται από το δέντρο Myristica Fragrans, είναι ένα τροπικό αειθαλές δέντρο, εγγενές μόνο σε μια σκοτεινή αλυσίδα νησιών, που βρίσκεται 250 μίλια από την ανατολική ακτή της Ινδονησίας. Αυτά ήταν κάποτε τα θρυλικά νησιά των μπαχαρικών. Ανοίγοντας την ξυλώδη σάρκα ενός φρούτου μοσχοκάρυδου, βρίσκουμε ένα σκληρό κουκούτσι που τυλιγμένο από τις «φλέβες» μιας κόκκινης μεμβράνης. Όταν ξεφλουδίσουμε αυτή τη στρώση, αποκαλύπτεται το κουκούτσι, ένας σχεδόν στρογγυλός καρπός που μοιάζει με καρύδι, το οποίο αποξηραίνεται στον ήλιο για μήνες, και μετατρέπεται σε πολύτιμο μοσχοκάρυδο.

ian yeo zQ1FERRiUX8 unsplash

Βλέπεις, πολλοί πόλεμοι έγιναν για χάρη αυτού του ευωδιαστού καρπού. Οι Άραβες έμποροι άρχισαν να το εξάγουν στην Ευρώπη, και πολύ γρήγορα έγινε δημοφιλές, τόσο γιατί ήταν κάτι πολυτελές και εξωτικό, όσο και γιατί έγινε το φάρμακο για τα πάντα… ως και τη βουβωνική πανώλη! Η δημοτικότητά του, εξελίχθηκε παράλληλα με την ανακάλυψη του Νέου Κόσμου (της Αμερικής) και έτσι έχουμε και μία σχεδόν απίστευτη -αλλά καθ’ όλα αληθινή- ιστορία που συνοδεύει το Μοσχοκάρυδο.

Οι Ολλανδοί βλέπεις, αποφάσισαν να ασχοληθούν με το εμπόριο μπαχαρικών, και το 1512, απέπλευσαν για τα Spice Islands (διαπράττοντας γενοκτονία εναντίον των μη συνεργάσιμων ιθαγενών και υποδουλώνοντας τους επιζώντες) και απέκτησαν τον πλήρη έλεγχο στο παγκόσμιο εμπόριο μοσχοκάρυδου. Ωστόσο, υπήρχε ένα πρόβλημα… οι Βρετανοί. Οι Άγγλοι, είχαν καταλάβει ένα κοντινό νησί – μία ηφαιστειακή πέτρα στη θάλασσα για την ακρίβεια- που ονομαζόταν Run. Στους Ολλανδούς, δεν άρεσε που οι Βρετανοί ήταν τόσο κοντά στο μονοπώλιό τους στο μοσχοκάρυδο και ξεκίνησαν μάχες, χύθηκε αίμα και κατέληξαν σε μία συμφωνία…

watermark 1280 1660 map by John Wolcott Adams and Isaac Newton Phelps retouched by Fine Print

Το 1677, οι Βρετανοί συμφώνησαν να ανταλλάξουν το νησί Run για μια μικρή αποικία στην Αμερική που άνηκε στην Ολλανδία, γνωστή ως Manhattan... Ναι, το γνωστό Manhattan! Εξαιτίας του μοσχοκάρυδου υπάρχει η Νέα Υόρκη όπως την ξέρουμε! Μη νομίζεις ότι η ιστορία του μοσχοκάρυδου μένει μόνο σε αυτό το γεγονός… Είπαμε, είναι τυλιγμένη στο μυστήριο, το σεξ και τα ναρκωτικά.

Αφού το εμπόριο του μοσχοκάρυδου απελευθερώθηκε και η Ολλανδία δεν είχε πια το μονοπώλιο (παρέλειψα αυτό το κομμάτι, βαρετό), το μοσχοκάρυδο απέκτησε σύντομα τη φήμη του «νέου ναρκωτικού». Στη δεκαετία του 1800, οι μπάρμαν πασπάλιζαν μοσχοκάρυδο πάνω από το ποτό για να κάνουν τους θαμώνες να «νιώθουν σαν να επιπλέουν», ναι το μοσχοκάρυδο είναι παραισθησιογόνο! Αυτές οι παραισθησιογόνες ιδιότητες έγιναν γνωστές στις σύγχρονες φυλακές, όπου το μοσχοκάρυδο πλέον απαγορεύεται στις κουζίνες, ενώ στην αυτοβιογραφία του, ο Malcom X, αφηγείται: «Ανακατεμένο σε ένα ποτήρι κρύο νερό, μία γεμάτη κουταλιά μοσχοκάρυδο έχει το ίδιο αποτέλεσμα τριών ή τεσσάρων τσιγάρων μαριχουάνας». Περίμενε… Έχει και άλλο!



Το μοσχοκάρυδο, είναι γνωστό και ως «το γυναικείο βιάγκρα» και χρησιμοποιείται από πολλές κουλτούρες για να αυξήσει τη γυναικεία λίμπιντο. Πώς; Το μοσχοκάρυδο, μιμείται την ορμόνη που είναι υπεύθυνη για τη σεξουαλική ορμή και την καλή διάθεση: Τη σεροτονίνη. Αυτό, σε συνδυασμό με το διεγερτικό του άρωμα, ξεκίνησε τις… πιο πικάντικες φήμες.

Από οσφρητική άποψη, το μοσχοκάρυδο χρησιμοποιείται σπάνια σε υψηλές δόσεις μέσα σε άρωμα, γιατί μπορεί εύκολα να υπερκαλύψει τις άλλες νότες σε μία σύνθεση. Ωστόσο, όταν χρησιμοποιηθεί σωστά, μπορεί να δώσει μια τόσο αλλόκοτη μυρωδιά σε έναν χυμό, ένα πέπλο από σκονισμένη βαμβακερή δαντέλα, musk επάνω σε κεχριμπαρένιο μετάξι. Στο Μεσαίωνα μάλιστα, η χρήση μοσχοκάρυδου στα αρώματα, λεγόταν ότι βοηθούσε στα ξόρκια αγάπης just sayin’.

nutmeg benefits 1296x728 feature

Σήμερα, το μοσχοκάρυδο το συναντάμε περισσότερο σε «αντρικά» (ξέρεις τι πιστεύω για το φύλο και τα αρώματα) αρώματα, πράγμα που πραγματικά με κάνει και απορώ. Και να υπήρχαν πράγματι ξεκάθαρα αντρικά και γυναικεία αρώματα, το μοσχοκάρυδο είναι γο «γυναικείο βιάγκρα», γιατί να πρέπει να το μυρίσει μία γυναίκα επάνω σε έναν άντρα για να… αναστατωθεί. Ίσως για να παραμένει σε καταστολή η λίμπιντό της αλλά δεν θα μετατρέψω αυτό το κείμενο σε φεμινιστικό μανιφέστο.

Αυτό που θα κάνω, είναι να σε παραπέμψω στα 10 αγαπημένα μου αρώματα με μοσχοκάρυδο, με αγάπη από εμένα για εσένα… και για τη λίμπιντό σου!

JO MALONE, NUTMEG & GINGER COLOGNE

Με νότες από σανδαλόξυλο, κεδρόξυλο, ginger και μοσχοκάρυδο.

JO MALONE NUTMEG GINGER COLOGNE

Fun fact: Είναι το πρώτο άρωμα του οίκου που κυκλοφόρησε το 1990.

CHANEL, POUR MONSIEUR

Με νότες από λεβάντα και πετιγκραίν, κάρδαμο και μοσχοκάρυδο, βανίλια, opoponax και βετιβέρ.

CHANEL POUR MONSIEUR

Fun fact: Δημιουργήθηκε το 1955 και ήταν το πρώτο ανδρικό άρωμα του οίκου.

COMME DES GARCONS, WONDERWOOD

Με νότες από πιπέρι μαδαγασκάρης, περγαμόντο, θυμίαμα σομαλίας και μοσχοκάρυδο, cristalon, κασμίρι, ξύλο gaïac και κέδρο, κόκκους carvi, σανδαλόξυλο, βετιβέρ και oud.

COMME DES GARCONS WONDERWOOD

Fun fact: Οι Stephen and Timothy Quay έφτιαξαν ένα μίνι, 3λεπτο αριστούργημα για να γιορτάσουν το λανσάρισμα του αρώματος το 2010.



PENHALIGON'S, BABYLON

Με νότες από μοσχοκάρυδο, σαφράν και κόλιανδρο, έλαιο κυπριόλης, βανίλια, κέδρο και σανδαλόξυλο.

PENHALIGONS BABYLON

Fun fact: Είναι το πιο μυστηριώδες άρωμα από τη σειρά Trade Routes του οίκου.

DIPTYQUE, EAU DE MINTHÉ EAU DE PARFUM

Με νότες από μέντα και μόσχοκάρυδο, γεράνι, τριαντάφυλλο και πατσουλί.

DIPTYQUE EAU DE MINTHE EAU DE PARFUM

Fun fact: Πήρε το όνομά του από την Ελληνική μυθολογία. Η Μίνθη (Μίνθα ή Μένθα) ήταν μια νύμφη που πλάνεψε τον Άδη, το θεό του Κάτω Κόσμου. Όταν η σύζυγός του Περσεφόνη, τους έπιασε επ’ αυτοφώρω, τη μεταμόρφωσε σε αρωματικό φυτό, τη μέντα.

BY KILIAN, STRAIGHT TO HEAVEN, WHITE CRISTAL EAU DE PARFUM

Με νότες από ρούμι με αποξηραμένα φρούτα, μοσχοκάρυδο, κέδρο, πατσουλί και βανίλια.

BY KILIAN STRAIGHT TO HEAVEN WHITE CRISTAL EAU DE PARFUM

Fun fact: Σύμφωνα με τον Kilian, έμπνευση ήταν οι στιγμές… έκτασης και η κληρονομιά του Hennessy

KENZO, JUNGLE POUR HOMME

Με νότες από κανέλα, λάιμ, περγαμόντο και λεμόνι, μοσχοκάρυδο, κάρδαμο, πιπέρι, γαρύφαλλο και κεχριμπάρι, ξύλο γκουαϊακ, σανδαλόξυλο, κέδρο, βενζόη και βετιβέρ.

KENZO JUNGLE POUR HOMME

Fun fact: Δημιουργήθηκε το 1998 και έχει χαρακτηριστεί ως «σονάτα 3 ξύλων».

TOM FORD, GREY VETIVER EAU DE PRFUM

Με νότες από άνθη πορτοκαλιού, γκρέιπφρουτ, μοσχοκάρυδο, πιμέντο, βετιβέρ και βρύα δρυός.

TOM FORD GREY VETIVER EAU DE PRFUM

Fun fact: Έχει χαρακτηριστεί ως το άρωμα που εκπέμπει χαρισματική αρρενωπότητα αλλά εμείς βρίσκουμε ότι μπορεί να το φορέσει και οποιαδήποτε γυνάικα.

KORRES, BLUE SAGE EAU DE TOILETTE

Με νότες από μέντα, γκρειπφρουτ, λαιμ, έλατο, φασκόμηλο, μοσχοκάρυδο και πατσουλί, κεχριμπάρι και βετιβέρ.

KORRES BLUE SAGE EAU DE TOILETTE

Fun fact: Το έχουν περιγράψει σαν έναν συνδυασμό ήρεμων ωκεανών και μικροδόσεις ηλεκτρισμού.

SERGE LUTENS, DES CLOUS POUR UNE PELURE EAU DE PARFUM

Με νότες από πορτοκάλι, γαρύφαλλο και μοσχοκάρυδο

Serge Lutens Des Clous Pour une Pelure Eau de Parfum

Fun fact: Εμπνευσμένο από τη μεσαιωνική παράδοση των αρωματικών φυλαχτών γνωστά και ως pomanders.