Thelma Holland: Αυτή ήταν η αισθητικός που ανέλαβε το look της βασίλισσας Ελισάβετ στην στέψη

Χριστίνα Αναστασία Χρόνη
Thelma Holland: Αυτή ήταν η αισθητικός που ανέλαβε το look της βασίλισσας Ελισάβετ στην στέψη

Η Thelma ήταν εκείνη που διαμόρφωσε τη ρουτίνα ομορφιάς της νεαρής βασίλισσας και σχεδίασε το look της, την ημέρα της στέψης της. Ώρα να μάθεις λοιπόν για την αισθητικό της βασίλισσας Ελισάβετ, αλλά και όλες τις λεπτομέρειες από το μπουντουάρ του ιστορικού αυτού γεγονότος.

Σήμερα είναι ημέρα μεγάλου πένθους για τη Μεγάλη Βρετανία αλλά και για τον κόσμο που αγάπησε την Βασίλισσα Ελισάβετ.

ELISAVET-(1).jpeg

Θα μαςι λείψει η Queen Elizabeth πολύ και γι' αυτό αποφασίσαμε να πάμε πίσω στον χρόνο, και πιο συγκεκριμένα στην στέψη της το 1953. Ποια ήταν η γυναίκα που επιμελήθηκε το look της; Τι προϊόντα χρησιμοποίησε; Πόσο κράτησαν οι πρόβες; Ετοιμάσου για ένα royal ταξίδι πίσω στο χρόνο με πρωταγωνίστρια την Lillybet.

Elizabeth II After Her Coronation

Η βασίλισσα Ελισάβετ φτάνει στο παλάτι του Μπάκιγχαμ από το Αβαείο του Γουέστμινστερ, μετά τη στέψη της το 1953.

Η στέψη μίας βασίλισσας δεν οργανώνεται μέσα σε λίγες ημέρες. Χρειάζεται σχεδιασμό, και κάθε λεπτομέρεια πρέπει να είναι προσεγμένη, ακόμα και αν δεν πρόκειται να την παρατηρήσουμε εμείς οι κοινοί θνητοί. Αυτό φυσικά ίσχυε και στην περίπτωση της βασίλισσας Ελισάβετ, η οποία ανέβηκε στον θρόνο μετά τον ξαφνικό θάνατο του πατέρα της, Βασιλιά Γεώργιου. Η στέψη της χρειάστηκε 16 μήνες για να οργανωθεί, και αυτή η οργάνωση αφορούσε φυσικά το look της βασίλισσας, αλλά και τα looks των κυριών επί των τιμών που θα την συνόδευαν. Για αυτή την πολύ σημαντική δουλειά, το παλάτι εμπιστεύθηκε την Thelma Holland.

1654274404668-567573758-image001.jpg

Η Thelma Holland

Who is Thelma?

Αρχικά να πούμε ότι η Τhelma Holland ήταν υπεύθυνη μόνο για την περιποίηση και το μακιγιάζ της Ελισάβετ. Τα μαλλιά της τα είχε αναλάβει ο Jules Henri Joerin του ινστιτούτου Emile του οποίου το motto ήταν «Η απλότητα και το καλό γούστο, πρέπει να είναι o βασικός τόνος σε κάθε καλή κόμμωση». Ξεκάθαρα ταίριαζε στην Ελισσάβετ και ξεκάθαρα μεταφράστηκε και στο χτένισμα της μεγάλης στιγμής. Ποια ήταν όμως η Thelma Holland και το brand που κέρδισε την εμπιστοσύνη της Βασίλισσας αλλά και τη βασιλική σφραγίδα; Γεννημένη Thelma Besant στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, η Thelma ξεκίνησε την εκπαίδευσή της σαν αισθητικός το 1934, στο Λονδίνο, με τη μάρκα Cyclax. Μετά την εκπαίδευσή της, επέστρεψε στην Αυστραλία όπου ταξίδεψε για την επικοινωνία της μάρκας, και το 1940 κατέληξε πίσω στο Λονδίνο αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά της στο περίφημο ινστιτούτο της Cyclax στην οδό South Molton στο Λονδίνο.

1654274470492-985211562-image002.jpg

To ινστιτούτο Cyclax στην οδό South Molton

Το 1943 λοιπόν, η Τhelma -με πολύ θάρρος-, πλησιάζει τη βασίλισσα Ελισάβετ (τη Βασιλομήτωρ) και τη ρωτά αν θα της επέτρεπε να αναλάβει τη θέση της συμβούλου ομορφιάς για τις δύο πριγκίπισσες, την πριγκίπισσα Ελισάβετ και την πριγκίπισσα Μαργαρίτα. Μετά από σκέψη, η Βασιλομήτωρ δέχτηκε και έτσι η Thelma έγινε η επίσημη αισθητικός της βασιλικής οικογένειας. Μοιραία φυσικά, το brand Cyclax έγινε και η επίσημη μάρκα που χρησιμοποιούσε (και χρησιμοποιεί ακόμα και σήμερα) η βασίλισσα.

1654274519762-472663561-image003.jpg

Διαφήμιση του cream foundation της Cyclax

Το βασιλικό μακιγιάζ

Ξέρω, θέλεις να μάθεις περισσότερα για αυτό το brand και θα σου τα πω όλα μία άλλη φορά. Τώρα μιλάμε για τη Thelma και την Elisabeth! Η Τhelma λοιπόν, είχε εξηγήσει σε συνέντευξη που έδωσε το 1957 (μετά την στέψη), ότι η Cyclax ταίριαζε ιδιαίτερα στην βασίλισσα αφού προωθούσε το κλασικό English rose look, και η βασίλισσα ήταν (και παραμένει) φανατική των κομψών, χωρίς φιοριτούρες αποτελεσμάτων. Συγκεκριμένα, είχε πει ότι «Η βασίλισσα έχει άψογη επιδερμίδα που δεν απαιτεί καμουφλάζ με μεικάπ. Της αρέσουν οι ροδαλοί τόνοι που κολακεύουν κάθε γυναίκα και δεν πιστεύει στις υπερβολές. Για αυτό το λόγο δεν φορά και μακιγιάζ στα μάτια. Έχει καλοσχηματισμένα, σκούρα φρύδια και βλεφαρίδες που τονίζουν ιδανικά τα καταγάλανα μάτια της, ένα από τα ομορφότερα χαρακτηριστικά της». Όλα αυτά ήταν έκδηλα στις εμφανίσεις της βασίλισσας και τονίστηκαν ακόμη περισσότερο κατά τη διάρκεια της στέψης της.

1654274557956-553941219-image004.jpg

Πορτρέτο της βασίλισσας Ελισάβετ από την Dorothy Wilding το 1952 που βρίσκεται στην National Portrait Gallery

Ένα μακιγιάζ, δεκάδες απαιτήσεις

Η Thelma κλήθηκε να δημιουργήσει το makeup look, τόσο για την ίδια τη βασίλισσα, όσο και για τις κυρίες επί των τιμών που τη συνόδευαν και είχε ΠΟΛΛΕΣ παραμέτρους να λάβει υπόψη της. Πρώτα από όλα, το look έπρεπε να είναι αντιπροσωπευτικό της κομψότητας και της θέσης –πλέον- της Ελισσάβετ. Δεύτερον, έπρεπε να δείχνει όμορφο στις μαυρόασπρες φωτογραφίες, αλλά και στο έγχρωμο φιλμ, αφού η στέψη θα μεταδιδόταν live από το BBC. Τρίτον, έπρεπε να δείχνει όμορφο κάτω από τρία διαφορετικά είδη φωτισμού. Ναι, τρία διαφορετικά είδη: Το τεχνητό φως του Αββαείου του Westminster, το φως στο εσωτερικό της άμαξας και το φως της ημέρας!

1654274595893-642306892-image005.jpg

Η Ελισάβετ μέσα στην άμαξα που τη μετέφερε στο Αββαείο

Δεν τελειώσαμε όμως… Η Thelma έπρεπε να σκεφτεί πώς θα σταθεροποιήσει το μακιγιάζ της Ελισσάβετ σε όλες αυτές τις συνθήκες, και να είναι σίγουρη ότι θα παραμείνει αναλλοίωτο, χωρίς να χρειάζεται ρετούς για 4 ολόκληρες ώρες! To εθιμοτυπικό της στέψης βλέπεις, επέτρεπε μόλις ένα μικρό διάλειμμα, λίγο πριν η βασίλισσα επιστρέψει στο παλάτι, και η τελετή στο Αββαείο διαρκούσε λίγο παραπάνω από τρεις ώρες! Το μακιγιάζ λοιπόν έπρεπε να μείνει στη θέση του για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας.

Fun fact: H στέψη ήταν ένα τόσο βαθιά θρησκευτικό γεγονός που ένα μέρος της, το χρίσμα, ήταν τόσο ιερό που δεν κινηματογραφήθηκε ούτε και μεταδόθηκε στην τηλεόραση.

Σα να μην έφταναν όλα αυτά, η Ελισσάβετ θεωρούσε ότι η στέψη είναι ένα βαθιά θρησκευτικό γεγονός, και δεν ήθελε υπερβολές, ήθελε να είναι ο εαυτός της. Ωστόσο αντιλαμβανόταν την ανάγκη για μερικές πινελιές που θα βοηθούσαν με τις φωτογραφίες. Η Thelma λοιπόν, έπρεπε να βρει τη χρυσή τομή, το τέλειο δηλαδή μακιγιάζ με δεδομένα όλα όσα αναφέραμε πιο πάνω, και να το κάνει σούπερ σταθερό, χωρίς primers και setting sprays!

1654274648414-70920951-image006.jpg

Επίσημο πορτρέτο της βασίλισσας Ελισάβετ την ημέρα της στέψης

The coronation look

Λαμβάνοντας όλα τα παραπάνω υπόψη της, η Τhelma αποφάσισε να χρησιμοποιήσει υγρό foundation (με ελαφρώς ροδακινί τόνους) στην επιδερμίδα της Ελισσάβετ ,και να το σταθεροποιήσει με πούδρα (κάποια πράγματα δεν αλλάζουν). Όσο για τα χρώματα… Η επιλογή ήταν μονόδρομος αφού, εκτός από την επιδερμίδα της Ελισσάβετ, τον φωτισμό και το είδος της φωτογραφίας και του φιλμ, η Thelma ήξερε ότι η Ελισσάβετ θα φορέσει τα εμβληματικά άμφια της στέψης, όπως για παράδειγμα το Robe of State που είχε ένα πλούσιο κόκκινο χρώμα.

Buckingham Palace Exhibition To Celebrate The 60th Anniversary Of Queen Elizabeth II's Coronation

To βαθύ κόκκινο robe of state

2013 Getty Images

Το χρώμα στα χείλη της λοιπόν, ήταν ένα πλούσιο κόκκινο του ρουμπινιού με απαλό φινίρισμα. Αυτό το παράδειγμα ακολούθησαν και οι κυρίες επί των τιμών που συνόδευσαν την Ελισσάβετ, το μακιγιάζ των οποίων ανέλαβε η ομάδα της Τhelma.

image007.jpg

Το St. Edward's Crown που φόρεσε η Ελισάβετ

Το μοτίβο της απλότητας ήταν κυρίαρχο παντού στην τελετή, τόσο στο μακιγιάζ, όσο και στα μαλλιά της Ελισσάβετ. Ο Henri Joerin δημιούργησε ένα super κλασικό και διαχρονικό χτένισμα, ιδανικό για τις φωτογραφίες, αλλά και πρακτικό. Τα μαλλιά της Ελισσάβετ βλέπεις, έπρεπε να είναι έτσι χτενισμένα ώστε να δείχνουν όμορφα με 2 διαφορετικά στέμματα και 1 τιάρα: Το St. Edward’s Crown, το Αυτοκρατορικό Στέμμα αλλά και τη διαμαντένια τιάρα που φόρεσε από το παλάτι προς το Αββαείο!

image008.jpg

Το αυτοκρατορικό στέμμα που φόρεσε η Ελισάβετ

Fun fact: Η διαμαντένια τιάρα που φόρεσε η Ελισσάβετ φτιάχτηκε το 1821 για τη στέψη του εκκεντρικού βασιλιά Γεώργιου IV και έχει φορεθεί από όλες τις έκτοτε βασίλισσες αλλά και βασιλικές συζύγους. Αποτελείται από 1,333 λευκά διαμάντια, ένα κίτρινο διαμάντι 4 καρατίων και πέρλες.

image009.jpg

Η Ελισάβετ με τη διαμαντένια τιάρα

Δεδομένου ότι η στέψη της Ελισσάβετ έχει μείνει στην ιστορία και πραγματικά, ήταν πιο όμορφη από οποιαδήποτε άλλη (προηγούμενη ή μελλοντική) φορά, θεωρούμε ότι η Thelma κατάφερε να δημιουργήσει ένα μακιγιάζ που έμεινε στην ιστορία, αναλλοίωτο από τα διαφορετικά φώτα και τις δραστηριότητες της ημέρας, και πέρα για πέρα διαχρονικό. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η Τhelma Holland ήταν η αισθητικός της βασίλισσας μέχρι τη συνταξιοδότησή της.