Heat Wave: Τι ακριβώς συμβαίνει στην επιδερμίδα σου στον καύσωνα και τι πρέπει να προσέξεις

Heat Wave: Τι ακριβώς συμβαίνει στην επιδερμίδα σου στον καύσωνα και τι πρέπει να προσέξεις

O καύσωνας δεν είναι απλά ενοχλητικός, μπορεί να βλάψει την επιδερμίδα και τον οργανισμό σου. Διάβασε τι συμβαίνει στο σώμα σου και τι μπορείς να κάνεις για αυτό.

Σε περίπτωση που δεν το ήξερες, το δέρμα μας παίζει τον πιο σημαντικό ρόλο στην ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματός μας. Είναι άλλωστε στην «πρώτη γραμμή» υπεράσπισης, και μας προστατεύει από τις εξωτερικές επιθέσεις. Το δέρμα μας λοιπόν, δίνει μία πραγματική μάχη όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει, μία μάχη την οποία αξίζει να γνωρίζεις για να καταλάβεις γιατί πρέπει να το προστατεύσεις όσο καλύτερα μπορείς. Τι συμβαίνει λοιπόν στο δέρμα μας όταν έχει καύσωνα;

Ιδρώτας: Το φυσικό A/C του σώματος

Η φυσιολογική θερμοκρασία του σώματός είναι περίπου 37 βαθμοί. Όχι, αυτό το νούμερο δεν είναι απόλυτο, θα είμασταν τόσο εύθραυστοι αν ήταν. Αν ωστόσο τα νούμερα ξεφύγουν, το σώμα μας διαθέτει πολύ εξελιγμένους μηχανισμούς για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του και το δέρμα μας παίζει τον πιο σημαντικό ρόλο. Βλέπεις, αμέσως μόλις το σώμα ανεβάσει θερμοκρασία, ο υποθάλαμος σας (μια μικρή περιοχή στον εγκέφαλό μας) δίνει εντολή για να ξεκινήσει η έκκριση του ιδρώτα από το δέρμα μας.

pexels-cottonbro-8343928.jpeg

Ο ιδρώτας, καθώς βγαίνει στην επιφάνεια της επιδερμίδας, εξατμίζεται και δροσίζει το σώμα. Πώς; Ο ιδρώτας, προκειμένου να εξατμιστεί, χρειάζεται ενέργεια, και αυτή η ενέργεια είναι θερμότητα. Καθώς η υπερβολική θερμότητα του σώματος χρησιμοποιείται για να εξατμιστεί ο ιδρώτας, το σώμα αρχίζει να δροσίζει και η θερμοκρασία του να κατεβαίνει. Μαζί με τον ιδρώτα ωστόσο, εξατμίζεται και το νερό από το σώμα μας. Η υγρασία είναι εξαιρετικά σημαντική για την καλή λειτουργία του οργανισμού μας, και ασφαλώς γνωρίζεις πόσο σημαντική είναι για την επιδερμίδα μας.

Τα προβλήματα

Η αφυδάτωση είναι το πρώτο πρόβλημα που παρατηρείς. Το δέρμα σου αρχίζει να «τραβάει», χάνει την ελαστικότητά του και δείχνει άτονο. Κάτι ακόμα που συμβαίνει εξαιτίας της υπερβολικής ζέστης, είναι τα εξανθήματα. Καθώς οι πόροι μας παράγουν ιδρώτα αδιάκοπα, φράσσουν και κατά συνέπεια δημιουργούνται κοκκινίλες και ερεθισμοί που είναι ενοχλητικοί. Όλα αυτά μπορεί να μην σου φαίνονται σημαντικά, αλλά είναι ο τρόπος με τον οποίο το δέρμα σου ζητά βοήθεια.

Μετά από αυτά τα πρώτα σημάδια δυσφορίας από το δέρμα, αρχίζουν τα πιο σημαντικά SOS, τα οποία ξεκινά να εκπέμπει το σώμα σου. Ζαλάδες, πρήξιμο στα πόδια, δυσκολία στην αναπνοή και μία γενικότερη κόπωση. Στόχος είναι να ΜΗΝ φτάσεις ως εκεί και να προσπαθήσεις να δροσιστείς με όποιον τρόπο μπορείς. Για το δέρμα σου όμως τι μπορείς να κάνεις;

pexels-cottonbro-8343935.jpeg

Οι λύσεις

Μπορεί τα face mists να είναι το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό σου, όταν σκέφτεσαι λύσεις στο πρόβλημα του καύσωνα, αλλά χρειάζεται πολλή προσοχή. Τα face mists δεν είναι παρά ένα υποκατάστατο ιδρώτα. Αυτό σημαίνει ότι, καθώς εξατμίζονται από το δέρμα σου, αφαιρούν και αυτά πολύτιμη υγρασία. Πρέπει λοιπόν να τα αποφύγεις ή να επιλέξεις face mists που περιέχουν ενυδατικούς παράγοντες, οι οποίοι θα βοηθήσουν την επιδερμίδα σου.

Έπειτα, πρέπει να πιείς πολύ, ΠΟΛΥ νερό. Το σώμα σου χάνει υγρασία από παντού και κανένα mist ή κρέμα δεν θα την αναπληρώσει στον βαθμό που πρέπει. Πιάσε λοιπόν ένα μεγάλο μπουκάλι νερό και πίνε συνέχεια. Και μιας που μιλήσαμε για κρέμες. Ναι, προφανώς μία κρέμα και ένας ορός είναι απαραίτητα στον καύσωνα, όμως και πάλι πρέπει να επιλέξεις σωστά.

Τα προϊόντα με υαλουρονικό οξύ είναι εκείνα που θα σε βοηθήσουν πραγματικά, άρα μην αρχίσεις να φοράς όποια κρέμα βρεθεί μπροστά σου. Δεν θα σε βοηθήσει αποτελεσματικά (μόνο επιφανειακά) και μπορεί να φράξει επίσης τους πόρους σου. Παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει προϊόντα που θα σε σώσουν αυτές τις ημέρες. Προμηθεύσου τα, μείνε μέσα στη δροσιά και κάνε υπομονή, οι διακοπές πλησιάζουν!