Smells like happiness! 10 αρώματα που σε κάνουν να νιώθεις καλά με τον πρώτο ψεκασμό

Χριστίνα Αναστασία Χρόνη
Smells like happiness! 10 αρώματα που σε κάνουν να νιώθεις καλά με τον πρώτο ψεκασμό

Το φετινό καλοκαίρι, είναι ένα Summer of -self- love και δεν θα μπορούσαμε να μην σου μιλήσουμε για τα αρώματα που μας κάνουν χαρούμενες κάθε φορά που τα μυρίζουμε! Ανακάλυψέ τα όλα και κάνε στον εαυτό σου ένα δώρο που μυρίζει ευτυχία!

Κάποια αρώματα μας κάνουν να νιώθουμε sexy, σαγηνευτικές. Κάποια άλλα μυρίζουν καθαριότητα (τα λατρεύουμε) ενώ μερικά είναι τόσο ιδιαίτερα που δεν ταιριάζουν σε κάθε γούστο. Σήμερα ωστόσο –όπως θα κατάλαβες και από τον τίτλο μας- θα μιλήσουμε για τα άλλα αρώματα, εκείνα που φτιάχτηκαν για να μας κάνουν χαρούμενες.

Πώς μυρίζει η ευτυχία;

Πώς μυρίζει όμως η ευτυχία; Έχουμε γράψει σχετικά. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η βανίλια είναι η νότα της ευτυχίας. Μελετώντας τη δράση του αρώματος της βανίλιας στο σώμα, ανακάλυψαν ότι έχει το ίδιο αποτέλεσμα με τα αντικαταθλιπτικά χάπια, και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα καλύτερο. Η βανίλια λοιπόν, καταπολεμά τα συμπτώματα της κατάθλιψης και ανεβάζει τη διάθεση άρα είναι πράγματι η μυρωδιά της ευτυχίας. Δεν είναι η μόνη νότα όμως που προκαλεί αυτά τα συναισθήματα.

perfumer.jpg

Θα μπορούσαμε να σου αναλύουμε με τις ώρες τις νότες που μόνες τους, ή συνδυαστικά, ανεβάζουν τη διάθεση και κάνουν το σώμα μας να εκκρίνει τις ορμόνες που μας κάνουν χαρούμενες, αλλά φοβόμαστε ότι θα χάσουμε την προσοχή σου. Κράτα λοιπόν μόνο ότι, το αμύγδαλο, το γιασεμί, η καρύδα, το σανδαλόξυλο, το νερολί και πολλές άλλες νότες έχουν παρόμοιο αποτέλεσμα στην ψυχολογία μας. Γιατί πράγματι, τα αρώματα μπορούν να επηρεάσουν την ψυχολογία μας σημαντικά με παραπάνω από έναν τρόπους.

Η ψυχολογία των αρωμάτων

Όλες οι αισθήσεις μας παίζουν σημαντικό ρόλο στην ψυχολογία μας. Σύμφωνα με μελέτη που έγινε ωστόσο, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι, οι άνθρωποι θυμούνται το 35% από αυτά που μυρίζουν, αλλά μόνο το 5% από αυτά που βλέπουν, ενώ παράλληλα οι συμμετέχοντες τόνισαν συγκεκριμένες μυρωδιές φέρνουν στο μυαλό χαρούμενες αναμνήσεις. Η ιδέα ότι τα αρώματα προκαλούν περισσότερες συναισθηματικές αναμνήσεις είναι ενσωματωμένη στην ανθρώπινη φύση, και είναι γνωστή ως Προυστιανικό Φαινόμενο Μνήμης.

perfume-happy.jpg

Εκτός από χρονοκάψουλες αναμνήσεων ωστόσο, τα αρώματα μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο που φερόμαστε, τον τρόπο που μας φέρονται αλλά κυρίως, το πώς αισθανόμαστε. Και είναι λογικό αν το σκεφτείς. Αφού τα αρώματα φέρνουν στο μυαλό χαρούμενες αναμνήσεις, στιγμές ή και αγαπημένα πρόσωπα, η διάθεσή μας μοιραία ανεβαίνει και γίνεται καλύτερη.

Καθώς λοιπόν διανύουμε το summer of –self- love, αποφασίσαμε να σε βοηθήσουμε να δείξεις αγάπη στον εαυτό σου με μερικά αρώματα που μυρίζουν ευτυχία με κάθε ψέκασμα. Θα τα βρεις όλα παρακάτω και σου προτείνουμε να διαλέξεις ένα για να δώσεις στο καλοκαίρι σου άρωμα ευτυχίας.

MARC-JACOBS-PERFECT-EAU-DE-PARFUM.png

MARC JACOBS, PERFECT EAU DE PARFUM

Με νότες από ραβέντι και νάρκισσο, γάλα αμυγδάλου, κασμίρ και Κέδρο.

DOLCE-and-GABBANA-FRUIT-COLLECTION-PINEAPPLE.png

DOLCE & GABBANA, FRUIT COLLECTION PINEAPPLE

Με νότες από ανανά και μανταρίνι Σικελίας, γιασεμί, βανίλια, ambergris, καπνό και ορχιδέα.

JULIETTE-HAS-A-GUN-SUNNY-SIDE-UP-EAU-DE-PARFUM.png

JULIETTE HAS A GUN, SUNNY SIDE UP EAU DE PARFUM

Με νότες από καρύδα, σανδαλόξυλο, βανίλια και musk.

DIOR-JOY-BY-DIOR-EAU-DE-PARFUM.png

DIOR, JOY BY DIOR EAU DE PARFUM

Με νότες από μανταρίνι Σικελίας, σανταλόξυλο από την Σρι Λάνκα και συμφωνία λευκών musk.

ESTEE-LAUDER-BRONZE-GODDESS-EAU-DE-PARFUM.png

ESTÉE LAUDER, BRONZE GODDESS EAU DE PARFUM

Με νότες από μανταρίνι και τζίντζερ, περγαμόντο, γιασεμί, καρύδα και βανίλια, κασμίρ, musk και κεχριμπάρι.

CACHAREL-YES-I-AM-DELICIOUS-EAU-DE-PARFUM.png

CACHAREL, YES I ΑM DELICIOUS EAU DE PARFUM

Με νότες από πράσινο μανταρίνι, λευκά λουλούδια, φουντούκι και κρέμα σοκολάτας.

CHOPARD-HAPPY-CHOPARD-FELICIA-ROSES-EAU-DE-PARFUM.png

CHOPARD, HAPPY CHOPARD FELICIA ROSES EAU DE PARFUM

Με νότες από κόκκινα μούρα και ροζ γκρέιπφρουτ, μπαχαρικά, τριαντάφυλλο, μαύρο σταφύλι και γεράνι, ylang ylang και σπόρους τόνκα.

CLINIQUE-HAPPY-PERFUME-SPRAY.png

CLINIQUE, HAPPY PERFUME SPRAY

Με νότες από πορτοκάλι, μανταρίνι και δαμάσκηνο, κόκκινο γκρέιπφρουτ, μήλο και περγαμόντο, ορχιδέα, φρέζια και κρίνο, τριαντάφυλλο, μιμόζα και μανόλια, κεχριμπάρι και μόσχο.

NEOM-SCENT-TO-MAKE-YOU-HAPPY.png

NEOM, SCENT TO MAKE YOU HAPPY

Με νότες από γιασεμί, περγαμόντο και φλούδα πορτοκαλιού.

BOBBI-BROWN-BEACH.png

BOBBI BROWN, BEACH

Με νότες από μανταρίνι και νερολί, γιασεμί και νότες θάλασσας, συμφωνία άμμου και θαλασσόξυλο.

NUXE-SAND-DELICIOUS-FRAGRANT-WATER.png

NUXE, SAND DELICIOUS FRAGRANT WATER

Με νότες από άνθη πορτοκαλιάς, καρύδα και βανίλια, άνθη τιαρέ και φύλλα νεραντζιάς.