Εμμηνόπαυση και επιδερμίδα: Οι προκλήσεις και όσα πρέπει να ξέρεις για να την φροντίσεις σωστά

Εμμηνόπαυση και επιδερμίδα: Οι προκλήσεις και όσα πρέπει να ξέρεις για να την φροντίσεις σωστά

Η επιδερμίδα αρχίζει και εκείνη να «υποφέρει» από τις επιπτώσεις της εμμηνόπαυσης  οι οποίες γίνονται και άμεσα ορατές. Υπάρχει όμως τρόπος για να τη φροντίζεις σωστά. Διάβασε και θα σου εξηγήσουμε τα πάντα.

Σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρία Κλιμακτηρίου & Εμμηνόπαυσης, η εμμηνόπαυση ορίζεται ως «ένας φυσιολογικός σταθμός στη ζωή κάθε γυναίκας, χαρακτηριζόμενος από οριστική διακοπή της εμμήνου ρύσεως». Είναι κάτι που όλες οι γυναίκες θα βιώσουν ή βιώνουν ήδη στη ζωή τους, όμως η εμπειρία για την κάθε μία διαφέρει. Τα συμπτώματα, άλλωστε, είναι πολλά (48 για την ακρίβεια) και δεν εκδηλώνονται όλα σε κάθε περίπτωση. Αυτό που έχουν κοινό οι περισσότερες γυναίκες ωστόσο, σε σχέση με την εμπειρία τους, είναι οι αλλαγές στην επιδερμίδα τους. Η μειωμένη παραγωγή οιστρογόνων, προγεστερόνης και τεστοστερόνης, καθώς και η αυξημένη παραγωγή κορτιζόλης κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, ευθύνονται για τις αναπόφευκτες δερματικές αλλαγές που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες.

Τα παραπάνω, είναι συνέπεια της χρονογήρανσης, της φυσιολογικής διαδικασίας αλλαγών που έρχονται με την πάροδο του χρόνου. Η χρονογήρανση ωστόσο, παρουσιάζει σημαντικές διακυμάνσεις ανά περίπτωση και για αυτό ευθύνεται το εκθεσίωμα. Εκθεσίωμα ορίζεται ως «το σύνολο των παραγόντων στους οποίους εκτίθεται ένα άτομο από τη γέννησή του έως τον θάνατο». Το κάπνισμα, η περιβαλλοντική ρύπανση, οι ακτίνες UV, η ποιότητα του ύπνου, το στρες, καθώς και οι ορμονικές αλλαγές είναι όλα μέρος του εκθεσιώματος. Το εκθεσίωμα επηρεάζει άμεσα την εμφάνιση της επιδερμίδας.

1697616069016-146971378-image002.jpg

Επιπλέον, δεδομένου ότι η εμμηνόπαυση δεν έρχεται ξαφνικά αλλά σταδιακά, τα συμπτώματα διαφέρουν σε ένταση ανάλογα με το στάδιο στο οποίο βρίσκεται ο οργανισμός κάθε γυναίκας. Και αυτό διότι η εμμηνόπαυση έχει 3 στάδια: Την προεμμηνόπαυση, την εμμηνόπαυση και τη μετεμμηνόπαυση. Η επιδερμίδα -όπως είναι λογικό, αλλάζει με κάθε στάδιο και τα συμπτώματα κλιμακώνονται. Ποια είναι όμως αυτά τα συμπτώματα και τι μπορούμε να κάνουμε για να ανακουφίσουμε την επιδερμίδα μας, αλλά και για να τη διατηρήσουμε στην καλύτερη δυνατή κατάσταση;

Έντονη ξηρότητα

Το πιο κοινό σύμπτωμα που εμφανίζεται στην επιδερμίδα κατά την εμμηνόπαυση είναι η έντονη ξηρότητα της επιδερμίδας. Αυτό οφείλεται στην σημαντική μείωση παραγωγής οιστρογόνων από τον οργανισμό. Τα οιστρογόνα είναι οι φυσικοί ενισχυτές ενυδάτωσης της επιδερμίδας, αφού ενεργοποιούν την παραγωγή κεραμιδίων, υαλουρονικού οξέος και σμήγματος. Παράλληλα, μειώνεται η παραγωγή λιπιδίων στην επιδερμίδα. Καθώς αυτές οι ουσίες αρχίζουν να μειώνονται ή/και να απουσιάζουν, έχουμε μεγαλύτερη απώλεια υγρασίας από την επιφάνεια της επιδερμίδας και, ως εκ τούτου, ξηρότητα.

Αυξημένη ευαισθησία

Τα μειωμένα επίπεδα οιστρογόνων επιπλέον, δημιουργούν έντονη ευαισθησία στην επιδερμίδα. Τα οιστρογόνα βλέπεις, ευθύνονται επίσης για την παραγωγή κολλαγόνου, της πρωτεΐνης που δίνει στην επιδερμίδα την ελαστικότητα και τη σφριγηλότητά της. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια πυκνότητας της επιδερμίδας, την εμφάνιση πιο έντονων ρυτίδων και την έντονη ευαισθησία. Παράλληλα έχουμε μείωση των λιπιδίων και εξασθενημένο επιδερμιδικό φραγμό. Το δέρμα επομένως δεν έχει τα εφόδια που χρειάζεται για να προστατευτεί από τις εξωτερικές επιθέσεις και γίνεται ολοένα και πιο ευαίσθητο σε αυτές.

1697616093373-672901483-image003.jpg

Ερύθημα

Οι εξάψεις είναι ένα από τα πλέον συνηθισμένα συμπτώματα κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης και επηρεάζει την εμφάνιση της επιδερμίδας. Κατά τη διάρκεια των εξάψεων, τα αιμοφόρα αγγεία του προσώπου αντιδρούν και έχουμε ως αποτέλεσμα την ερυθρότητα στην επιδερμίδα, αλλά και την περεταίρω αύξηση της ευαισθησίας.

Μέλασμα

Κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, η φθορά από τον ήλιο μπορεί να γίνει πιο εμφανής. Καθώς ζούμε σε μεσογειακή χώρα και λατρεύουμε τον ήλιο και την ηλιοθεραπεία, το δέρμα μας έχει υποστεί βλάβες από τον ήλιο. Αυτό αυξάνει τις πιθανότητες για εμφάνιση δυσχρωμιών, ιδιαίτερα στα μάγουλα, στο άνω χείλος και στο μέτωπο. Αυτές οι κηλίδες είναι γνωστές και ως μέλασμα και γίνονται εντονότερες κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης.

Η αλλαγή στη μορφή του προσώπου

Κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, τα οστά μας αρχίζουν σταδιακά να χάνουν την πυκνότητά τους. Αυτό σε συνδυασμό με τη μείωση του κολλαγόνου προκαλεί αλλαγές στην εμφάνιση του προσώπου μίας γυναίκας. Το περίγραμμα χαλαρώνει, τα μάγουλα χάνουν την πυκνότητα και τη σφριγηλότητά τους, η περιοχή των ματιών επιβαρύνεται.

Η λύση

Η χρήση ενυδατικών και θρεπτικών συστατικών, προϊόντων που αναπληρώνουν τα χαμένα συστατικά στην επιδερμίδα, είναι απαραίτητη κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Δεν είναι όλα τα προϊόντα περιποίησης ωστόσο, κατάλληλα (και ικανά) ώστε να προσφέρουν στην επιδερμίδα αυτό που χρειάζεται στην εμμηνόπαυση. Η επιδερμίδα κατά την εμμηνόπαυση αποτελεί κατηγορία από μόνη της και απαιτεί εξειδικευμένη φροντίδα. Αυτή την εξειδικευμένη φροντίδα προσφέρει η ολοκληρωμένη σειρά περιποίησης Neovadiol της Vichy.

image004.jpg

Πρόκειται για μία σειρά βασισμένη στη μελέτη του εκθεσιώματος και τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζει την επιδερμίδα, καθώς και στην επιστήμη των ορμονών. Εμπλουτισμένη με πλούσια και αποτελεσματικά, ενεργά συστατικά, προσφέρει στην επιδερμίδα βαθιά ενυδάτωση και θρέψη, επαναφορά της πυκνότητας, εφέ lifting και βελτίωση του χρωματικού τόνου. Μάλιστα, καθώς -όπως είπαμε νωρίτερα- η εμμηνόπαυση χωρίζεται σε στάδια, η σειρά Neovadiol έχει διαφορετικά πρωτόκολλα για φροντίδα της επιδερμίδας σε κάθε ένα από αυτά.

Ο star ορός

Ο ορός Neovadiol, Meno 5 Bi-Serum είναι κατάλληλος για χρήση σε κάθε στάδιο της εμμηνόπαυσης και αποτελεί σταθερό μέρος των πρωτοκόλλου περιποίησης που προτείνει η Vichy.

image005.jpg

Η σύνθεσή του, περιλαμβάνει Proxylane και εκχύλισμα Cassia, για αντιστάθμιση των ορατών επιπτώσεων των ορμονικών διαταραχών στην επιδερμίδα. Ακόμα, περιέχει αντιοξειδωτική νιασιναμίδη, βιταμίνες Cg και E, καθώς και γλυκολικό οξύ για ήπια απολέπιση και εξομάλυνση του χρωματικού τόνου. Τέλος, ο ορός Meno 5 Bi-Serum, περιέχει Ω6 και 5 λιπαρά οξέα για εντατική θρέψη και αναπλήρωση των λιπιδίων.

Το αποτέλεσμα είναι 5απλή δράση: Λείανση των ρυτίδων, βελτίωση της σφριγηλότητας, βελτίωση του χρωματικού τόνου, επαναφορά της λάμψης και εντατική θρέψη.

Πρωτόκολλο Neovadiol για την επιδερμίδα στην εμμηνόπαυση

Κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, το πρωτόκολλο Neovadiol επικεντρώνεται στην αύξηση της χαμένης πυκνότητας. Συστατικά όπως το proxylane, το εκχύλισμα κασσίας, το ιαματικό νερό της Vichy και το υαλουρονικό οξύ συμβάλλουν στη βελτίωση της εμφάνισης της επιδερμίδας και στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Πιο αναλυτικά, το πρωτόκολλο περιλαμβάνει τον ορό Neovadiol, Meno 5 Bi-Serum και επίσης:

Την Κρέμα ημέρας Neovadiol ενίσχυσης πυκνότητας & εφε lifting

image006.jpg

Η μεταξένια κρέμα ημέρας της σειράς, διατίθεται σε υφή για κανονικές και μικτές επιδερμίδες, αλλά και για ξηρές. Χάρη στην πρωτοποριακή της σύνθεση, με Proxylane, εκχύλισμα Cassia, Iαματικό νερό Vichy και Yαλουρονικό οξύ, ενεργοποιεί ξανά τους μηχανισμούς της επιδερμίδας. Το αποτέλεσμα είναι η επαναφορά της ελαστικότητας και της σφρηγιλότητας, καθώς και η βαθιά ενυδάτωση για μία εμφανώς πιο ανανεωμένη όψη.

Την κρέμα νύχτας Neovadiol, ενίσχυσης πυκνότητας και αναζωογόνηση

image007.jpg

Η πλούσια υφή της είναι εμπλουτισμένη με συστατικά που επαναπροσδιορίζουν το περίγραμμα του προσώπου, αυξάνουν την πυκνότητα και επαναφέρουν τη λάμψη. Ταυτόχρονα θρέφει σε βάθος την επιδερμίδα όσο εσύ κοιμάσαι, για να ξυπνάς με επιδερμίδα πιο ενυδατωμένη και υγιή κάθε μέρα.

Το πρωτόκολλο Neovadiol για τη μετεμμηνόπαυση

Κατά τη διάρκεια της μετεμμηνόπαυσης, το πρωτόκολλο Noeovadiol επικεντρώνεται στην αναπλήρωση των χαμένων συστατικών στην επιδερμίδα. Για αυτό το λόγο, τα συστατικά του πρωτοκόλλου περιλαμβάνουν Proxylane, εκχύλισμα Kασσίας, Iαματικό νερό της Vichy και Ωμέγα 3, 6 και 9 λιπαρά οξέα για την αναπλήρωση των λιπιδίων. Συνδυαστικά, το πρωτόκολλο προσφέρει αύξηση πυκνότητας, μείωση ευαισθησίας και βαθιά θρέψη στην επιδερμίδα. Πιο αναλυτικά, το πρωτόκολλο περιλαμβάνει τον ορό Neovadiol, Meno 5 Bi-Serum και επίσης:

Την κρεμα ημέρας Neovadiol, Αναπλήρωσης Λιπιδίων κατά της Χαλάρωσης

image008.jpg

Μία πλούσια κρέμα ημέρας για κάθε τύπο επιδερμίδας, η οποία είναι εμπλουτισμένη με το signature «δίδυμο» συστατικών Proxylane και εκχύλισμα Cassia, Νιασιναμίδη Β3 αλλά και Ωμέγα 3-6-9 λιπαρά οξέα που διορθώνουν ορατά τις ρυτίδες και επαναφέρουν την ελαστικότητα της. Είναι ιδανική για τις πιο ώριμες επιδερμίδες οι οποίες έχουν αυξημένες ανάγκες θρέψης και προστασίας.

Την κρέμα νύχτας Neovadiol για αναπλήρωση και σύσφιξη

image009.jpg

Η βελούδινη υφή της, επαναφέρει την ελαστικότητα, τη σφριγηλότητα και τη θρέψη στην επιδερμίδα όσο εσύ κοιμάσαι. Το αποτέλεσμα είναι επιδερμίδα εμφανώς ανανεωμένη και φρέσκια κάθε πρωί. Είναι η απόλυτη επιλογή για τις γυναίκες στη μετεμμηνόπαυση, που χρειάζονται αναπλήρωση και φρεσκάρισμα της επιδερμίδας τους.

Η περιποίηση των ματιών

Η επιδερμίδα των ματιών και των χειλιών διαφέρει από αυτή του υπόλοιπου προσώπου. Είναι πιο λεπτή και ευαίσθητη, και κατά τη διάρκεια τόσο της εμμηνόπαυσης όσο και της μετεμμηνόπαυσης απαιτεί ιδιαίτερη φροντίδα. Γι’ αυτό και τα δύο πρωτόκολλα Neovadiol για την εμμηνόπαυση και τη μετεμμηνόπαυση, περιλαμβάνουν την κρέμα ματιών και χειλιών Neovadiol, Eye & Lip Care.

image010.jpg

Εμπλουτισμένη με proxylane, εκχύλισμα Cassia, υαλουρονικό οξύ, και νιασιναμίδη, ενυδατώνει σε βάθος την επιδερμίδα στην περιοχή των ματιών και των χειλιών και αυξάνει την ελαστικότητά της. Ακόμα, περιέχει Ωμέγα 3-6-9, Ιαματικό Ηφαιστειακό Νερό Vichy και έτσι προσφέρει θρέψη και δροσιά στην επιδερμίδα ενώ παράλληλα μειώνει το οίδημα.

Το συμπέρασμα

Η επιδερμίδα μας κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης αλλάζει και όλα οφείλονται στις ορμονικές αλλαγές, οι οποίες με τη σειρά τους επηρεάζονται σημαντικά από το εκθεσίωμα. Η Vichy, θέλοντας να μας προσφέρει τις πλέον αποτελεσματικές και ολοκληρωμένες λύσεις, δημιούργησε μία σειρά που λαμβάνει υπόψη της όλους τους παράγοντες που συμβάλλουν στις προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει η επιδερμίδα μας.

Για να τις ανακαλύψεις από κοντά, δεν έχεις παρά να επισκεφθείς το φαρμακείο σου ή και να τις αναζητήσεις στο αγαπημένο σου e-pharmacy και φυσικά μην παραλείψεις να επισκεφθείς το www.vichy.gr για περισσότερες πληροφορίες και λύσεις σχετικά με την εμμηνόπαυση.