Ορμόνες: Πώς σε επηρεάζουν κατά την εμμηνόπαυση και ποιες είναι οι επιπτώσεις στο δέρμα σου;

Ορμόνες: Πώς σε επηρεάζουν κατά την εμμηνόπαυση και ποιες είναι οι επιπτώσεις στο δέρμα σου;

Ποιες είναι οι αλλαγές που θα παρατηρήσεις; Ποιες είναι οι επιπτώσεις των ορμονικών μεταβολών στην επιδερμίδα μας και τι μπορούμε να κάνουμε για αυτό; Θα τα απαντήσουμε όλα.

Η εμμηνόπαυση είναι μια φυσιολογική διαδικασία που συμβαίνει στη ζωή κάθε γυναίκας και συνοδεύεται από σημαντικές αλλαγές, κυρίως ορμονικές. Κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης βλέπεις, η παραγωγή οιστρογόνων και προγεστερόνης από τις ωοθήκες μειώνεται σταδιακά, και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την παύση της έμμηνου ρύσης αλλά και πολλές ακόμα αλλαγές. Η πρώτη και πιο εμφανής αλλαγή είναι αυτή που παρατηρούμε στο δέρμα μας. Τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη βλέπεις, είναι ορμόνες οι οποίες επηρεάζουν την επιδερμίδα άμεσα. Ποιες είναι όμως αυτές οι αλλαγές; Ποιες είναι οι επιπτώσεις των ορμονικών μεταβολών στην επιδερμίδα μας και τι μπορούμε να κάνουμε για αυτό; Θα τα απαντήσουμε όλα.

Οι τρεις ορμόνες: Οιστρογόνα, Προγεστερόνη και Κορτιζόλη

Κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, οι ορμονικές αλλαγές που υφίσταται το σώμα μας είναι μεγάλες, αλλά οι πιο σημαντικές για την επιδερμίδα είναι οι αλλαγές στα επίπεδα οιστρογόνων και προγεστερόνης. Αυτές οι δύο ορμόνες παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία της επιδερμίδας. Τα οιστρογόνα επηρεάζουν τη δομή του δέρματος καθώς ευθύνονται για την παραγωγή κολλαγόνου, ελαστίνης, φυσικών ελαίων και υαλουρονικού οξέος, τα οποία είναι απαραίτητα για την υγεία και την όψη της επιδερμίδας.

Όταν τα επίπεδα οιστρογόνων αρχίζουν να μειώνονται, το κολλαγόνο (η δομική πρωτεΐνη που είναι υπεύθυνη για την ελαστικότητα του δέρματος) μειώνεται κατά το 30% στα πρώτα 5 χρόνια της εμμηνόπαυσης. Καθώς η παραγωγή κολλαγόνου μειώνεται στην εμμηνόπαυση, το δέρμα γίνεται πιο ξηρό, θαμπό, πιο λεπτό και αποδυναμώνεται ο δερματικός φραγμός. Ακόμα, η παραγωγή ελαστίνης (μία ακόμα σημαντική πρωτεΐνη που προσφέρει ελαστικότητα και δύναμη στο δέρμα) ρυθμίζεται επίσης από τα οιστρογόνα και επηρεάζεται από τα μειωμένα επίπεδα στην εμμηνόπαυση. Τα μειωμένα οιστρογόνα οδηγούν στη μείωση της ελαστίνης και αυτή η μείωση έχει ως αποτέλεσμα την έντονη χαλάρωση της επιδερμίδας.

1697616404684-283936069-image003.jpg

Σα να μην έφταναν όλα αυτά, τα οιστρογόνα ευθύνονται επίσης και για τη μείωση των επιπέδων του υαλουρονικού οξέος στο σώμα. Το υαλουρονικό οξύ -όπως ίσως ξέρεις- λειτουργεί σαν «σφουγγάρι» στο σώμα και δεσμεύει το νερό στο δέρμα. Καθώς μειώνεται λοιπόν το υαλουρονικό οξύ, το δέρμα γίνεται ξηρό, αφυδατώνεται και ο επιδερμιδικός φραγμός υποφέρει περισσότερο.

Η προγεστερόνη από την άλλη, επηρεάζει την επιδερμίδα καθώς ευθύνεται για την παραγωγή σμήγματος στην επιδερμίδα. Είναι με λίγα λόγια, η ορμόνη που ευθύνεται για τη λάμψη υγείας που έχει το δέρμα μας, καθώς βοηθά στην ενυδάτωση και την προστασία της επιφάνειας του δέρματος. Πάρε παράδειγμα τη «λάμψη της εγκυμοσύνης». Αυτή η λάμψη οφείλεται στην προγεστερόνη και τον ρόλο που παίζει στην επιδερμίδα. Αντίστοιχα, κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, όταν τα επίπεδα προγεστερόνης μειώνονται, το δέρμα φαίνεται πιο άτονο και θαμπό.

Και φτάνουμε έτσι στην κορτιζόλη, την ορμόνη του στρες. Σύμφωνα με μελέτες η αύξηση της κορτιζόλης κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης επηρεάζει σημαντικά την εμφάνιση του δέρματος. Βλέπεις, η κορτιζόλη επηρεάζει τη λειτουργία του επιδερμιδικού φραγμού αφού ευθύνεται για τη μείωση του σμήγματος, αυξάνει τους δείκτες φλεγμονής και μειώνει την άμυνα της επιδερμίδας, και τέλος μειώνει τη σύνθεση κολλαγόνου και υαλουρονικού οξέος.

1697616428708-832724718-image005.jpg

Οι ορμόνες και το εκθεσίωμα

Το εκθεσίωμα είναι το σύνολο των εσωτερικών και εξωτερικών παραγόντων που επηρεάζουν την επιδερμίδα. Το περιβάλλον, η διατροφή, η ποιότητα του ύπνου, τα επίπεδα στρες καθώς και δεκάδες άλλοι παράγοντες αποτελούν το εκθεσίωμα και ευθύνονται άμεσα για την ποιότητα της επιδερμίδας μας καθώς μπορεί να επιταχύνουν τον ερχομό της εμμηνοπαυσης σημαντικά.

Πρώτη η Vichy μελέτησε τις επιπτώσεις του εκθεσιώματος στην επιδερμίδα και στην εμμηνόπαυση, και έλαβε υπόψη της όλους τους παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν το δέρμα στην εμμηνόπαυση. Έτσι δημιούργησαν τις ιδανικότερες λύσεις για την επιδερμίδα αλλά όλα αυτά θα τα πούμε και παρακάτω, καθώς συζητάμε για τις λύσεις στα προβλήματα της επιδερμίδας κατά την εμμηνόπαυση.

Οι λύσεις

Η σωστή περιποίηση της επιδερμίδας είναι το πρώτο βήμα για την ανακούφιση των συμπτωμάτων στην επιδερμίδα κατά την εμμηνόπαυση, αλλά και για τη βελτίωση της όψης της. Η σωστή περιποίηση επομένως, θα πρέπει να περιλαμβάνει συστατικά τα οποία αντισταθμίζουν τις επιπτώσεις των ορμονικών αλλαγών στο δέρμα, και του προσφέρουν αυτά ακριβώς που χρειάζεται. Δεν είναι όμως μία εύκολη υπόθεση, πράγμα που η Vichy, το brand pου πραγματικά σέβεται και αγαπά το δέρμα μας, ξέρει καλά. Γι’ αυτό χρειάστηκαν 20 χρόνια ερευνών και συνεργασίας με τους κορυφαίους ειδικούς, προκειμένου να δημιουργήσει τη σειρά Neovadiol.

1697616447806-921257850-image007.jpg

Πρόκειται για μία σειρά που αντιμετωπίζει τα θέματα της επιδερμίδας στον πυρήνα τους, λαμβάνοντας υπόψη και το εκθεσίωμα, και προσφέρει στο δέρμα μας τη θρέψη, την ανανέωση και την αναδόμηση που έχει ανάγκη. Πώς; Με τον συνδυασμό πρωτοποριακών συστατικών και τεχνολογιών και με τη δημιουργία πρωτοκόλλων για κάθε στάδιο της εμμηνόπαυσης.

Η περιποίηση Neovadiol στην εμμηνόπαυση

Για την περιποίηση της επιδερμίδας στην εμμηνόπαυση, η Vichy δημιούργησε ένα ειδικό πρωτόκολλο με στόχο την αύξηση της πυκνότητας της επιδερμίδας το οποίο περιλαμβάνει 4 προϊόντα: Έναν πρωτοποριακό ορό, μία κρέμα ματιών, κρέμα ημέρας και νύχτας.

1697616464669-186331952-image009.jpg

Ο ορός

Ο ορός Neovadiol, Meno 5 Bi-Serum περιλαμβάνει Proxylane και εκχύλισμα Cassia, τα οποία αντισταθμίζουν τις ορατές επιπτώσεις των ορμονικών διαταραχών στην επιδερμίδα. Ακόμα, περιέχει αντιοξειδωτικά όπως η νιασιναμίδη και οι βιταμίνες Cg και E, αλλά και γλυκολικό οξύ που προσφέρει ήπια απολέπιση και εξομάλυνση του χρωματικού τόνου. Τέλος, περιέχει Ωμέγα 6 και 5 λιπαρά οξέα για θρέψη και αναπλήρωση των λιπιδίων. Χάρη σε αυτά τα συστατικά, προσφέρει πενταπλή δράση λείανσης των ρυτίδων, βελτίωσης της σφριγηλότητας και του χρωματικού τόνου, επαναφοράς της λάμψης και εντατικής θρέψης.

image011.jpg

Η κρέμα ματιών και χειλιών

Η κρέμα ματιών και χειλιών Neovadiol, Eye & Lip Care, είναι εμπλουτισμένη με proxylane, εκχύλισμα Cassia, υαλουρονικό οξύ, και νιασιναμίδη. Έτσι, ενυδατώνει σε βάθος την επιδερμίδα στην περιοχή των ματιών και των χειλιών και αυξάνει την ελαστικότητά της. Περιέχει επίσης Ωμέγα 3-6-9, Ιαματικό Ηφαιστειακό Νερό Vichy, ώστε να προσφέρει θρέψη και δροσιά στην επιδερμίδα μειώνοντας ταυτόχρονα τα πρηξίματα.

image013.jpg

Η κρέμα ημέρας

Η Κρέμα Ημέρας Ενίσχυσης Πυκνότητας & Εφε Lifting διατίθεται σε δύο υφές: Μία για κανονικές και μικτές επιδερμίδες, και μία για ξηρές. Η σύνθεσή της περιέχει Proxylane, εκχύλισμα Cassia, ιαματικό νερό Vichy και Υαλουρονικό οξύ. Όλα αυτά τα συστατικά μαζί, ενεργοποιούν ξανά τους μηχανισμούς της επιδερμίδας, επαναφέροντας την ελαστικότητα και τη σφριγηλότητα. Παράλληλα ενυδατώνουν και θρέφουν σε βάθος, χαρίζοντας αποτέλεσμα lifting

Η κρέμα νύχτας

Η κρέμα νύχτας Neovadiol, Ενίσχυσης πυκνότητας και αναζωογόνηση έχει βελούδινη υφή και είναι εμπλουτισμένη με συστατικά που θρέφουν σε βάθος, ενυδατώνουν, επαναπροσδιορίζουν το περίγραμμα του προσώπου και χαρίζουν άμεση αίσθηση δροσιάς.

Η περιποίηση Neovadiol στη μετεμμηνόπαυση

image015.jpg

Για την περιποίηση της επιδερμίδας στη μετεμμηνόπαυση, η Vichy δημιούργησε ένα πρωτόκολλο που περιλαμβάνει τον ορό Neovadiol, Meno 5 Bi-Serum και την κρέμα ματιών και χειλιών Neovadiol, Eye & Lip Care καθώς και 2 εξειδικευμένες κρέμες ημέρας και νύχτας. Στόχος για αυτό το στάδιο της εμμηνόπαυσης, είναι η αναπλήρωση των χαμένων συστατικών στην επιδερμίδα.

Η κρέμα ημέρας

Η κρεμα ημέρας Neovadiol, Αναπλήρωσης Λιπιδίων κατά της Χαλάρωσης είναι μία πλούσια κρέμα, εμπλουτισμένη με Proxylane και εκχύλισμα Cassia, Νιασιναμίδη Β3, αλλά και Ωμέγα 3-6-9 λιπαρά οξέα που διορθώνουν ορατά τις ρυτίδες και επαναφέρουν την ελαστικότητα της επιδερμίδας. Διορθώνει ορατά τις ρυτίδες και τη χαλάρωση στο περίγραμμα, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει αίσθηση άνεσης και ανακούφιση από την ξηρότητα.

Η κρέμα νύχτας

Η κρέμα νύχτας Neovadiol για αναπλήρωση και σύσφιξη με την απολαυστική υφή, προσφέρει δροσιά και άνεση στην επιδερμίδα άμεσα, ενώ μακροπρόθεσμα επαναφέρει την ελαστικότητα, τη σφριγηλότητα και τα επίπεδα θρέψης στην επιδερμίδα. Ανακουφίζει από την ξηρότητα και την αίσθηση τραβήγματος, και προσφέρει ένα σαφώς πιο δροσερό αποτέλεσμα.

Ανακεφαλαιώνοντας, λοιπόν, η εμμηνόπαυση είναι μία απόλυτα φυσιολογική φάση στη ζωή μίας γυναίκας η οποία όμως απαιτεί φροντίδα και αγάπη για το δέρμα μας. Για τη Vichy, η υγεία της επιδερμίδας αποτελεί τον Νο1 στόχο τώρα αλλά και πάντα, γι’ αυτό ανέπτυξε την επιστημονική της εξειδίκευση, μελετώντας διεξοδικά το σύνολο των παραγόντων που την επηρεάζουν με την πάροδο του χρόνου (το λεγόμενο εκθεσίωμα). Έτσι κατέληξε στη δημιουργία της σειράς Neovadiol. Η οποία αποτελεί την ιδανική λύση -και τον τέλειο σύμμαχο- για τις ανάγκες της επιδερμίδας κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης.

Αναζήτησε τα προϊόντα της σειράς Neovadiol στο αγαπημένο σου φαρμακείο ή και e-pharmacy και φυσικά μην παραλείψεις να επισκεφθείς το www.vichy.gr για περισσότερες πληροφορίες και λύσεις σχετικά με την εμμηνόπαυση.