Πόσο διαρκούν οι εξάψεις στην εμμηνόπαυση και πώς θα τις αντιμετωπίσεις;

Πόσο διαρκούν οι εξάψεις στην εμμηνόπαυση και πώς θα τις αντιμετωπίσεις;

Πάνω από το 80% των γυναικών στην εμμηνόπαυση βιώνουν εξάψεις. Δεν κρατούν για πάντα όμως και υπάρχει τρόπος να τις αντιμετωπίσεις.

Οι εξάψεις μπορεί να εμφανιστούν κατά την περίοδο πριν από την εμμηνόπαυση όταν αρχίζουν οι σταδιακές αλλαγές στο σώμα, είναι όμως πιο συχνές στην εμμηνόπαυση. Η εμμηνόπαυση μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή από τα 40 μέχρι τα 50 και, αλλά η μέση ηλικία εμφάνισης είναι τα 51.

Αν και δεν είναι σαφές πώς οι ορμονικές αλλαγές προκαλούν τις εξάψεις, η Mayo Clinic αναφέρει ότι σύμφωνα με τις περισσότερες έρευνες, οι εξάψεις συμβαίνουν όταν τα μειωμένα επίπεδα οιστρογόνων αυξάνουν την ευαισθησία του θερμοστάτη του σώματος (στον υποθάλαμο) στις αλλαγές της θερμοκρασίας. Όταν ο υποθάλαμος θεωρεί ότι το σώμα ζεσταίνεται, ενεργοποιεί μια αλυσίδα διαδικασιών για να το δροσίσει. Τι είναι όμως οι εξάψεις και τι συμβαίνει στο σώμα ακριβώς;

Τι είναι οι εξάψεις;

Οι εξάψεις εκδηλώνονται ως εξουθενωτικές εκρήξεις θερμότητας που επεκτείνονται στο πρόσωπο, το λαιμό και το στήθος. Το δέρμα γίνεται συνήθως κόκκινο και, σχεδόν αμέσως, ακολουθεί ένα κύμα έντονης εφίδρωσης σε όλο το σώμα και κυρίως στο κεφάλι, τον αυχένα, την πλάτη και το στήθος. Πριν την έναρξη του επεισοδίου η γυναίκα είναι πιθανόν να βιώνει ένα αίσθημα πίεσης στο κεφάλι σαν πονοκέφαλο, ενώ αρκετά συχνά, όσο εξελίσσεται το φαινόμενο, νιώθει αυξημένους τους παλμούς της καρδιάς. Αυτές οι εξάψεις μπορεί να διαρκέσουν αρκετά λεπτά, αλλά η διάρκεια, η ένταση και η συχνότητά τους διαφέρουν από άτομο σε άτομο.

pexels-polina-tankilevitch-5473063.jpg

Εξάψεις μετά την εμμηνόπαυση

Για πολλές γυναίκες, οι εξάψεις συνεχίζονται και μετά την εμμηνόπαυση, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις διαρκούν για την υπόλοιπη ζωή τους. Σύμφωνα με το Κέντρο Έρευνας της Γυναικείας Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, οι εξάψεις συνεχίζονται, κατά μέσο όρο, για πέντε χρόνια μετά την εμμηνόπαυση, ενώ πάνω από το ένα τρίτο των γυναικών μπορεί να εμφανίσουν εξάψεις για έως και 10 ή περισσότερα χρόνια μετά την εμμηνόπαυση.

Αντιμετώπιση

Η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (HRT) είναι μια θεραπεία που εφαρμόζεται για την ανακούφιση από τις εξάψεις, καθώς και άλλα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Τα οιστρογόνα χορηγούνται για να αντισταθμίσουν την πτώση των επιπέδων των ορμονών στο σώμα. Πέρα από τα συνταγογραφούμενα φάρμακα ωστόσο, κάποιες γυναίκες βρίσκουν ανακούφιση σε εναλλακτικές θεραπείες όπως είναι το έλαιο νυχτολούλουδου, η σόγια, ο βελονισμός και η βιταμίνη Ε. Υπάρχουν όμως και άλλα πράγματα που μπορείς να κάνεις για να ανακουφιστείς από τις εξάψεις και αυτά περιλαμβάνουν τα εξής:

  • Δημιούργησε μία δροσερή ατμόσφαιρα στον χώρο σου
  • Πριν πας για ύπνο, πιες λίγο παγωμένο νερ
  • Μην φοράς χοντρά ρούχα στον ύπνο, ακόμη και στη διάρκεια του χειμώνα.
  • Έχε μαζί σου έναν φορητό ανεμιστήρα ή μία βεντάλια
  • Απόφυγε τα πικάντικα τρόφιμα, το αλκοόλ και την καφεΐνη, καθώς μπορεί να επιδεινώσουν τις εξάψεις
  • Εάν καπνίζεις, μείωσε ή κόψε το τσιγάρο. Το κάπνισμα επιδεινώνει τις εξάψεις
  • Προσπάθησε να διατηρήσεις υγιές βάρος. Οι γυναίκες με αυξημένο βάρος εμφανίζουν πιο συχνές και έντονες εξάψεις
  • Δοκίμασε πρακτικές του μυαλού και του σώματος. Έρευνες δείχνουν ότι η υπνοθεραπεία και οι ασκήσεις ενσυνειδητότητας μπορεί να βοηθήσουν