Εμμηνόπαυση και μνήμη: Πώς μπορεί η εμμηνόπαυση να επηρεάσει τον εγκέφαλό σου

Εμμηνόπαυση και μνήμη: Πώς μπορεί η εμμηνόπαυση να επηρεάσει τον εγκέφαλό σου

Πολλές γυναίκες παραπονούνται ότι έχουν προβλήματα μνήμης αλλά και εγκεφαλική σύγχυση κατά την εμμηνόπαυση. Τι συμβαίνει ακριβώς;

Ο τύπος της απώλειας μνήμης που συνδέεται με την εμμηνόπαυση μερικές φορές περιγράφεται ως ομίχλη του εγκεφάλου. Μπορεί να δυσκολεύεσαι να εστιάσεις σωστά στη δουλειά ή να αισθάνεσαι ότι δεν μπορείς να συγκεντρωθείς στην πλοκή μιας ταινίας. Μπορεί επίσης να έχεις δυσκολία με τα ονόματα των ανθρώπων ή απλά να χάνεις τα κλειδιά σου πιο συχνά.

Τα τελευταία 15 χρόνια, ένας αυξανόμενος αριθμός μελετών χαρτογραφεί τους περίπλοκους τρόπους με τους οποίους η εμμηνόπαυση επηρεάζει τον εγκέφαλο και τι βοηθά στη διατήρηση μιας καλής μνήμης. Για παράδειγμα, η εμμηνόπαυση μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο δημιουργούνται τα εγκεφαλικά κύτταρα, συνδέονται μεταξύ τους ή εξασθενούν, και αυτές οι διαδικασίες επηρεάζουν τις περιοχές του εγκεφάλου που είναι κρίσιμες για τη μνήμη.

Η εμμηνόπαυση μειώνει επίσης το επίπεδο γλυκόζης στον εγκέφαλο, το κύριο καύσιμο που χρησιμοποιείται από τα εγκεφαλικά κύτταρα. Στη συνέχεια, ο εγκέφαλος αναζητά άλλες μεταβολικές πηγές για να παρέχει το απαραίτητο καύσιμο για να λειτουργήσει - δηλαδή, ο εγκέφαλος προσαρμόζεται σε ένα νέο ορμονικό περιβάλλον προκειμένου να διατηρήσει τη λειτουργία του.

Μπορεί να βοηθήσει η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης;

Η έναρξη της ορμονικής υποκατάστασης την περίοδο πριν την εμμηνόπαυση μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα στην εγκεφαλική δραστηριότητα και τη λειτουργία της μνήμης. Η έναρξη της ορμονικής θεραπείας στην όψιμη εμμηνόπαυση μπορεί να έχει δυσμενείς επιπτώσεις στον εγκέφαλο και να αυξήσει τον κίνδυνο διαταραχών ( π.χ. Αλτσχάιμερ).

pexels-ivan-samkov-7394610.jpg

Απαιτείται ενδελεχή έρευνα για να καθοριστεί ο πιο αποτελεσματικός χρόνος χορήγησης, η ορμονική φόρμουλα, η δόση, η οδός χορήγησης (για παράδειγμα, από το στόμα ή με δερματικό έμπλαστρο) και η διάρκεια.

Τι μπορούν να κάνουν οι γυναίκες για να διατηρήσουν την υγεία του εγκεφάλου

Υπάρχουν τρεις βασικοί πυλώνες για τη διατήρηση της μνήμης: σωματική δραστηριότητα, ασκήσεις τόνωσης ( μνήμης) και κοινωνική επαφή. Έρευνες δείχνουν ότι τα δύο πρώτα έχουν άμεσες ευεργετικές επιδράσεις στον εγκέφαλο, ακόμη και σε επίπεδο κυτταρικής λειτουργίας.

Η κοινωνική επαφή βοηθά επίσης τον εγκέφαλο να παραμένει ενεργός λόγω των εξωτερικών ερεθισμάτων και των νέων εμπειριών . Οι διατροφικές συνήθειες (όπως η μεσογειακή διατροφή ή η πρόσληψη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων όπως το ιχθυέλαιο) είχαν επίσης ευεργετικά αποτελέσματα στη λειτουργία της μνήμης. Τα καλά νέα είναι ότι πρόκειται για απλές συνήθειες του τρόπου ζωής, οι οποίες μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντικές για γυναίκες με υπέρταση ή διαβήτη που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για γνωστική έκπτωση.

Τέλος, ο επαρκής ύπνος είναι κρίσιμος για την υγεία του εγκεφάλου. Έρευνες έχουν δείξει ότι κατά τη διάρκεια ορισμένων περιόδων ύπνου, η μάθηση εδραιώνεται. Δηλαδή, ο ύπνος παίζει βασικό ρόλο στην αποθήκευση και τη διατήρηση όσων μάθαμε κατά τη διάρκεια της ημέρας και βοηθά ακόμη και στον «καθαρισμό» του εγκεφάλου.