Πώς η εμμηνόπαυση επηρεάζει το σεξ;

Πώς η εμμηνόπαυση επηρεάζει το σεξ;

Η αντίληψη ότι μία γυναίκα σταματά να ενδιαφέρεται και να απολαμβάνει την επαφή με τον σύντροφό της μετά την εμμηνόπαυση είναι λάθος. Σου εξηγούμε τα πάντα.

Η απώλεια οιστρογόνων και τεστοστερόνης μετά την εμμηνόπαυση μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές στο σώμα και τη σεξουαλική ορμή μιας γυναίκας. Οι εμμηνοπαυσιακές και μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες μπορεί να παρατηρήσουν ότι δεν διεγείρονται τόσο εύκολα και μπορεί να είναι λιγότερο ευαίσθητες στο άγγιγμα. Αυτό με τη σειρά του, μπορεί να οδηγήσει σε λιγότερο ενδιαφέρον για σεξουαλική επαφή.

Ταυτόχρονα, τα χαμηλότερα επίπεδα οιστρογόνων μπορεί να προκαλέσουν πτώση της παροχής αίματος στον κόλπο. Αυτό μπορεί να επηρεάσει την κολπική λίπανση, με αποτέλεσμα ο κόλπος να παρουσιάζει ξηρότητα. Άλλοι παράγοντες μπορεί να επηρεάσουν το επίπεδο ενδιαφέροντος μιας γυναίκας για το σεξ κατά την εμμηνόπαυση και μετά, όπως για παράδειγμα τα προβλήματα ελέγχου της ουροδόχου κύστης, η κατάθλιψη κοκ.

Η εμμηνόπαυση επηρεάζει τη σεξουαλική επιθυμία όλων των γυναικών;

Όχι. Ορισμένες μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες δηλώνουν ότι έχουν βελτιωμένη σεξουαλική ορμή. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε λιγότερο άγχος που συνδέεται με φόβο εγκυμοσύνης. Επίσης, πολλές μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες έχουν συχνά λιγότερες ευθύνες ανατροφής παιδιών, επιτρέποντάς τους να χαλαρώσουν και να απολαύσουν την οικειότητα με τους συντρόφους τους.

pexels-ivan-samkov-7910793.jpg

Πώς θα απολαύσω την επαφή μετά την εμμηνόπαυση;

Κατά τη διάρκεια και μετά την εμμηνόπαυση, η κολπική ξηρότητα μπορεί να αντιμετωπιστεί με υδατοδιαλυτά λιπαντικά. Προσοχή! Μην χρησιμοποιείς μη υδατοδιαλυτά λιπαντικά όπως η βαζελίνη, γιατί μπορεί να αποδυναμώσουν το λάτεξ, το υλικό που χρησιμοποιείται για την κατασκευή προφυλακτικών. Εσύ ή ο σύντροφός σου θα πρέπει να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε προφυλακτικά έως ότου ο γιατρός σας επιβεβαιώσει ότι δεν έχεις πλέον ωορρηξία.

Πώς μπορώ να βελτιώσω τη σεξουαλική μου ορμή;

Η υποκατάσταση οιστρογόνων μπορεί να λειτουργήσει, αλλά χρειάζεται περισσότερη έρευνα. Ωστόσο, τα οιστρογόνα μπορούν να κάνουν το σεξ λιγότερο επώδυνο αντιμετωπίζοντας την κολπική ξηρότητα. Οι γιατροί μελετούν επίσης εάν ένας συνδυασμός οιστρογόνων και ανδρικών ορμονών που ονομάζονται ανδρογόνα μπορεί να βοηθήσει στην τόνωση της σεξουαλικής ορμής στις γυναίκες.

Αν και τα σεξουαλικά προβλήματα μπορεί να είναι δύσκολο να συζητηθούν, μίλα με το γιατρό σου. Υπάρχουν επιλογές που πρέπει να εξετάσεις και ο γιατρός σου μπορεί να παραπέμψει εσένα και τον σύντροφό σου σε έναν επαγγελματία υγείας που ειδικεύεται στη σεξουαλική δυσλειτουργία. Αυτό το είδος συμβουλευτικής μπορεί να είναι πολύ επιτυχημένο, ακόμη και όταν γίνεται σε βραχυπρόθεσμη βάση.