Κάηκες από τον ήλιο; 5 tips για να ανακουφιστείς

Βιβή Αγγελάκη
Κάηκες από τον ήλιο; 5 tips για να ανακουφιστείς

Απλά και πρακτικά tips!

Οι ιστορίες πολλές, περιπετειώδεις και με αρκετή δόση πόνου στη θύμησή τους, μα όλες με κοινο παρνομαστή (aka η πηγή του κακού είναι μία: κάτσαμε στον ήλιο άσκοπα)... Ναι, μιλάω για όλες αυτές τις φορές που «κάηκαμε» από τον ήλιο και οι καλοκαιρινές διακοπές μας μεταμορφώθηκαν- για λίγο τουλάχιστον- σε εφιάλτη.

Κι αν με ρωτάς... αυτές οι στιγμές για εμένα ήταν αρκετά χρόνια πριν, όταν αντί να χαρώ τις μαγευτικές παραλίες της Ίμπιζα, έψαχνα δίχως αύριο εφημερεύοντα φαρμακεία στο νησί (#true_beauty_summer_horror_story). Μετά από αυτό ποτέ ξανά!

Buy Villas.com IBIZA 005 830x323

Cala Bassa, Ibiza

Αν παρόλα αυτά, μόλις επέστρεψες από τη θάλασσα και είσαι κατακόκκινη από τον ήλιο... τότε με αυτά τα 5 tips θα ανακουφιστείς άμεσα- φυσικά μην επαναπαυτείς αν το κάψιμό σου είναι πιο σοβαρό!

4467ab63e0d569e656cdcd2b5e5713b7

- Κρύες κομπρέσες

Λίγα πράγματα συγκρίνονται με την ανακούφιση που θα νιώσεις απλώνοντας μερικές κομπρέσες με κρύο νερό ή γάλα ή ακόμη και με δροσερό χυμό αγγουριού πάνω στην περιοχή που έχεις καεί. Μούλιασε μερικές πετσέτες σε κάποιο από τα παραπάνω υγρά (για extra δροσιά μπορείς να τις τοποθετήσεις στο ψυγείο ) και άφησέ τες στην επιδερμίδα σου μέχρι να αποκτήσουν θερμοκρασία δωματίου. Η ανακούφισή σου θα είναι άμεση!


- Αλόη

Η αλόη είναι θαυματουργή – αν είσαι πιστή αναγνώστρια αυτής της στήλης θα το γνωρίζεις άλλωστε- και αν ψέχνεις για άλλη μία απόδειξη μόλις τη βρήκες!Μεταξύ άλλων, λοιπόν, η αλόη μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στην περίπτωση του ηλιακού εγκαύματος με άμεσα αποτελέσματα. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις απευθείας το gel κόβοντας κάποιο από τα παχιά φύλλα του φυτού ή να προμηθευτείς από το φαρμακείο μία κρέμα-gel αλόης και να την εφαρμόσεις πάνω στην προβληματική περιοχή. Χάρη στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές της, η αλόη απορροφάται άμεσα και καταπραΰνει, ενυδατώνοντας παράλληλα την αφυδατωμένη-καμμένη περιοχή.

- Εξειδικευμένη φροντίδα

Φρόντισε να μην εφαρμόζεις οποιαδήποτε κρέμα έχεις στο νεσεσέρ σου (π.χ κρέμα με άρωμα ή με συστατικά που μπορούν να ερεθίσουν την περιοχή που έχεις καεί) αλλά εξειδικευμένες κρέμες για το κάψιμο που μπορείς να προμηθευτείς από το φαρμακείο . Φυσικά, αν το ηλιακό έγκαυμα είναι πιο σοβαρό, τότε μάλλον θα πρέπει να προμηθευτείς κρέμες με κορτιζονούχα σύσταση...

ccfa6935c239348e2d73c17c01c29839

- Νεράκι το θαυματουργό

Ιδιαίτερα τώρα το καλοκαίρι, ο οργανισμός μας είναι πιο επιρρεπής στην αφυδάτωση, πόσο μάλλον στην περίπτωση που έχεις καεί από τον ήλιο . Γι αυτό, φρόντισε να πίνεις αρκετό νερό ή να καταναλώνεις πολλά φρούτα και λαχανικά προκειμένου να βοηθήσεις στην γρηγορότερη αποκατάσταση- επούλωση της επιδερμίδας και επαναφορά της υγρασίας στην επιδερμίδα.

- Αντιφλεγμονώδης δράση

Σε περίπτωση που ο πόνος δεν υποχωρεί και το τσούξιμο ή η αίσθηση τραβήγματος στην περιοχή είναι αρκετά μεγάλη, τότε ένα αντιφλεγμονώδες φάρμακο (όπως η ασπιρίνη) μπορεί να βοηθήσει!

Και μην ξεχνάς:

1) Δεν πας πουθενά χωρίς το αντηλιακό σου
2) Δεν κάθεσαι άσκοπα στον ήλιο
3) Σε περίπτωση που κάηκες οι παραπάνω τρόποι προσφέρουν άμεση ανακούφιση αλλά αν το ηλιακό έγκαυμα είναι πιο σοβαρό τότε θα πρέπει να απευθυνθείς στο δερματολόγο σου!