Ακμή στην πλάτη: 7 τρόποι για να την αποφύγεις!

Βιβή Αγγελάκη
Ακμή στην πλάτη: 7 τρόποι για να την αποφύγεις!

Το ξέρεις πολύ καλά πως η ακμή σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος «εμφανιστεί» είναι από τα πιο ενοχλητικά beauty προβλήματα.

Εκτός από το πρόσωπο, ιδιαίτερα τώρα το καλοκαίρι και όσο ακόμη ο καιρός επιτρέπει να φοράμε μπλουζάκια ή φορέματα που την αφήνουν ακάλυπτη, η ακμή στην πλάτη κάνει πιο δύσκολη τη ζωή μας, δημιουργώντας μας μικρές ανασφάλειες...


Βρήκαμε όμως 7 τρόπους να την αποφύγεις εύκολα και αποτελεσματικά!


#1. Πρόσεξε τι φοράς
Τόσο τα εφαρμοστά ρούχα, όσο και το υλικό από τα οποία είναι φτιαγμένα (κυρίως τα συνθετικά) επιδεινώνουν την ακμή στην περιοχή της πλάτης. Γι αυτό επίλεξε βαμβακερά ρούχα ή υφάσματα που αφήνουν την επιδερμίδα να «αναπνεύσει» χωρίς να την πιέζουν ή να τρίβονται πάνω στην πλάτη. Ιδιαίτερα τώρα που η θερμοκρασία είναι ακόμη υψηλή, ο ιδρώτας επιβαρύνει την κατάσταση.

50eb2672c6a0eb7f8cf8c5657a6a0cc5


#2. Πού βρίσκεσαι;
Τα πολύ ζεστά και με υγρασία περιβάλλοντα επιδεινώνουν την εμφάνιση ακμής στην πλάτη, πόσο μάλλον σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες όπως τα συνθετικά ρούχα. Επίσης, η υπερβολική έκθεση στον ήλιο, μπορεί να προσκαλέσει ακόμη και φωτοαλλεργία.


#3. Κράτα τα μαλλιά σου ψηλά και άλλαξε σειρά στο μπάνιο!
Καλό θα ήταν να αποφεύγεις να αφήνεις για πολύ ώρα τα μαλλιά σου με το conditioner να ακουμπούν την πλάτη σου, ενώ κάνεις μπάνιο. Πρώτα θα πρέπει να το ξεβγάζεις και μετά να συνεχίζεις με το πλύσιμο του σώματός σου. Μάλιστα, αρκετοί δερματολόγοι, όπως αυτή της Kendall Jenner, Christie Kidd, επισημαίνουν πως θα πρέπει να πιάνεις ψηλά τα μαλλιά σου με ένα clip, προκειμένου να είσαι σίγουρη ότι δεν έχουν μείνει υπολείμματα conditioner στην πλάτη, που φράζουν τους πόρους της επιδερμίδας σου. Ακόμη, τώρα που ακόμη ο καιρός είναι ζεστός, καλό θα ήταν να πιάνεις τα μαλλιά σου σε ένα ψηλό ponytail ή κότσο για να αποφύγεις τον κακό συνδυασμό με τον ιδρώτα στην πλάτη σου...

47a286485b85aefe9acf999e4b9d61a3


#4. Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνεις μετά τη γυμναστική
Στην ίδια λογική, απόφυγε να μένεις με το ιδρωμένο μπλουζάκι να «κολλάει» στην πλάτη σου, αμέσως μετά τη γυμναστική. Κάνε ντους στο συντομότερο δυνατό προκειμένου να «ξεπλύνεις» οποιαδήποτε βρωμιά μπορεί να έχει συσσωρευτεί στους θύλακες της τρίχας, μη αφήνοντας την επιδερμίδα να «αναπνεύσει».

664b8cc93e12c7ff8c50b1bd8d2e9104


#5. Μήπως να άλλαζες το αφρόλουτρο ή το σαπούνι που χρησιμοποιείς για το σώμα σου;
Στην ίδια λογική, αν ήδη έχεις παρατηρήσει μικρά σπυράκια να εμφανίζονται στην πλάτη σου καλό θα ήταν να αρχίσεις να χρησιμοποιείς εξειδικευμένα προϊόντα (με βενζοϊκό υπεροξείδιο ή με σαλικυλικό οξύ) για ακνεϊκές επιδερμίδες και ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος να επισκεφτείς κάποιο δερματολόγο για περαιτέρω φαρμακευτική αγωγή. Παράλληλα, προτίμησε αντιβακτηριδιακά σαπούνια που θα φροντίσουν σωστά την επιδερμίδα σου.

akmh plath

1. Effaclar Lotion από τη La Roche- Posay: Στυπτική λοσιόν καθαρισμού με μικροαπολεπιστική δράση Effaclar, βοηθά στην αποσυμφόρηση των φραγμένων πόρων και στη μείωση του μεγέθους τους, χάρη στον συνδυασμό εξυγιαντικών παραγόντων και LHA με μικροαπολεπιστική δράση.
2. Αιθέριο Έλαιο Τεϊόδεντρο από την Apivita: Χάρη στις τις αντισηπτικές του ιδιότητες, είναι πολύ αποτελεσματικό για λιπαρές επιδερμίδες ή με ακμή.
3. Keracnyl Foaming Gel Moussant a la Myrtacine από τη Ducray: Καθαριστικό χωρίς σαπούνι κατάλληλο για το πρόσωπο και το σώμα, υποαλλεργικό και χωρίς paraben για να καθαρίζει απαλά το ευαίσθητο δέρμα με τάση για ακμή (δέρμα με σπυράκια, κηλίδες, μαύρα στήγματα). Αφήνει το δέρμα λείο και κάνει την υφή του δέρματος ομαλή.
4. Ac-Norm Active Wash της Frezyderm : Άνυδρο καθαριστικό gel το οποίο ενεργοποιείται με το νερό και μετατρέπεται σε γαλάκτωμα με αποτέλεσμα να ξεπλένεται πιο εύκολα. Εμπλουτισμένο με φυτικό σαλικυλικό οξύ που προσφέρει αποτελεσματικό καθαρισμό, αποσυμφορεί τους φαγέσωρες, μειώνει την ερεθιστικότητα του σμήγματος και εμποδίζει την οξείδωσή του, ώστε να μην δημιουργηθούν μαύρα στίγματα.


#6. Θέμα διατροφής
Ναι, διατροφή και beauty για άλλη μία φορά αποτελούν ένα «δυνατό συνδυασμό». Φρόντισε τι τρως, απόφυγε τις λιπαρές τροφές και τους υδατάνθρακες, προκειμένου η επιδερμίδα σου να παραμένει καθαρή!

834b3ebbce470ab7fdb6f054b020ebfb

#7. Κάνε απολέπιση... αλλά με μέτρο!
Το ξέρεις, το έχεις διαβάσει πολλές φορές από αυτή εδώ τη στήλη και ήρθε η ώρα να το ξαναθυμηθείς: Η απολέπιση απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα από την επιφάνεια της επιδερμίδας, αναζωογονώντας την και κάνοντάς την πιο λεία, όμως, πάντα θα πρέπει να έχεις κατά νου να μην το παρακάνεις με τη συχνότητά της. Λίγα λεπτά και μία- δύο φορές την εβδομάδα είναι ιδανικό timing!