Αντηλιακά: Αποκρυπτογραφήστε την ετικέτα

Αντηλιακά: Αποκρυπτογραφήστε την ετικέτα

Διαβάστε ότι αναγράφεται στο μπουκάλι του αντηλιακού σας και μάθετε τι κάνει για σας και με ποιον τρόπο.

Όταν κοιτάτε το αντηλιακό σας βλέπετε να αναγράφονται διάφορα ακαταλαβίστικα πάνω του. Ας κάνουμε μία πρώτη προσπάθεια να ξεδιαλύνουμε κάπως το τοπίο και να εξηγήσουμε τι σημαίνουν όλα αυτά.

Broad-spectrum
Προστατεύει το δέρμα απέναντι και στους δύο τύπουw των ηλιακών ακτίνων: οι UVB είναι αυτές που καίνε την επιδερμίδα και οι UVA είναι αυτές που προκαλούν τη γήρανση. Αυτή είναι προστασία που πρέπει να δίνετε στο δέρμα σας.

SPF
Είναι η ποσότητα της προστασίας που σας δίνει από τις UVB ακτίνες. Για παράδειγμα αν γράφει SPF 15 τότε προστατεύει το δέρμα από το 93% των ακτίνων UVB, αν έχει SPF 45 από το 97% περίπου. Τίποτα δεν μπλοκάρει 100% την ηλιακή ακτινοβολία. Να το θυμάστε.

Ενεργά συστατικά
Ουσιαστικά αυτά απορροφούν ή αντανακλούν την ηλιακή ακτινοβολία, και κάποια μαλακώνουν το δέρμα και το περιποιούνται. Τα τρία πιο κοινά και σημαντικά είναι:

To Avobenzone απορροφά τις UVA ακτίνες. Αν το δείτε στα συστατικά βεβαιωθείτε ότι το αντηλιακό περιέχει και octocrylene ή octisalate. Αυτά είναι δύο συστατικά που βοηθάνε να σταθεροποιείται το avobenzone.
Tα Zinc oxide και titanium dioxide αντανακλούν τις ακτίνες από το δέρμα αντί να τος απορροφούν. Είναι πολύ καλή επιλογή για όσους έχουν ευαίσθητο δέρμα, όπως και για τα παιδιά.

Water Resistant
Διατηρεί την SPF προστασία για σαράντα λεπτά αφού κολυμπήσετε ή αφού ιδρώσετε. Αν γράφει Very water-resistant ή very sweat-resistant, τότε προστατεύει για ογδόντα λεπτά αντίστοιχα. Βέβαια, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι τίποτα δεν είναι απόλυτα αδιάβροχο.