Oil... free!

Oil... free!

7 tips για να φροντίσετε τη λιπαρή επιδερμίδα το καλοκαίρι 

Η δερματολόγος Παναγιώτα Ρήγα, μας δίνει πολύτιμες συμβουλές για την φροντίδα της λιπαρής επιδερμίδας ώστε να μένει φρέσκια και υγιής σε πείσμα του υδράργυρου που μένει σκαρφαλωμένος στα ύψη.



1. Σωστός καθαρισμός
Ακόμα και αν δεν έχετε τάση για ακμή, το καλοκαίρι επιλέξτε ένα προϊόν καθαρισμού που καταπολεμά τα σπυράκια γιατί θα βοηθήσει το πρόσωπό σας να μείνει ματ. Επιλέξτε μια φόρμουλα με 2% σαλικυλικό οξύ , που ρυθμίζει τη λιπαρότητα αλλά δεν ξηραίνει την επιδερμίδα.

2. Μην φοβάστε το αντηλιακό
Απλά επιλέξτε μια σύνθεση που προορίζεται για λιπαρές επιδερμίδες. Υπάρχουν λεπτόρευστες υφές ειδικές για δέρματα λιπαρά και με τάση ακμής. Μπορείτε αν θέλετε να παραλείψετε την ενυδατική σας το πρωι και να χρησιμοποιήσετε κατευθείαν ένα αντηλιακό με ψευδάργυρο ή διοξείδιο του τιτανίου που απορροφούν το σμήγμα.

3. Το κρυφό «χαρτί» σας
Αν κατά τη διάρκεια της ημέρας γυαλίζει και βγάζει λιπαρότητα το δέρμα σας χρησιμοποιήστε λοσιόν που ελέγχουν την λιπαρότητα αμέσως μετά από το πρωινό πλύσιμο του προσώπου σας. Έχετε πάντα μαζί σας χαρτάκια κατά της λιπαρότητας, με τα οποία θα εξουδετερώνετε τη γυαλάδα όποτε νιώθετε πως το έχετε ανάγκη. Αποφύγετε την πούδρα για αυτή τη δουλειά, γιατί το μόνο που θα καταφέρετε είναι να δημιουργήσετε απανωτές "στρώσεις" προϊόντος που τελικά και δεν κολακεύουν το πρόσωπο και προκαλούν ασφυξία στους πόρους.

4. Αντί για κρέμα ημέρας...
Χρησιμοποιήστε ένα σέρουμ. Οι λεπτόρρευστες υφές των σέρουμ ωφελούν το δέρμα και δεν το βαραίνουν. Συνήθως το καλοκαίρι χρησιμοποιούμε σέρουμ με υαλουρονικό οξύ και βιταμίνες. Χρησιμοποιήστε το και όταν γυρίσετε από τη θάλασσα για να ενυδατώσει και να καταπραύνει την επιδερμίδα.

5. Πριν τον ύπνο...
Χρησιμοποιήστε μια λεπτόρρευστη λοσιόν αντί για κρέμα νύχτας. Αν και αυτή σας φαίνεται βαριά, προτιμήστε ένα σέρουμ.

6. Χρησιμοποιήστε πολυυδροξυοξέα αντι για οξέα φρούτων
Τα προιόντα με οξέα φρούτων βελτιώνουν πολύ τη λιπαρή επιδερμίδα, όμως καλό είναι να αποφεύγονται τις ημέρες που είστε πολύ εκτεθειμένες στον ήλιο. Αντί για αυτά, χρησιμοποιήστε προϊόντα με πολυυδροξυοξέα που είναι το ίδιο αποτελεσματικά αλλά ασφαλή για το καλοκαίρι.

7. Μην το παρακάνετε με το μακιγιάζ
Το φον ντε τεν που χρησιμοποιείτε τον χειμώνα είναι πολύ πιθανόν να δείχνει "βαρύ" στο πρόσωπό σας το καλοκαίρι. Επίσης, επειδή αυτή την εποχή πάντα αυξάνεται η παραγωγή σμήγματος μπορεί να σας κάνει το δέρμα πιο λιπαρό . Αλλάξτε με μια ενυδατική κρέμα με χρώμα που να περιέχει σιλικόνη, η οποία αφήνει ένα φιλμ πάνω στην επιδερμίδα και κρατάει το χρώμα σταθερό. Ή χρησιμοποιήστε κάποιο αντιηλιακό με χρώμα για λιπαρά δέρματα. Μη χρησιμοποιείτε πούδρα , γιατί φράζει τους πόρους.


Bonus Tips:

- Ακόμα και όταν είστε σε διακοπές, μην εγκαταλείπετε την ιεροτελεστία της φροντίδας της επιδερμίδας σας. Κάντε απολέπιση μια φορά την εβδομάδα (η απολέπιση πρέπει να γίνεται με ήπια προιόντα, γιατί αν απολιπάνουμε βίαια το δέρμα παράγεται παραπάνω σμήγμα, άρα επιδεινώνεται η λιπαρότητα). Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μάσκα με άργιλο ή σαλικυλικό οξύ που εξουδετερώνουν τη λιπαρότητα. Επίσης υπάρχουν peeling gels με πολυυδροξυοξέα κατάλληλα για το καλοκαίρι. Αν το πρόβλημα είναι πιο έντονο και χρειάζεστε πιο ενταντική φροντίδα συμβουλευτείτε το δερματολόγο σας για να σας δώσει μια καλοκαιρινή θεραπεία.

- Ο ήλιος σε συνδυασμό με τα κοκτέιλ (αλκοόλ) και τα πικάντικα φαγητά μπορεί να ερεθίσουν την επιδερμίδα, γιατί διαστέλλουν τα αγγεία προκαλούν κοκκινίλες. Περιοριστείτε σε ένα ποτό και μην τρώτε καυτερά φαγητά περισσότερο από μια φορά την εβδομάδα. Προτιμήστε τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Α , που μειώνουν την παραγωγή σμήγματος, όπως τα καρότα, το σπανάκι και το πεπόνι. Επίσης, έχετε υπόψιν ότι τα πολλά γλυκά και λιπαρά ενοχοποιούνται για επιδείνωση της ακμής.

- Παρόλο που το αλατόνερο της θάλασσας καλμάρει και "ψήνει" τα σπυράκια της ακμής , δεν ισχύει το ίδιο και για τον ήλιο. Η έντονη έκθεση στον ήλιο μπορεί να κάνει την ακμή πιο έντονη. Μαυρίστε σταδιακά και χρησιμοποιώντας κατάλληλο αντιηλιακό για το δέρμα σας.


Τα προϊόντα περιποίησης που προτείνει η Παναγιώτα Ρήγα για την φροντίδα της λιπαρής επιδερμίδας:
«Αν θέλετε να χρησιμοποιείτε πούδρα δοκιμάστε την Acnicare Fluid Powder της Synchroline που είναι ειδική για δέρματα λιπαρά με τάση ακμής. Για βάση μακιγιάζ- ή κάτω από το αντηλιακό σας- προτείνω τo Oil Control Gel της Neostrata που ελέγχει γυαλαδα και λιπαροτητα. Για λάμψη, έλεγχο λιπαροτητας και βελτίωση της υφής της επιδερμίδας, αντί για οξέα φρούτων που δεν χρησιμοποιούνται το καλοκαίρι, επιλέξτε το Vencil Peeling Gel της Evdermia που περιέχει πολυυδροξυοξεα. Όσο για την αντηλιακή προστασία, προτείνω το Αntiseb Spray της Frezyderm, το Anthelios Εxtreme Fluid AC SPF 30 της La Roche Posay, το Cleanance Solaire SPF 30 ή το Εmulsion SPF 50 της Avene. Αν θέλετε προστασία και ελαφριά κάλυψη, δοκιμάστε το Αknicare Τeinte SPF 30 ή το Anthelios Εxtreme Fluide Teinte SPF 50 της La Roche- Posay. »