Πείτε αντίο στο κότσι, πιο εύκολα και ανώδυνα από ποτέ!

Ο Ορθοπεδικός Χειρουργός Dr Γεώργιος Δημάκης μάς μιλάει για την πιο αποτελεσματική μέθοδο


Αρκετοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν το κότσι ως ένα αισθητικό πρόβλημα. Και πράγματι είναι! Σε αυτό όμως έρχεται να προστεθεί τόσο το λειτουργικό όσο και το παθολογικό κομμάτι.


Το γνωρίζατε για παράδειγμα ότι το κότσι προκαλείται από μία πολυπαραγοντική νόσο; Μάλιστα παρόλο που η κληρονομική προδιάθεση αποτελεί μία σημαντική παράμετρο του προβλήματος- με το 70% των ασθενών που χειρουργούνται από κότσι να έχουν θετικό οικογενειακό ιστορικό- η νόσος που δίνει το κότσι θεωρείται επίκτητη και όχι συγγενής.


Και ναι, οι γυναίκες έχουν "προβάδισμα" στο κότσι αφού τα κομψά, ψηλοτάκουνα παπούτσια ενοχοποιούνται ως αιτία πρόκλησης κι επιδείνωσης της συγκεκριμένης παραμόρφωσης. Τα ποσοστά άλλωστε μιλούν από μόνα τους... η αναλογία γυναικών- ανδρών είναι 9 προς 1!


Τέλος, άλλες αιτίες της νόσου είναι οι αυτοάνοσες παθήσεις (ρευματοειδής αρθρίτιδα), οι νευρογενείς διαταραχές, η ανισορροπία της εμβιομηχανικής του ποδιού κ.ά.

1 4cd46


Τι πρέπει να γνωρίζουμε για το κότσι;
Το κότσι είναι μία από τις πιο συχνές παθήσεις του ποδιού. Ένα σημαντικό πρόβλημα, περισσότερο υγείας και λιγότερο αισθητικής, που μπορεί τώρα να αντιμετωπισθεί εύκολα και απλά!
Πρόκειται για μία σύνθετη παραμόρφωση της πρώτης άρθρωσης (μεταταρσοφαλαγγικής) του μεγάλου δακτύλου του ποδιού. Η παραμόρφωση αυτή δημιουργεί βλαισότητα (παρέκκλιση προς τα έξω) και στροφή του μεγάλου δακτύλου, ως προς τον άξονά του. Συγκεκριμένα στο έσω τμήμα της άρθρωσης αυτής δημιουργείται μία προπέτεια (κάλος).
Η φυσική εξέλιξη της νόσου είναι η παρέκκλιση του μεγάλου δακτύλου προς το δεύτερο ή και τρίτο δάχτυλο, τα οποία παραμορφώνονται με σφυροδακτυλία, γαμψοδακτυλία ή εφίππευση πάνω στο μεγάλο δάχτυλο, καθώς και από κάλους στα δάχτυλα αυτά.


Αντιμετωπίζεται χειρουργικά;
Ο μοναδικός τρόπος για να εξαφανιστεί το κότσι είναι η χειρουργική επέμβαση. Η χρήση ανώδυνης μικροχειρουργικής τεχνικής, διαδερμικά με τοπική αναισθησία, εξασφαλίζει ποιοτικό και μόνιμο αποτέλεσμα με νοσηλεία λίγων μόνο ωρών!
Πρόκειται για μία επαναστατική μέθοδο αντιμετώπισης της παθολογίας του άκρου ποδός η οποία βρίσκει εύκολα εφαρμογή, στο πλαίσιο της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής, στο κότσι.
Πάνω από 120 διαφορετικές τεχνικές υπάρχουν στην χειρουργική πρακτική, που όλες έχουν σαν στόχο να επαναφέρουν τον άξονα της άρθρωσης, να απομακρύνουν την εξόστωση, και να ανακουφίσουν από τον πόνο. Μέχρι σήμερα τα κότσια αντιμετωπίζονταν με μεγάλες και επώδυνες χειρουργικές επεμβάσεις, ο δε μετεγχειρητικός χρόνος αποκατάστασης ήταν πολύ μεγάλος.
Τίποτα παραπάνω από μία μικρή επέμβαση!


Σε ελάχιστο χρόνο πλέον πετυχαίνεται οριστική λύση -χωρίς πόνο στα προβλήματα των δακτύλων του ποδιού και συγκεκριμένα στο κότσι. Με την διαδερμική χειρουργική, τη νέα αυτή τεχνική δεν χρειάζεται καν να γίνει εισαγωγή του ασθενούς στο νοσοκομείο (ODC).


Πως θα περιγράφατε τη μέθοδο;
Όπως ανέφερα, για τη νέα αυτή τεχνική δε χρειάζεται καν να γίνει εισαγωγή του ασθενούς στο νοσοκομείο (ODC).
Η όλη διαδικασία γίνεται με τοπική αναισθησία, με αποκλεισμό των νεύρων του ποδιού (ankle block), χωρίς ίσχαιμη περίδεση και με τομές που δεν ξεπερνούν τα 2-3 χιλιοστά.
Μέσω των οπών αυτών, οδηγούνται μικρά εργαλεία, με τα οποία γίνονται διορθωτικές οστεοτομίες, αφαιρέσεις εξοστώσεων, διατομές τενόντων (καμπτήρων – εκτεινόντων), θυλακοτομές, αρθροτομές κ.α.) υπό ακτινοσκόπηση (C-ARM). Το ειδικό μηχάνημα και τα ειδικά μικρά εργαλεία, τα οποία δεν κακοποιούν τους μαλακούς ιστούς, τα ευγενή αγγεία και νεύρα, είναι μια προαπαιτούμενη παράμετρος.
Μια άλλη προαπαιτούμενη παράμετρος για την εφαρμογή αυτής της τεχνικής είναι ότι πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένους χειρουργούς και καλά εξοικειωμένους με αυτή την χειρουργική τεχνική. Η μέθοδος αυτή μπορεί να συνδυαστεί και με mini-open προσπελάσεις.


Όσον αφορά τα πλεονεκτήματα της μεθόδου και την αποκατάσταση;
Η αποκατάσταση με τη χρήση της διαδερμικής μικροχειρουργικής τεχνικής εξασφαλίζει μεγάλη επιτυχία και μια σειρά από πλεονεκτήματα:
• Γίνεται με τοπική αναισθησία (block).
• Διαρκεί 20 λεπτά. Είναι ανώδυνη μέθοδος.
• Δεν μένουν ουλές. Η νοσηλεία διαρκεί λίγες ώρες.
• Δεν τοποθετείται γυψονάρθηκας.
• Ο ασθενής επιστρέφει πολύ πιο γρήγορα στις δραστηριότητές του.
• Η μετεγχειρητική περίοδος είναι ανώδυνη.
• Η φόρτιση του χειρουργημένου ποδιού είναι πλήρης και άμεση.
• Και τέλος στις περισσότερες περιπτώσεις, μέσα σε 3 κιόλας εβδομάδες, ο ασθενής μπορεί να φορέσει αθλητικό παπούτσι και να επανέλθει στις συνηθισμένες του δραστηριότητες.


Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον κ. Γεώργιο Δημάκη, Ορθοπεδικό Χειρουργό, Εξειδικευμένο στις ελάχιστα επεμβατικές χειρουργικές τεχνικές των κάτω άκρων, Τηλ. : 6945 797 797 Ή επισκεφτείτε την ιστοσελίδα: www.advancedorthopedics.gr