Βιωσιμότητα και μόδα: 5 τρόποι να δημιουργήσεις μία eco-friendly γκαρνταρόμπα

Διονυσία Καλαποθαράκου
Βιωσιμότητα και μόδα: 5 τρόποι να δημιουργήσεις μία eco-friendly γκαρνταρόμπα

«Ο Πλανήτης είναι το σπίτι μας» και μπορούμε να τον φροντίσουμε ακόμα και μέσα από την σωστή επιλογή φορέματος.

Η «βιωσιμότητα» είναι ένας όρος που πρωταγωνιστεί στην fashion ορολογία τα τελευταία χρόνια και είναι και η κινητήριος δύναμη πίσω από την κουλτούρα της «fast fashion» και της δημιουργίας μίας γκαρνταρόμπας με διαχρονικότητα, φιλικά προσκείμενης στο περιβάλλον. Γιατί για τη διατήρηση του οικοσυστήματός μας το να πράττουμε το «ηθικά σωστό» είναι το ίδιο αναγκαίο όχι μόνο στη συμπεριφορά μας, αλλά και στον τρόπο που εκφραζόμαστε μέσα από τα ρούχα και τα αξεσουάρ μας.

Με πρωτοστάτες του «ethical» κινήματος brands όπως η Stella McCartney, τα Mother of Perl και τα πολύ δημοφιλή στην Αμερική, People Tree, βλέπουμε ολοένα και περισσότερα labels να επικεντρώνονται στην παραγωγή ρούχων με όσο το δυνατόν μικρότερη παραγωγή ρύπων στη διαδικασία δημιουργίας τους. Ανακυκλώσιμα υφάσματα, πλήρης απουσία δέρματος (εκτός από το vegan leather που είναι μία ξεχωριστή κατηγορία), χρήση λινού και οργανικού βαμβακιού κρύβονται πίσω από τον σχεδιασμό μερικών από των πιο κομψών κομματιών που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια πάνω στα catwalks. «Μπορούμε να αγαπάμε τη μόδα και να φροντίζουμε και τον Πλανήτη μας, την ίδια στιγμή» δηλώνει στην εφημερίδα Indepented η ακτιβίστρια σε θέματα eco-friendly μόδας, Νiomi Smart και έχει απόλυτο δίκαιο. Είναι απόλυτα κατανοητό όμως πως καμία από εμάς δεν μπορεί να απορρίψει όσα ρούχα έχει ήδη στην γκαρνταρόμπα της προσπαθώντας να φτιάξει μία ντουλάπα με 100% φιλικές προς το περιβάλλον επιλογές.

Γι’ αυτό παρακάτω θα βρεις τα πέντε, μικρά αλλά ουσιαστικά, βήματα που μπορείς να κάνεις αν θες «να οδηγηθείς» σε ένα πιο ηθικά σωστό και οικολογικό, ενδυματολογικό μέλλον. Γιατί μπορεί «η Ρώμη να μην χτίστηκε σε μία ημέρα», αλλά όταν ολοκληρώθηκε ήταν μία από τις ομορφότερες πόλεις του κόσμου και το ίδιο θα συμβεί με την «έξυπνη» και οικολογική γκαρνταρόμπα που θα δημιουργήσεις σε λίγα χρόνια, ξεκινώντας από σήμερα!
Δες επίσης: Όλες έχουμε μία φίλη Ελένη που αξίζει να της κάνουμε ένα από αυτά τα stylish δώρα