To τρισδιάστατο σπίτι που είναι κατασκευασμένο από ανακυκλώσιμα υλικά

Νατάσσα Σιδηροκαστρίτου
To τρισδιάστατο σπίτι που είναι κατασκευασμένο από ανακυκλώσιμα υλικά

Οι ασυνήθιστες φόρμες και οι εσωτερικοί χώροι με τη μοναδική επίστρωση κάνουν το TECLA αρκετά ενδιαφέρον από μόνο του, αλλά δεν είναι το στυλ του που κάνει αυτό το έργο τόσο ξεχωριστό.

To Project είναι σχεδόν ολοκληρωμένο σε μια σειρά τρισδιάστατων τυπωμένων σπιτιών που ωθούν τα όρια της κατασκευής και της φαντασίας. Με την ονομασία TECLA, αυτό το έργο διαθέτει φουτουριστικές κατοικίες σε σχήμα θόλου που βρίσκονται κοντά στην Μπολόνια της Ιταλίας.

Οι ασυνήθιστες φόρμες και οι εσωτερικοί χώροι με τη μοναδική επίστρωση κάνουν το TECLA αρκετά ενδιαφέρον από μόνο του, αλλά δεν είναι το στυλ του που κάνει αυτό το έργο τόσο ξεχωριστό. Σχεδιασμένο από τον Mario Cucinella Architects , το TECLA διαθέτει τρισδιάστατους εκτυπωτές που τοποθετούν διάφορα στρώματα πάνω σε στρώματα πηλού από φυσικά και τοπικά υλικά. Αυτό σημαίνει ότι το κτίριο έχει μηδενικά απόβλητα επειδή όλα τα δομικά υλικά που συναρμολογούνται για τη δομή του μπορούν εύκολα να ανακυκλωθούν. Απίστευτο;

Μόλις ολοκληρωθεί, θα είναι το πρώτο σπίτι που θα κατασκευαστεί με αυτά τα υλικά και με αυτήν τη διαδικασία κατασκευής και θα είναι επίσης το πρώτο που θα κατασκευαστεί από πολλούς εκτυπωτές 3D που εργάζονται για την ίδια δομή.

Αυτός ο σχεδιασμός και η καινοτόμος κατασκευαστική διαδικασία που κατέστησαν δυνατή την υλοποίηση αυτού του δύσκολου project είναι μια σοβαρή απάντηση σε ορισμένα από τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι αρχιτέκτονες σε όλο τον κόσμο.

Πώς αντιμετωπίζουμε τον αυξανόμενο πληθυσμό και την έλλειψη μιας οικονομικής στέγης; Πώς ικανοποιούμε αυτές τις απαιτήσεις ενώ επανεφεύρουμε τον τρόπο που χτίζουμε προκειμένου να μειώσουμε τις επιπτώσεις μας στο περιβάλλον; Ο Mario Cucinella εξηγεί: «Η ολοκλήρωση της δομής είναι ένα σημαντικό ορόσημο και δείχνει ότι χάρη στο σχεδιασμό και τις τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται, το TECLA δεν είναι πλέον μόνο μια θεωρητική ιδέα. Μπορεί να είναι μια πραγματική και εφικτή απάντηση στις ανάγκες της ζωής του σήμερα αλλά και του μέλλοντος».

Σύμφωνα με την Cucinella και την ομάδα σχεδιασμού του, η μέχρι τώρα επιτυχημένη κατασκευή του TECLA σημαίνει ότι αυτό το μοντέλο μπορεί να λειτουργήσει και σε άλλα περιβάλλοντα. Το WASP δημιούργησε ένα «οικονομικό κατασκευαστικό kit» που μπορεί να βοηθήσει και άλλους κατασκευαστές να δημιουργήσουν έναν αντίστοιχα βιώσιμο σχεδιασμό, με μηδενικά απόβλητα για το περιβάλλον.

Η TECLA αναμένεται να ολοκληρώσει την κατασκευή την άνοιξη του 2021. Δες το καταπληκτικό αυτό project που μιλάει με την εικόνα του.