H γυναίκα που ανακυκλώνει κομμάτια πλαστικό και τα μετατρέπει σε τούβλα

Νατάσσα Σιδηροκαστρίτου
H γυναίκα που ανακυκλώνει κομμάτια πλαστικό και τα μετατρέπει σε τούβλα

Το υλικό που δημιουργεί είναι πιο σκληρό και από τσιμέντο.

Δεν είναι μυστικό ότι η ανακύκλωση πλαστικών κάνει καλό για τη Γη μας. Όταν δεν ανακυκλώνονται, τα πλαστικά μιας χρήσης φράζουν τις χωματερές και τα σκουπίδια στους μένουν ανεξέλεγκτα στους δρόμους της πόλης.

Αυτό είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι περισσότερες χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο, γι' αυτό και η νεαρή μηχανικός δομικών υλικών από την Κένυα, Nzambi Matee, αποφάσισε να κάνει κάτι γι΄αυτό στην πατρίδα της στο Ναϊρόμπι. Αποφάσισε να εφεύρει τη δική της καινοτόμο λύση για να προωθήσει την ανακύκλωση των πλαστικών. Η Nzambi Matee ίδρυσε την Gjenge Makers, μια επιχείρηση που μετατρέπει τα πλαστικά υλικά σε βιώσιμα, εξαιρετικά ανθεκτικά δομικά υλικά χρησιμοποιώντας μηχανήματα που σχεδιάστηκαν από την ίδια τη Matee.

plastiko2

Τα πολύχρωμα τούβλα που δημιουργεί είναι ισχυρότερα από το σκυρόδεμα και έχουν κερδίσει γρήγορα την παγκόσμια προσοχή των κατασκευαστών - συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Εθνών-.

Nzambi Matee

Απογοητευμένη από την αργή ανακύκλωση του δήμου της περιοχής της, η Matee είπε στο Reuters, «κουράστηκα να είμαι στο περιθώριο». Με το υπόβαθρο της στις επιστήμες των υλικών, η νέα επιχειρηματίας σχεδίασε ένα σύστημα που μετατρέπει το πολυαιθυλένιο υψηλής πυκνότητας, το πολυαιθυλένιο χαμηλής πυκνότητας και τα πλαστικά πολυπροπυλενίου σε στερεά τούβλα. Ίδρυσε λοιπόν την εταιρία Gjenge Makers στο Ναϊρόμπι για να θέσει σε εφαρμογή αυτήν τη διαδικασία. Η εταιρεία αγοράζει πλαστικά που χρειάζονται ανακύκλωση. Η Matee εξηγεί, «Υπάρχουν τόσα πολλά απόβλητα που δεν μπορούν να επεξεργαστούν πια, δεν μπορούν να ανακυκλωθούν από τις εταιρίες ανακύκλωσης. Εδώ είναι που ερχόμαστε εμείς», λέει η Nzambi Matee.

https://www.instagram.com/p/CAvS69slMkz/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Τα πλαστικά τεμαχίζονται και συνδυάζονται με άμμο. Υπό υψηλή θερμότητα και συμπίεση, το νέο υλικό διαμορφώνεται σε πολύχρωμα τούβλα διαφορετικού μεγέθους και πάχους. Αυτά τα τούβλα έχουν δοκιμάσει και είναι 5-7 φορές πιο ανθεκτικά από το τσιμέντο. Είναι ιδανικά για την κατασκευή τοίχων, πλακόστρωτων δρόμων και άλλων διακοσμητικών κατασκευαστικών εξωτερικών χώρων. Επίσης είναι και πολύ προσιτά στην τιμή τους: κοστίζουν μόνο 7,70 $ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Από την έναρξη της παραγωγής το 2017, το εργοστάσιο επεξεργάζεται 20 τόνους πλαστικών απορριμμάτων και τα επίπεδα παραγωγής ανέρχονται σε 1.500 τούβλα την ημέρα. Η νεαρή μηχανικός αναγνωρίστηκε πρόσφατα ως μια από τους 7 νικητές του βραβείου «Νεαροί Πρωταθλητές της βιωσιμότητας της Γης» για το 2020 που απονέμεται από τα Ηνωμένα Έθνη. Οι νικητές του βραβείου λαμβάνουν κάποια χρηματοδότηση, καθώς και την ευκαιρία να μοιραστούν τις ιδέες τους ενώπιον των πιο ισχυρών ανθρώπων που λαμβάνουν τις πιο σημαντικές αποφάσεις παγκοσμίως.


https://www.instagram.com/p/B5_W3E_FR7B/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Οι πρωταθλητές είναι όλοι κάτω των 30 ετών και είναι ήδη ηγέτες στον παγκόσμιο αγώνα για αειφορία και μια κυκλική οικονομία. Η αειφορία δεν αποτελεί απλώς περιβαλλοντική μέριμνα για νέους καινοτόμους. Οι απαραίτητες αλλαγές μπορούν να έχουν τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις. Η αποστολή της Gjenge Makers περιλαμβάνει τη «δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης για νέους και γυναίκες» στις βιομηχανίες αειφορίας και κατασκευών στην Κένυα. Το μέλλον φαίνεται λαμπρό για τη Matee και την παρέα της. «Χτίστε εναλλακτικά, χτίστε προσιτά, χτίστε βιώσιμα - αυτό είναι το μότο του Gjenge Makers», λέει η Matee.