Το εργοστάσιο που ξεχωρίζει όχι μόνο για το σχήμα αλλά και για τον οικολογικό του χαρακτήρα

Νατάσσα Σιδηροκαστρίτου
Το εργοστάσιο που ξεχωρίζει όχι μόνο για το σχήμα αλλά και για τον οικολογικό του χαρακτήρα

Η εμφάνιση του κτηρίου αλλάξει μέσα στην ημέρα!

Μπορεί, βλέποντας κανείς το κτήριο αυτό από πανωραμική θέα, να μην καταλάβαίνει ακριβώς περί τίνος πρόκειτο όμως αυτό που αντιλαμβάνεται με την πρώτη ματιά είναι πως αντικρύζει ένα art οικοδόμημα, πολύ διαφορετικό από τα συνηθισμένα.

Το κτήριο αυτό βρίσκεται στην Τιφλίδα της Γεωργίας και αποτελεί πρώτυπο για τον καινοτόμο σχεδιασμό του. Το Coffee Production Plant είναι ένα εργοστάσιο καφέ, και όχι, δεν πάει ο νους σου τον σχεδιασμό που έχουν χρησιμοποιήσει οι κατασκευαστές του για να είναι συνάμα πρωτοπόρο και άκρως οικολογικό.

Την πρωτότυπη αυτή κατασκευή έχει επιμεληθεί η εταιρία Giorgi Khmaladze Architects. Το Coffee Production Plant βρίσκεται σε μια περιοχή κοντά στο αεροδρόμιο της γεωργιανής πρωτεύουσας.

Τόσο οι εγκαταστάσεις του εργοστασίου όσο και τα γραφεία της εταιρίας βρίσκονται σε αυτό εδώ το κτήριο στη Γεωργία, το οποίο αποτελείται εξωτερικά -όπως μπορείς να δεις κι εσύ- όλο από σκυρόδερμα. Το γεωμετρικό σχήμα της κατασκευής δημιουργεί μια φουτουριστική προοπτική ενώ η πράσινη οροφή και ο περιβάλλοντας χώρος κάνουν το τοπίο να μοιάζει σαν να είναι βγαλμένο...από άλλον πλανήτη.

Το κτίριο σε σχήμα L πλαισιώνεται από τοίχους από μπετόν, ώστε να φαίνεται σαν να έχουν διπλωθεί, σε στυλ κονσέρτα, για τη δημιουργία γωνιακών άκρων. «Η εμφάνιση του κτηρίου αλλάζει κατά τη διάρκεια μιας ημέρας, με την κίνηση του ήλιου που δημιουργεί μια αλληλεπίδραση φωτός και σκιών», λένε οι υπεύθυνοι της κατασκευαστικής εταιρίας Giorgi Khmaladze Architects που ανέλαβε το έργο.

Φυτεμένη με άγριο γρασίδι, η πράσινη στέγη είναι προσβάσιμη στο προσωπικό του εργοστασίου μέσω δύο σημείων από τη βεράντα του τελευταίου ορόφου. Αυτή η πράσινη στέγη διπλασιάζει επίσης τη μόνωση του κτιρίου. Στο μπροστινό μέρος, η πρόσοψη από σκυρόδεμα υψώνεται για να πλαισιώσει μια πύλη εισόδου που οδηγεί στο κεντρικό λόμπι. Τοίχοι και σκαλοπάτια σε στιλ αμφιθεάτρου συγκλίνουν στο αίθριο, το οποίο περιλαμβάνει την μινιμαλιστική (σχεδόν αόρατη) ρεσεψιόν. Οι γωνιακοί τοίχοι με τζάμια που πλαισιώνουν τις δύο φυτεμένες αυλές στο κέντρο του κτηρίου επιτρέπουν στο φυσικό φως να διεισδύσει στο χώρο. Ένα μεγαλείο μοντέρνας αρχιτεκτονικής με άκρως οικολογική συνείδηση.

Δες το εκπληκτικό κτήριο που κόβει την ανάσα με την αισθητική του...

DPG Network