10 eco-friendly κατοικίες όπου οι κάτοικοι ζουν ...εκτός δικτύου (photos)

Νατάσσα Σιδηροκαστρίτου
10 eco-friendly κατοικίες όπου οι κάτοικοι ζουν ...εκτός δικτύου (photos)

Κι όμως υπάρχουν και είναι δημιουργημένες με υλικά και ανέσεις υψηλής τεχνολογίας.

Έχεις ποτέ σκεφτεί πώς θα μπορούσε να ήταν η ζωή σου αν επέλεγες να εγκατασταθείς μέσα στη φύση, χωρίς τις ανέσεις του «πολιτισμένου κόσμου»; Και φυσικά μιλάμε για τις ανέσεις που έχουν κάνει τη ζωή μας πιο γρήγορη, πιο άνετη, πιο εξελιγμένη, πιο ενδιαφέρουσα και πιο «πολύπλοκη». Γιατί μπορεί η τεχνολογία να έχει μπει για καλό στην καθημερινότητά μας όμως υπάρχουν και πολλά «μελανά» σημεία σε αυτή την εξέλιξη.

Τι θα 'λεγες λοιπόν αν έβλεπες κατοικίες που λειτουργούν χωρίς τις ανέσεις της σύγχρονης ζωής, δημιουργημένα όμως με υλικά και ανέσεις φιλικά προς το περιβάλλον;

Αυτά τα 10 σπίτια «εκτός δικτύου» επιτρέπουν στους κατοίκους να ζουν σε πιο απομακρυσμένες τοποθεσίες ή σχεδιάστηκαν από σχεδιαστές με οικολογική φιλοσοφία, για να διευκολύνουν τον τρόπο ζωής με χαμηλό αντίκτυπο προς το περιβάλλον.

1.The Hut, ΗΠΑ, από την εταιρία Midland Architecture

eco friendly katoikies2

Αυτό το δεντρόσπιτο βρίσκεται σε μια κτηνοτροφική έκταση στο Οχάιο και σχεδιάστηκε από την εταιρία Midland Architecture ως μια ευαίσθητη, αυτόνομη προσθήκη στο φυσικό περιβάλλον της. Χωρίς πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα ή νερό, τροφοδοτείται εξ ολοκλήρου από ηλιακή ενέργεια και έχει δημιουργηθεί εκεί για να μεγιστοποιήσει την αύξηση της ηλιακής θερμότητας και να επιτρέψει τον φυσικό αερισμό.

2. The Edifice, ΗΠΑ από τον Marc Thorpe

eco katoikies1

Το Edifice είναι μια κατοικία χαμηλού αντίκτυπου που ο Marc Thorpe δημιούργησε στα βουνά Catskill για να χρησιμεύσει ως βιώσιμο μοντέλο για ένα καταφύγιο στη φύση, μέσα σε μια έκτασκη 12 στρεμμάτων. Η κατοικία είναι εξοπλισμένη με τουαλέτα λιπασματοποίησης, σύστημα συλλογής βρόχινου νερού και σόμπα με ξύλα. Διαθέτει επίσης ηλιακά πάνελ στον τελευταίο όροφο, αν και ο φωτισμός προορίζεται αποκλειστικά με κεριά.

Δες τις υπολοιπές κατοικίες στην gallery που ακολουθεί...