Πώς θα καταλάβεις ότι υποφέρεις από «οικολογικό άγχος»

Μαρία Ροδίτη
Πώς θα καταλάβεις ότι υποφέρεις από «οικολογικό άγχος»

Plus: Με ποιον τρόπο θα το αντιμετωπίσεις!

Πετάγεσαι ξαφνικά στον ύπνο σου στις 3 τα ξημερώματα; Μήπως αγχώνεσαι για το αν θα βρεις δουλειά ή για το αν θα φτάσουν τα χρήματα του μισθού σου για όλο τον μήνα; Όλοι και όλες έχουν αυτές τις καθημερινές ανησυχίες και κάποιες φορές είναι και λογικό.

Υπάρχει, ωστόσο, μια κατηγορία άγχους, που λέγεται «οικολογικό άγχος», το οποίο αποτελεί μια σχετικά νέα έννοια και… μπορεί να έχει βρει κι εσένα χωρίς ακόμα να το έχεις συνειδητοποιήσει. Βρε, λες;

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιοποιήθηκε στο περιοδικό Journal of Climate Change and Health, το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότεροι άνθρωποι υποφέρουν από άγχος και κατάθλιψη για την τρέχουσα κατάσταση του πλανήτη. Πολλοί είναι εκείνοι που αρχίζουν να νιώθουν θυμό για την οικολογική καταστροφή και για το γεγονός της κλιματικής αλλαγής. Κι όλο αυτό, βέβαια, έχει τεράστιο αντίκτυπο στην ψυχική υγεία.

Μήπως, λοιπόν, να κάνεις τη ζωή σου πιο εύκολη με λιγότερο πλαστικό; Δες εδώ πώς



Τι είναι ακριβώς το «οικολογικό άγχος»

Είναι μια κατάσταση, η οποία- σύμφωνα με επαγγελματίες ψυχικής υγείας- έχει ακμάσει τα τελευταία χρόνια, όσο αυξάνονται και οι ειδήσεις για την κλιματική κρίση. Στην ουσία, έχεις «οικολογικό άγχος» όταν δεν μπορείς να διαχειριστείς όλες τις αλλαγές που συμβαίνουν στον πλανήτη και αγχώνεσαι έντονα για το μέλλον αυτού.

Μάλιστα, ένα μέρος αυτού του άγχους προκύπτει όταν η οικογένεια ή οι φίλοι δεν αντιλαμβάνονται ότι αυτή η ανάγκη σου για αλλαγή και υιοθέτηση environmentally friendly πρακτικών είναι μεγάλη.

https://www.instagram.com/p/CKChCmDMSPm

Πότε ξέρεις ότι αντιμετωπίζεις «οικολογικό άγχος»

Μήπως αναρωτιέσαι αν ακολουθείς κατά γράμμα eco-friendly συνήθειες στη ζωή σου; Ή μήπως έχεις αμφιβολίες για το αν θα μπορούσες να κάνεις ακόμα περισσότερα πράγματα για την προστασία του πλανήτη; Αν όλα αυτά τα ερωτηματικά ταλανίζουν το μυαλό σου ξανά και ξανά, τότε αντιμετωπίζεις «οικολογικό άγχος».

Δεν χρειάζεται, ωστόσο, πανικός. Υπάρχουν ορισμένα tips, που θα σε κάνουν να χαλαρώσεις, να ηρεμήσεις και να περιορίσεις το τόσο έντονο άγχος για το περιβάλλον. Δεν είσαι η μόνη, άλλωστε, που έχεις αυτές τις ανησυχίες. Υπάρχουν πολλοί εκεί έξω που συμπάσχουν μαζί σου.

Δες στην παρακάτω gallery, λοιπόν, τα μαγικά tips, που αν τα εφαρμόσεις, θα διαπιστώσεις πως σιγά-σιγά όλα μπορούν να γίνουν καλύτερα και… το άγχος να φύγει από εκεί που ήρθε.