5 eco-friendly συνήθειες που θα σε βοηθήσουν να κάνεις και αποταμίευση

Μαρία Ροδίτη
5 eco-friendly συνήθειες που θα σε βοηθήσουν να κάνεις και αποταμίευση

 Δύο σ’ ένα! Και θα προστατεύσεις το περιβάλλον και θα κάνεις καλό στην τσέπη σου!

Η πανδημία του κορονοϊού και ο εγκλεισμός μας στο σπίτι για πάρα πολλούς μήνες έδειξε ξεκάθαρα πόσο επεμβατικός είναι ο άνθρωπος στη περιβάλλον και πόσο κακό του προκαλεί. Το διάστημα αυτού του ενός χρόνου που όλοι- θέλοντας και μη- παραμείναμε στα σπίτια μας είδαμε τη φύση να αλλάζει εντελώς προς το καλύτερο.

Τα δελφίνια βγήκαν κοντά στις παραλίες μιας και τα νερά ήταν πεντακάθαρα. Βλέπεις, ο άνθρωπος είχε καιρό να «επέμβει» στη θαλάσσια ζωή. Το καυσαέριο στις πόλεις μειώθηκε σημαντικά, γιατί δεν υπήρχε λόγος να χρησιμοποιεί κανένας το αυτοκίνητό του παρά μόνο για έκτακτη ανάγκη. Εν ολίγοις, η απουσία του ανθρώπου από την ενεργό δράση έκανε… θαύματα στο περιβάλλον.

https://www.instagram.com/p/CNKpP3Ghnj_/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Επιτακτική η ανάγκη για προστασία του περιβάλλοντος

Και εκεί που λέγαμε πως το περιβάλλον πήρε μια ανάσα ξεκινήσαμε και πάλι τις δραστηριότητές μας, επανήλθαμε στις δουλειές μας και ο πλανήτης άρχισε να περνάει δύσκολα.

Σύμφωνα με έρευνα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, ο τρόπος και ο ρυθμός με τον οποίο χρησιμοποιούμε τους φυσικούς πόρους -συμπεριλαμβανομένων των ορυκτών καυσίμων, των δασών και της γης- αποτελούν ακριβώς τον πυρήνα της κλιματικής αλλαγής. Από τις πιο πρόσφατες ανεξέλεγκτες πυρκαγιές στις ΗΠΑ μέχρι την τήξη των παγετώνων στις Άλπεις, οι επιπτώσεις είναι ήδη καταστροφικές.



Εάν δεν κατορθώσουμε να μειώσουμε δραστικά τις παγκόσμιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και να προσαρμοστούμε στο μεταβαλλόμενο κλίμα, θα πρέπει να περιμένουμε πολλά ακόμα σοβαρά πλήγματα, που θα επηρεάσουν την κοινωνία και την οικονομία μας. Και, όπως και στην περίπτωση της νόσου COVID-19 και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ορισμένοι από εμάς θα επηρεαστούν περισσότερο από άλλους.

Διάβασε εδώ όλη την έρευνα!

Φροντίδα του πλανήτη και… της τσέπης σου

Για διάφορους λόγους έχει επικρατήσει η άποψη ότι μια οικολογική ζωή είναι και μια πιο ακριβή ζωή. Τα πράγματα δεν είναι έτσι ακριβώς, όμως! Μη σου πω ότι συμβαίνει το αντίθετο!

Για την ακρίβεια, υπάρχουν ορισμένες eco-friendly συνήθειες που μπορείς να ακολουθείς στην καθημερινότητά σου και όχι μόνο να μη σου αδειάζουν το πορτοφόλι, αλλά να σε βοηθήσουν να κάνεις και αποταμίευση.

Δες εδώ και τρεις αποτελεσματικούς τρόπους να προστατεύσεις τους ωκεανούς!

Για παράδειγμα, έχεις σκεφτεί ποτέ να γυμνάζεσαι στο σπίτι αντί να πηγαίνεις σε ένα super duper γυμναστήριο; Βάλε κατά νου απλά ότι δεν θα μολύνεις το περιβάλλον, στην περίπτωση που χρησιμοποιούσες το αμάξι σου για να φτάσεις εκεί, ενώ θα γλιτώσεις και την ετήσια συνδρομή.

Επίσης, μπορείς να πάψεις να πηγαίνεις σε οργανωμένη παραλία και να επιλέξεις πιο απομονωμένες, κοντά στη φύση, ακτές που και θα σου προσφέρουν ένα υπέροχο θέαμα και θα σου κάνουν οικονομία.

Μισό λεπτό… Μη φεύγεις! Στην παρακάτω gallery σού έχω άλλες πέντε eco-friendly συνήθειες που θα σώσουν τον πλανήτη και την τσέπη σου.