Οικολογικό online shopping; Κι όμως γίνεται!

Μαρία Ροδίτη
Οικολογικό online shopping; Κι όμως γίνεται!

Απόλαυσε τα ψώνια σου, αλλά προσπάθησε συγχρόνως και για το καλό του πλανήτη!

Παραδέξου το! Κι εσύ το έριξες… έξω στο lockdown ψωνίζοντας αρκετά συχνά από e-shops. Ρούχα, μαγιό, gadgets και παπούτσια κατείχαν βασική θέση στις επιλογές σου και στο ηλεκτρονικό καλάθι σου. Και να καταλάβω ότι είχες μπουχτίσει και ξόδευες αλόγιστα! Το περιβάλλον το σκέφτηκες;

Μη μου πεις πως έτσι κι αλλιώς το online shopping είναι οικολογικό, γιατί δεν χρειάζεται να μετακινηθείς με το αμάξι σου στην αγορά και άρα να μολύνεις το περιβάλλον με καυσαέριο. Αυτό μπορεί να ισχύει, όμως, το διαδικτυακό shopping μπορεί να γίνει ακόμα πιο eco-friendly.

Άλλαξε ζωή για το καλό του πλανήτη και το δικό σου- 20 tips

Πες «όχι» στο πλαστικό packaging

Εδώ και χρόνια ακούμε από ειδικούς ότι το πλαστικό καταστρέφει μέρα με τη μέρα τον πλανήτη. Σκέψου απλά ότι μόνο το 9% του πλαστικού που παράγεται ανακυκλώνεται με το 79% να καταλήγει στις χωματερές και στο φυσικό περιβάλλον.

Με τη σειρά του, αυτό το πλαστικό βλάπτει τόσο τα ζώα της στεριάς, όσο και τα έμβια όντα του βυθού της θάλασσας. Λάβε υπόψη σου ένα απλό και λυπηρό παράδειγμα. Οι θαλάσσιες χελώνες μπερδεύουν τις πλαστικές σακούλες με μέδουσες και πνίγονται στην προσπάθειά τους να τις φάνε.



Για να καταλάβεις, υπολογίζεται ότι μόνο στις ελληνικές θάλασσες καταλήγουν κάθε χρόνο περίπου 11.500 τόνοι πλαστικών. Αυτό το πλαστικό δεν μένει εκεί, αλλά επιστρέφει στον οργανισμό μας μέσω της τροφικής αλυσίδας. Βλέπεις, λοιπόν, πόσο σημαντικό είναι να πεις «όχι» στο πλαστικό σε κάθε έκφανση της ζωής σου; Ναι! Και στο online shopping.

«Ναι» στο συνειδητό διαδικτυακό shopping

Θα μου πεις τώρα… Πώς συνδέεται το online shopping με το πλαστικό; Φυσικά και υπάρχει άμεση σχέση και έχει να κάνει με τη συσκευασία. Θυμήσου απλά την πιο πρόσφατη αγορά που έκανες και πώς αυτή παραδόθηκε στον χώρο σου.

https://www.instagram.com/p/B_xoxoxgNOu

Κατά πάσα πιθανότητα ήρθε σε πλαστική συσκευασία, σε πλαστική σακούλα, την οποία ούτε που θυμάσαι πού έχεις αποθηκεύσει ή πετάξει. Έτσι δεν είναι; Για να μη συμβαίνει αυτό, λοιπόν, μπορείς να ακολουθήσεις τα tips, που θα βρεις στην gallery, ώστε να είσαι σίγουρη ότι κάνεις eco friendly διαδικτυακό shopping και δεν βλάπτεις τον πλανήτη.

Είναι χρέος όλων μας, άλλωστε, να φροντίζουμε για τη Γη στην οποία ζούμε. Ας ξεκινήσουμε από τον περιορισμό του πλαστικού!