Eco mood! 5 tips για να αποκτήσει το παιδί σου οικολογική συνείδηση

Μαρία Ροδίτη
Eco mood! 5 tips για να αποκτήσει το παιδί σου οικολογική συνείδηση

Βοήθησε το παιδί σου να μάθει να σέβεται το περιβάλλον!

Καθημερινά βλέπουμε γύρω μας πως ο πλανήτης βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Οι πυρκαγιές που κατέκαψαν τη χώρα μας, αλλά και κάθε γωνιά της γης τον Αύγουστο, η ξαφνική βροχή στη Γροιλανδία, που έλιωσε τους πάγους, είναι μόνο μερικά από τα σημάδια της κλιματικής αλλαγής.

Δεν πρέπει, λοιπόν, να κάνουμε κάτι για αυτό; Ρητορική είναι η ερώτηση, βέβαια. Όχι μόνο πρέπει να κάνουμε, αλλά οφείλουμε να εντρυφήσουμε την οικολογική συνείδηση και στα παιδιά μας. Ώρα, λοιπόν, να το κάνεις κι εσύ!

Η αναδάσωση «δροσίζει» τον πλανήτη περισσότερο από όσο νομίζαμε

Τα tips για να μάθεις στο παιδί σου να σέβεται το περιβάλλον

#1 Περάστε μαζί χρόνο στη φύση

Πηγαίνετε για ποδήλατο σε κάποιο άλσος, επισκεφθείτε ένα μέρος κοντά στη φύση και κάντε πικ νικ. Έτσι, θα έρθετε όλοι μαζί – οικογενειακώς- σε επαφή με τη φύση.

#2 Μάθε του την ανακύκλωση

Τα παιδιά είναι μιμητικά όντα, πράγμα που σημαίνει πως ό,τι βλέπουν κάνουν. Δείξε, λοιπόν, κι εσύ στο δικό σου παιδί πού έχετε μέσα στο σπίτι τον ειδικό κάδο ανακύκλωσης ή τη σακούλα ανακύκλωσης και εξήγησέ του τι και γιατί πρέπει να πετά εκεί.

Πηγαίνετε μαζί στον κάδο ανακύκλωσης για να δει και εκείνο πού τελικά πετάμε τα πλαστικά, χάρτινα και γυάλινα αντικείμενα που μπορούν να ανακυκλωθούν.



#3 Φυτέψτε κάποιο δέντρο ή φυτό στον κήπο ή στο μπαλκόνι του σπιτιού

Είναι σημαντικό να αγαπήσει το παιδί σου τα φυτά από μικρή ηλικία. Κι αυτό, γιατί τα φυτά και τα δέντρα είναι εξαιρετικά για τον πλανήτη μιας και απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα και αποβάλλουν οξυγόνο. Στην ουσία, τα φυτά και οι άνθρωποι βοηθούν ο ένας τον άλλον για να ζήσουν.

#4 Φτιάξτε μαζί DIY καθαριστικά για το σπίτι

Γιατί να χρησιμοποιήσεις τα καθαριστικά της αγοράς, τα οποία δεν σέβονται το περιβάλλον; Φτιάξε μαζί με το μικρό σου απορρυπαντικά με μαγειρική σόδα και ξύδι, που θα κάνουν το σπίτι σου να λάμπει από καθαριότητα.

Και όχι μόνο! Έτσι, δεν θα αφήνεις αρνητικό αντίκτυπο στο περιβάλλον μιας και τα υπολείμματα των DIY καθαριστικών σου- όταν καταλήξουν στο έδαφος- δεν θα το μολύνουν. Όλο αυτό μπορείς να το εξηγήσεις στο παιδί σου για να αρχίσει σιγά-σιγά να μπαίνει σε eco mood.

via GIPHY

#5 Γίνετε εθελοντές και πηγαίνετε μαζί να καθαρίσετε παραλίες

Δύο σε ένα! Και το παιδί σου θα καταλάβει ότι ο εθελοντισμός είναι μια σπουδαία πράξη, αλλά και θα φροντίσει για το περιβάλλον.

Μην ξεχνάς ότι τα αποτσίγαρα και τα πλαστικά που βρίσκονται στην άμμο, φτάνουν μέσα στη θάλασσα και στον βυθό της, χρειάζονται χιλιάδες χρόνια να αποσυντεθούν, ενώ τα ψάρια τα μπερδεύουν με την τροφή τους με αποτέλεσμα όταν τα τρώνε να πεθαίνουν.

Cover photo: freepik.com