Οι μικρές αλλαγές που θα κάνουν το σπίτι σου πιο eco-friendly

Νατάσσα Σιδηροκαστρίτου
Οι μικρές αλλαγές που θα κάνουν το σπίτι σου πιο eco-friendly

Βιωσιμότητα ή sustainability, αγγλιστί. Μία έννοια που ακούς όλο και πιο συχνά πλέον και η οποία, όπως όλα δείχνουν, θα αποτελέσει τον «κανόνα» στη ζωή σου.

Βλέπεις, εκτός από ένα από τα κορυφαία trends της εποχής μας, η βιωσιμότητα αποτελεί ουσιαστικά μία επιλογή η οποία μπορεί να σε βοηθήσει να περιορίσεις το περιβαλλοντικό σου αποτύπωμα και την ίδια ώρα, σου δίνει την ευκαιρία να αναβαθμίσεις την ποιότητα της ζωής σου και να κάνεις μία νέα, περισσότερο αισιόδοξη και ωφέλιμη αρχή, τόσο για εσένα, όσο και για τον πλανήτη.

«Και πώς μπορώ να υιοθετήσω έναν πιο βιώσιμο τρόπο ζωής;», θα με ρωτήσεις. Τα πράγματα είναι πολύ πιο εύκολα και απλά, από ό,τι ενδεχομένως πιστεύεις. Στη δική μου περίπτωση, η αλήθεια είναι πως αν πριν από μερικά χρόνια μου έλεγες πως θα απολάμβανα τα γεύματά μου πάνω σε σουπλά φτιαγμένα από φύκια, ότι θα είχα στο σπίτι μου έπιπλα από ξύλο που προέρχεται από ανανεώσιμα ή ανακυκλωμένα υλικά ή ότι θα κυκλοφορούσα παντού με τσάντες από ανακυκλώσιμα υλικά, ενδεχομένως δεν θα σε πίστευα. Ωστόσο, χρειάστηκαν μόλις μερικές ημέρες και κάποιες μικρές αλλαγές στο σπίτι μου, για να υιοθετήσω και εγώ έναν πιο eco-friendly τρόπο ζωής.

Αν θέλεις, λοιπόν, να απολαμβάνεις και εσύ στο εξής μια περισσότερο βιώσιμη ζωή στο σπίτι, συνέχισε να διαβάζεις. Πίστεψέ με, ακόμη και μέσα σε μία ημέρα, μπορείς να κάνεις την αλλαγή που θα έχει έναν θετικό αντίκτυπο, τόσο στη ζωή σου, όσο και στον πλανήτη. Ιδού πώς θα τα καταφέρεις, κάνοντας την αρχή από το προσωπικό σου «καταφύγιο» και μάλιστα, με τον πλέον εύκολο και οικονομικό τρόπο.

Picture2

#1 Γίνε expert στην ανακύκλωση

Για να υιοθετήσεις έναν πιο «βιώσιμο» τρόπο ζωής, πρέπει και εσύ η ίδια να κάνεις ανακύκλωση. Και για να συμβεί αυτό, πρέπει να μάθεις να την κάνεις σωστά, δηλαδή να ενημερωθείς για το ποιες χρησιμοποιημένες συσκευασίες μπορείς να ρίχνεις στους μπλε κάδους ανακύκλωσης και φυσικά, να φροντίζεις πρώτα ώστε να τις διαχωρίζεις, να τις αδειάζεις εντελώς και να τις καθαρίζεις. Για παράδειγμα, μπορεί να μην το γνώριζες όμως, στους μπλε κάδους μπαίνουν όλες οι αλουμινένιες, λευκοσιδηρές, πλαστικές, γυάλινες και χάρτινες συσκευασίες, αλλά όχι δερμάτινα αντικείμενα, DVD, CD, οδοντόβουρτσες ή ρούχα. Σε κάθε περίπτωση, η αρχή σε ό,τι αφορά στην ανακύκλωση, θα γίνει από το σπίτι σου. Για να γίνεις expert στην ανακύκλωση, λοιπόν, μία «έξυπνη» ιδέα είναι να βάλεις κάδους διαλογής απορριμμάτων σε όλους τους χώρους σου, ώστε να είσαι σίγουρη πως δεν θα ξεχνιέσαι!

Picture3

#2 Προτίμησε αξεσουάρ και αντικείμενα από ανανεώσιμα ή ανακυκλωμένα υλικά

​​​Η αποφυγή απορριμμάτων και η αποτελεσματική χρήση των πόρων του πλανήτη, αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις ενός βιώσιμου τρόπου ζωής, αλλά και βασικό κομμάτι του τρόπου σχεδιασμού της IKEA! Πώς θα σου φαινόταν, λοιπόν, να μαγειρεύεις σε μία κουζίνα με προσόψεις από πλαστικά μπουκάλια PET ή μπαμπού; Άραγε, τι θα έλεγες αν κάθε βράδυ ακουμπούσες το πιάτο του φαγητού σου πάνω σε ένα σουπλά από υάκινθο ή φύκια; Ρίξε μια ματιά στο site της IKEA και θα με θυμηθείς!

Picture4

#3 Άρχισε να εξοικονομείς ενέργεια και νερό κάνοντας απλές αλλαγές

Το να κάνεις εξοικονόμηση ενέργειας και νερού στο σπίτι δεν ωφελεί μόνο τον πλανήτη, αλλά και το πορτοφόλι σου. Σκέψου απλώς πόσο νερό ξοδεύεις άσκοπα κάθε μέρα ενώ βουρτσίζεις τα δόντια σου ή πλένεις τα πιάτα και πόση ενέργεια καταναλώνεις, κάθε φορά που αφήνεις τα φώτα ή τις συσκευές σου στο σπίτι ανοιχτές.

Ωστόσο, όταν όλη μέρα «τρέχεις» ή όταν χρειάζεται να βρίσκεσαι από το πρωί μέχρι το βράδυ πάνω από τον υπολογιστή, πόσο εύκολο είναι να κάνεις εξοικονόμηση ενέργειας και νερού; Τα καλά νέα είναι ότι αρκούν λίγες αλλαγές, μερικές νέες προσθήκες στο μπάνιο, την κουζίνα και το σαλόνι του σπιτιού σου, για να κάνεις τη διαφορά.

Στη δική μου περίπτωση, για παράδειγμα, χρειάστηκε απλώς να αλλάξω μπαταρίες νεροχύτη στην κουζίνα και νιπτήρα στο μπάνιο μου για να μειώσω την κατανάλωση νερού στο μισό, εύκολα και οικονομικά, καθώς και να τοποθετήσω λαμπτήρες LED στα φωτιστικά μου -καταναλώνουν έως και 85% λιγότερη ενέργεια και διαρκούν 20 φορές περισσότερο από τους συμβατικούς- ώστε να περιορίσω την κατανάλωση ενέργειας και έτσι, να αποκτήσω μια πιο βιώσιμη καθημερινότητα στο σπίτι. Και μια ματιά στο site της ΙΚΕΑ ήταν αρκετή για να βρω ό,τι χρειαζόμουν.

Picture5

Θα φανταζόσουν ποτέ ότι μερικές απλές αλλαγές στη διατροφή σου και τον τρόπο που ετοιμάζεις τα γεύματά σου γενικότερα, θα μπορούσαν να έχουν έναν ιδιαίτερα θετικό αντίκτυπο για τον πλανήτη και τον οργανισμό σου; Κι όμως! Τι μπορείς να κάνεις για να αποκτήσεις ένα πιο sustainable lifestyle; Ξεκίνα προσπαθώντας να μην αφήνεις τίποτα να πάει χαμένο από το φαγητό σου και άρχισε να επενδύσεις στο meal prepping.

Για να τα καταφέρεις, χρειάζεται να οργανώνεις στο εξής λίγο καλύτερα τα γεύματα της εβδομάδας, να φροντίζεις να αγοράζεις από το σούπερ μάρκετ μόνο τρόφιμα που ξέρεις ότι θα καταναλώσεις προτού λήξουν, να καταναλώνεις περισσότερα τρόφιμα που προέρχονται από φυτικά υλικά και να προμηθευτείς με τους απαραίτητους συμμάχους -που στη δική μου περίπτωση ήταν απλώς μερικά γυάλινα δοχεία αποθήκευσης τροφίμων! Με αυτόν τον τρόπο και θα ελέγχεις καλύτερα τι τρως και θα περιορίζεις τη σπατάλη τροφίμων και δη, το περιβαλλοντικό σου αποτύπωμα. Και αρκεί να σκεφτείς απλώς ότι το ένα τρίτο των τροφίμων μας καταλήγει στα σκουπίδια κάθε χρόνο, για να αναλογιστείς τη σημασία αυτής της απόφασης.

Μια ακόμη εξαιρετική ιδέα για να περιορίσεις τον αντίκτυπο του food waste στον πλανήτη, είναι να αρχίσεις να κάνεις κομποστοποίηση με τα απορρίμματα τροφίμων που χρησιμοποιείς. Είναι πολύ εύκολο, αρκεί να διαθέτεις κήπο ή μπαλκόνι και να προμηθευτείς με κάποιον ειδικό κάδο! Τι θα έλεγες, μάλιστα, αν μάθαινες πως μπορείς να χρησιμοποιείς και το μείγμα που θα προκύπτει από την κομποστοποίηση, ως λίπασμα για τα φυτά σου; Μια ματιά στο διαδίκτυο θα σε βοηθήσει να βρεις αρκετά βίντεο, που σου δείχνουν τον τρόπο.

Picture6

Από την ανακύκλωση μέχρι την εξοικονόμηση ενέργειας και νερού και από τον περιορισμό του food waste στη χρήση περισσότερων natural και βιώσιμων υλικών. Υπάρχουν αρκετές επιλογές για να κάνεις τη διαφορά για τον πλανήτη, αλλά και το budget σου. Και μπορείς να τα καταφέρεις, μέσα από απλές συνήθειες και μικρές, καθημερινές αλλαγές και προσθήκες, που θα σε βοηθήσουν να αποκτήσεις μια περισσότερο ωφέλιμη και πιο βιώσιμη ζωή στο σπίτι! Με τον Σεπτέμβριο να αποτελεί τον μήνα των αλλαγών, το σίγουρο είναι πως φέτος έχεις κάθε λόγο να ανανεώσεις τους προσωπικούς σου χώρους, με «όχημα» τη βιωσιμότητα!