Έρευνα: Οι νέοι αγχώνονται για το μέλλον τους λόγω της κλιματικής αλλαγής

Μαρία Ροδίτη
Έρευνα: Οι νέοι αγχώνονται για το μέλλον τους λόγω της κλιματικής αλλαγής

Η έντονη κλιματική ανησυχία παιδιών και εφήβων οφείλεται στην αδράνεια των κυβερνήσεων σε όλο τον κόσμο.

Περισσότερα από τα τρία τέταρτα (77%) των νέων ανθρώπων πιστεύουν ότι το μέλλον μοιάζει ζοφερό λόγω της κλιματικής αλλαγής, αποκάλυψε μελέτη μετά από συνέντευξη που έγινε σε πολλούς νέους ανά τον κόσμο.

Αμαζόνιος: Ρεκόρ αποψίλωσης του τροπικού δάσους τον Απρίλιο του 2021

Τα στοιχεία της έρευνας

Στην έρευνα συμμετείχαν 10.000 παιδιά και νέοι και εν τέλει διαπιστώθηκε ότι η πλειοψηφία των νέων είναι γεμάτη άγχος για το μέλλον. Ειδικότερα, σχεδόν 6 στους 10 δήλωσαν ότι ανησυχούν πολύ ή εξαιρετικά για την κλιματική αλλαγή.

Περισσότεροι από τους μισούς είπαν ότι έχουν νιώσει φοβισμένοι, λυπημένοι, αγχωμένοι, αδύναμοι, ανήμποροι και/ή ένοχοι, ενώ σχεδόν οι μισοί (45%) δήλωσαν ότι οι ανησυχίες τους επηρέασαν αρνητικά την καθημερινότητά τους.

Οι νέοι άνθρωποι αισθάνονται, επίσης, ότι οι κυβερνήσεις τους αποτυγχάνουν, προδίδοντας τις μελλοντικές γενιές, λέγοντας ψέματα για τις επιπτώσεις των ενεργειών που έχουν αναληφθεί σχετικά με την κλιματική αλλαγή και απορρίπτοντας τη στενοχώρια των ανθρώπων για το θέμα, υποδεικνύουν τα ευρήματα.



Λιγότερο από το ένα τρίτο (31%) πιστεύει ότι οι κυβερνήσεις κάνουν αρκετά για να αποφύγουν την καταστροφή και σχεδόν τα δύο πέμπτα (39%) δηλώνουν ότι διστάζουν ακόμη και να αποκτήσουν παιδιά, αν και ο αριθμός διαφοροποιείται αρκετά μεταξύ διαφορετικών χωρών.

Σύμφωνα με την Caroline Hickman, ερευνήτρια του Πανεπιστημίου του Bath, παρατηρείται μια «φρικτή εικόνα» της ευρείας κλιματικής ανησυχίας σε παιδιά και νέους ανθρώπους και η ίδια θεωρεί ότι αυτό συνδέεται με την αδράνεια των κυβερνήσεων.

Η διεξαγωγή της έρευνας

Η μελέτη, η οποία αξιολογείται αυτήν τη στιγμή για δημοσίευση στο Lancet Planetary Health, συνέλεξε δεδομένα διαδικτυακά, από 10.000 νέους ηλικίας 16-25 ετών, μέσω της ερευνητικής πλατφόρμας Kantar.

Οι ερωτηθέντες προέρχονται από δέκα χώρες: το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Φινλανδία, τη Γαλλία, την Πορτογαλία, τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τη Βραζιλία, την Ινδία, τη Νιγηρία και τις Φιλιππίνες.

https://www.instagram.com/p/CT3aWkrMgwA/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Η έρευνα, η οποία αναπτύχθηκε από 11 διεθνείς ειδικούς στην ψυχολογία, την ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων και το κλιματικό άγχος, πραγματοποιήθηκε νωρίτερα μέσα στο 2021.

Κυκλοφόρησε τώρα καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο ετοιμάζεται να φιλοξενήσει τις βασικές παγκόσμιες συνομιλίες για το κλίμα, Cop26, στη Γλασκώβη τον Νοέμβριο, στις οποίες οι ηγέτες θα πιεστούν να συνεχίσουν τη δράση τους για τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας, με φόντο τις όλο και πιο ακραίες καιρικές συνθήκες και τις έντονες προειδοποιήσεις από επιστήμονες για αδράνεια.

Τα ευρήματα για το Ηνωμένο Βασίλειο

Στη Μεγάλη Βρετανία συμμετείχαν στην έρευνα 1.000 νέοι εκ των οποίων το 72% βρίσκει τρομακτικό το μέλλον, ενώ το 38% δείχνει να διστάζει να αποκτήσει παιδιά.

Περίπου τα δύο τρίτα (65%) των Βρετανών ερωτηθέντων πιστεύουν ότι η κυβέρνηση αποτυγχάνει στους νέους και μόνο το ένα τρίτο (32%) πιστεύει ότι ενεργεί σύμφωνα με την επιστήμη.

Μόλις το ένα τέταρτο (26%) πιστεύει ότι η βρετανική κυβέρνηση κάνει αρκετά για να αποφύγει την καταστροφή.



Η Caroline Hickman δήλωσε χαρακτηριστικά στο Daily Sabah: «Αυτή η έρευνα αποτυπώνει μια τρομακτική εικόνα για το ευρέως διαδεδομένο κλιματικό άγχος στα παιδιά μας και στους νέους. Υποδηλώνει για πρώτη φορά ότι τα υψηλά επίπεδα ψυχολογικής δυσφορίας στη νεολαία συνδέονται με την αδράνεια της κυβέρνησης».

Και συμπλήρωσε: «Η ανησυχία των παιδιών μας είναι μια εντελώς ορθολογική αντίδραση λόγω των ανεπαρκών αντιδράσεων των κυβερνήσεων στην κλιματική αλλαγή. Τι περισσότερο πρέπει να ακούσουν οι κυβερνήσεις για να αναλάβουν δράση;».