Πώς η μόλυνση του περιβάλλοντος θα προκαλέσει έλλειψη των smartphones από την αγορά

Μαρία Ροδίτη
Πώς η μόλυνση του περιβάλλοντος θα προκαλέσει έλλειψη των smartphones από την αγορά

Τα εργοστάσια στην Κίνα έχουν πατήσει pause στην παραγωγή τσιπ smartphones και ο λόγος είναι οικολογικός.

Με μία έκπληξη φαίνεται πως θα έρθει αντιμέτωπο ένα μεγάλος μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού λίγο πριν τα Χριστούγεννα.

Οι αγοραστές σε κάθε γωνιά του κόσμου θα δυσκολευτούν να βρουν στην αγορά αποθέματα smartphones και άλλα αγαθά και ο λόγος αφορά την προστασία του πλανήτη.

Wayan Nyo: Ο 90χρονος ψαράς που προσπαθεί για έναν καλύτερο πλανήτη

Διακοπές ρεύματος για την επίτευξη στόχων χρήσης ενέργειας

Τα κινέζικα εργοστάσια, που παράγουν smartphones, πρόκειται να προχωρήσουν σε διακοπές ρεύματος για την επίτευξη των επίσημων στόχων χρήσης ενέργειας με αποτέλεσμα να μην παραδώσουν στην αγορά όσα smartphones έδιναν τα προηγούμενα χρόνια.

Κι αυτό θα συμβεί για τον εξής λόγο: Μετά την επαναφορά στην κανονικότητα από το lockdown λόγω κορονοϊού, οι βιομηχανίες… πάτησαν γκάζι και χρησιμοποίησαν πολύ περισσότερη ενέργεια από όση έπρεπε για την παραγωγή smartphones.

Οικονομολόγοι και περιβαλλοντολόγοι λένε, μάλιστα, ότι οι κατασκευαστές εξάντλησαν την επιτρεπόμενη ενέργεια στην παραγωγή, καθώς η ζήτηση για εξαγωγές ανέκαμψε μετά το τέλος της καραντίνας.

via GIPHY

Με τις διακοπές ρεύματος, λοιπόν, θα μπορέσει να μπει ένα «φρένο» στην υπερκατανάλωση ενέργειας με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος.

Ήδη, μάλιστα, στη βορειοανατολική πόλη της Κίνας, Liaoyang, ξεκίνησαν διακοπές ρεύματος με την κίνηση αυτή να έχει… αντίκτυπο και στην υγεία των κατοίκων. 23 άτομα νοσηλεύτηκαν με δηλητηρίαση από αέριο, αφού ο αερισμός σε εργοστάσιο μετάλλων έκλεισε μετά από διακοπή ρεύματος, σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV. Δεν αναφέρθηκαν θάνατοι, ωστόσο.

Ένας προμηθευτής εξαρτημάτων για τα iPhone της Apple Inc. ανέφερε ότι ανέστειλε την παραγωγή σε εργοστάσιο δυτικά της Σαγκάης κατόπιν εντολής των τοπικών αρχών.

Προστασία του περιβάλλοντος VS οικονομικό κόστος

«Η πρωτοφανής αποφασιστικότητα του Πεκίνου στην επιβολή των ορίων κατανάλωσης ενέργειας θα μπορούσε να έχει μακροπρόθεσμα οφέλη, αλλά το βραχυπρόθεσμο οικονομικό κόστος είναι σημαντικό», ανέφεραν σε έκθεσή τους οι οικονομολόγοι της χρηματοοικονομικής εταιρείας, Nomura, Ting Lu, Lisheng Wang και Jing Wang.

Είπαν, επίσης, ότι το οικονομικό αντίκτυπο μπορεί να είναι τόσο σοβαρό που η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας ίσως να μειωθεί στο 4,7% από 5,1% σε σχέση με πέρυσι το τρέχον τρίμηνο. Συνεπώς, η Κίνα θα μειώσει τις προοπτικές της για ετήσια ανάπτυξη στο 7,7% από 8,2%.



Οι κατασκευαστές, πάντως, αντιμετωπίζουν ήδη ελλείψεις σε τσιπ επεξεργαστών, ενώ οι κάτοικοι της βορειοανατολικής Κίνας αναφέρουν διακοπές ρεύματος και ζητούν από την κυβέρνηση να αποκαταστήσει το πρόβλημα.

Την ίδια ώρα, οι παγκόσμιοι ηγέτες προετοιμάζονται για περιβαλλοντική τηλεδιάσκεψη του ΟΗΕ στις 12-13 Οκτωβρίου στη νοτιοδυτική πόλη της Κίνας, Kunming. Αυτό αυξάνει την πίεση στην κυβέρνηση του Προέδρου Xi Jinping, ως οικοδεσπότη της συνάντησης, για να δείξει ότι τηρεί τους στόχους εκπομπών και ενεργειακής απόδοσης.