Το οικολογικό σπίτι που κοστίζει 2 εκατομμύρια ευρώ θα σε κάνει να αναθεωρήσεις για το green design

Γεωργία Βλαχοπούλου
Το οικολογικό σπίτι που κοστίζει 2 εκατομμύρια ευρώ θα σε κάνει να αναθεωρήσεις για το green design

Αν και το σπίτι που δημιούργησε μια βραβευμένη σουηδική εταιρεία στο Los Angeles είναι αρκετά φιλικό προς το περιβάλλον, το κόστος για να το αγοράσει κανείς είναι απλησίαστο.

Η βραβευμένη αρχιτεκτονική εταιρεία Jordens Arkitekter με έδρα τη Στοκχόλμη για πρώτη φορά δημιούργησε ένα σπίτι στο Los Angeles. Oι προκλήσεις ήταν αρκετές αφού το οικόπεδο δεν ήταν ιδιαίτερα μεγάλο και η κλίση του ήταν μεγάλη. Παρ' όλα αυτά κατάφερε να δημιουργήσει ένα σπίτι αρκετά μεγάλο με υλικά φιλικά προς το περιβάλλον, το οποίο όμως κοστίζει περίπου 2 εκατομμύρια ευρώ.

Από τι είναι φτιαγμένο το σπίτι

Ενώ η βάση της συγκεκριμένης τριώροφης κατοικίας είναι φτιαγμένη από σκυρόδεμα, το κύριο συστατικό της είναι το ξύλο, και ειδικότερα από Σταυρωτή Επικολλητή Ξυλεία (CLT), η οποία είναι ένα φιλικό προς το περιβάλλον υλικό, καθώς η διαδικασία παραγωγής της δημιουργεί ελάχιστα απόβλητα. Είναι επίσης εξαιρετικά στιβαρό και ουσιαστικά ηχομονωμένο.

Βέβαια, το πιο σημαντικό στοιχείο για να κάνει ένα σπίτι και τους ενοίκους του να αισθάνονται συνδεδεμένοι με τη φύση είναι φυσικά το γυαλί και στο έργο των Jordens Arkitekter ολόκληρη η ανατολική πλευρά του έχει γυάλινα παράθυρα από το δάπεδο μέχρι την οροφή.

Οι παροχές

Δεν είναι, όμως μόνο αυτό. Το σπίτι που δημιούργησε η συγκεκριμένη σουηδική εταιρεία διαθέτει τρία υπνοδωμάτια και τρία μπάνια, συν ένα wc, ένα ενιαίο σαλόνι/τραπεζαρία/κουζίνα με συσκευές Fisher & Paykel και Smeg, πέτρες και πλακάκια που εισάγονται από τη Σουηδία και πλήρως ιδιόκτητα ηλιακά πάνελ για όταν ο ήλιος της Καλιφόρνιας κάνει την επανεμφάνισή του, μιας και η περιοχή συχνά «βιώνει» ένα καιρικό φαινόμενο που συμβαίνει στα τέλη της άνοιξης ή στις αρχές του καλοκαιριού και είναι γνωστό ως "May Grey" ή "June Gloom". Ουσιαστικά, όταν ο αέρας κοντά στην επιφάνεια του ωκεανού είναι πιο δροσερός από τον αέρα πάνω από αυτόν, δημιουργεί έτσι συννεφιά τριγύρω.

Παρ' όλα αυτά, δηλαδή τον προσεκτικό σχεδιασμό του και τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν και είναι φιλικά προς το περιβάλλον, το κόστος είναι δυσανάλογα μεγάλο και δύσκολα κάποιος θα μπορούσε να μείνει εκεί, βοηθώντας παράλληλα το περιβάλλον.