Οι ειδικοί προβλέπουν ότι οι παγκόσμιες θερμοκρασίες θα ξεπεράσουν τον διεθνώς συμφωνημένο 1,5 °C

Γεωργία Βλαχοπούλου
Οι ειδικοί προβλέπουν ότι οι παγκόσμιες θερμοκρασίες θα ξεπεράσουν τον διεθνώς συμφωνημένο 1,5 °C

Η κλιματική κρίση έχει αρχίσει και το φετινό καλοκαίρι προβλέπεται να είναι ακόμα πιο ζεστό.

Η αλήθεια είναι πως τα τελευταία χρόνια όλοι έχουμε καταλάβει πως τα αποτελέσματα της ρύπανσης του πλανήτη έχουν αρχίσει να γίνονται όλο και πιο εμφανή. Η ζέστη είναι πια αφόρητη τα καλοκαίρια, με τους καύσωνες να είναι συνεχείς, ακόμα και στην χώρα μας. Και καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς βέβαια, τα καιρικά φαινόμενα είναι όλο και πιο έντονα με ξαφνικούς παγετούς αλλά και πλημμύρες εντάσεων που ποτέ δεν είχαμε ξαναδεί.

Και η κατάσταση δεν φαίνεται να βελτιώνεται, σύμφωνα με τα όσα προβλέπουν οι ειδικοί.

Η θερμοκρασία θα υπερβεί κατά πολύ τα φυσιολογικά πλαίσια μέχρι το τέλος του αιώνα

Σε μια πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε, εκατοντάδες κορυφαίοι επιστήμονες του κλίματος από τη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) προβλέπουν ένα αρκετά δυσοίωνο μέλλον για τον πλανήτη μας.

Η έρευνα αποκαλύπτει ότι σχεδόν το 80% αυτών των ειδικών προβλέπει ότι οι παγκόσμιες θερμοκρασίες θα αυξηθούν τουλάχιστον στους 2,5°C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα μέχρι το τέλος αυτού του αιώνα. Αυτή η προβολή υπερβαίνει κατά πολύ τον διεθνώς συμφωνημένο στόχο των 1,5°C (το να μην ανέβει δηλαδή περισσότερο από αυτόν τον βαθμό η θερμοκρασία του πλανήτη) και μόνο το 6% των επιστημόνων πιστεύει ότι αυτός ο στόχος θα επιτευχθεί.

Πολλοί από αυτούς τους επιστήμονες προσδοκούν ένα «ημι-δυστοπικό» μέλλον που θα χαρακτηρίζεται από έντονα καιρικά φαινόμενα, όπως καύσωνες, πυρκαγιές, πλημμύρες και καταιγίδες. Αυτά τα γεγονότα αναμένεται να συμβούν με αυξημένη ένταση και συχνότητα, οδηγώντας σε λιμούς, συγκρούσεις και μαζική μετανάστευση.

pexels-mostafa-ft-shots-98391-14313704.jpg

Η Gretta Pecl από το Πανεπιστήμιο της Τασμανίας προβλέπει σημαντική κοινωνική αναστάτωση μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Προειδοποιεί δε, ότι οι αρχές θα κατακλυστούν από διαδοχικά ακραία γεγονότα και η παραγωγή τροφίμων θα υποφέρει.

Ομοίως, ο Peter Cox από το Πανεπιστήμιο του Exeter τονίζει ότι η κλιματική αλλαγή είναι ήδη επικίνδυνη και τονίζει ότι η υπέρβαση των 2°C δεν θα σηματοδοτήσει το τέλος αλλά θα κλιμακώσει τους κινδύνους.

Παρά τις ζοφερές προοπτικές, οι επιστήμονες τονίζουν τη σημασία της συνέχισης της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής.

Ο Jesse Keenan από το Πανεπιστήμιο Tulane προειδοποιεί ότι η τρέχουσα κλιματική κρίση είναι μόνο η αρχή, ενώ η Nathalie Hilmi από το Επιστημονικό Κέντρο του Μονακό υποστηρίζει ότι είναι αδύνατο να παραμείνουμε κάτω από το όριο του 1,5°C. Η Leticia Cotrim da Cunha από το Κρατικό Πανεπιστήμιο του Ρίο ντε Τζανέιρο τονίζει το σοβαρό ανθρώπινο κόστος εάν δεν ληφθούν ουσιαστικά μέτρα.

Τα βασικά εμπόδια για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης

Η πολιτική αδράνεια και τα κατοχυρωμένα εταιρικά συμφέροντα, ιδιαίτερα από τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων, αναφέρονται ως βασικά εμπόδια για την αντιμετώπιση της κρίσης. Η ανισότητα και η έλλειψη υποστήριξης για τα φτωχότερα έθνη, τα οποία υποφέρουν περισσότερο από τις κλιματικές επιπτώσεις, επιδεινώνουν περαιτέρω το πρόβλημα.

Ενώ το ένα τέταρτο των ειδικών της IPCC ελπίζει ότι η παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας θα μπορούσε να περιοριστεί στους 2°C, αναγνωρίζουν ότι η γρήγορη και αποφασιστική δράση είναι ζωτικής σημασίας.

Ο Henry Neufeldt από το Κέντρο Κλίματος της Κοπεγχάγης του ΟΗΕ πάντως, παραμένει αισιόδοξος για την εφαρμογή λύσεων μέσα στα επόμενα 20 χρόνια, αλλά φοβάται ότι μπορεί να είναι πολύ αργά. Η Lisa Schipper από το Πανεπιστήμιο της Βόννης από την άλλη, βρίσκει ελπίδα στην επίγνωση και την κατανόηση της κλιματικής πολιτικής από τη νεότερη γενιά, προσφέροντας μια λάμψη αισιοδοξίας για το μέλλον.