Παγκόσμια ημέρα ανθρωπίνων δικαιωμάτων - Εσύ ξέρεις τους 30 κανόνες που προστατεύουν τη ζωή σου;

Κατερίνα Μπούσιου
Παγκόσμια ημέρα ανθρωπίνων δικαιωμάτων - Εσύ ξέρεις τους 30 κανόνες που προστατεύουν τη ζωή σου;

Η Eleanor Roosevelt, η χήρα του αμερικανού προέδρου, πρωτοστάτησε ανάμεσα σε άλλες προσωπικότητες, πριν 73 χρόνια στον ΟΗΕ για την διακήρυξη που άλλαξε τη μοίρα εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. 

Αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα του 20ου αιώνα.΄Ηταν πια επιτακτική ανάγκη να διασφαλιστούν τα δικαίωματα για όλα τα ανθρώπινα όντα στον πλανήτη. Και σήμερα 10 Δεκεμβρίου, γιορτάζουμε τη ημέρα κατά την οποία στην Γενική συνέλευση του ΟΗΕ, η χήρα του αμερικανού προέδρου και κορυφαία αμερικανίδα διπλωμάτης Eleanor Roosevelt, ανέβαινε στο βήμα, για να αναγγείλει περήφανη το προίμιο και τους 30 κανόνες, οι οποίοι προστατεύουν τους ανθρώπους όλων την ηλικιών, θρησκειών, φύλων και εθνοτήτων σε όλο τον κόσμο.

Μια νέα Magna Carta, εντελώς διαφορετική από εκείνη που θεσπίστηκε τον 12ο αιώνα.



Η προσπάθεια να κατοχυρωθεί διεθνώς η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έγινε μετά την λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, στον οποίο έχασαν τη ζωή τους 60 εκατομμύρια άνθρωποι και είχε τρομακτικές συνέπειες για την ζωή σε αρκετές κοινωνικές ή εθνικές ομάδες. 'Hταν πια επιτακτική ανάγκη μετά από έναν τέτοιο πόλεμο που άλλαξε την παγκόσμια ιστορία, να θεσπιστούν κανόνες. Αλλά κυρίως να δημιουργηθεί μια διεθνή ομπρέλα προστασίας αυτών των κανόνων.

Μεσολάβησαν αρκετές άλλες προσπάθειες μέχρι να φτάσουμε στο 1947 όπου ουσιαστικά ξεκίνησαν οι προσπάθειες της δημιουργίας των 30 άρθρων της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, η οποία και τελικά υιοθετήθηκε μετά από ψηφοφορία από τον ΟΗΕ στις 10 Δεκεμβρίου του 1948.



Επικεφαλής της επιτροπής του ΟΗΕ που συνέταξε την διακήρυξη ήταν μεταξύ άλλων, η Eleanor Roosvelt, η χήρα του Αμερικανού προέδρου των ΗΠΑ, η οποία υπήρξε εξαιρετική διπλωμάτης, εκτός από πρώτη κυρία και ήταν η εκπρόσωπος της χώρας της στον ΟΗΕ. Ο διορισμός της άλλωστε είχε επικροτηθεί από πολλούς ξένους ηγέτες, γιατί ήταν μια αξιοσέβαστη γυναίκα και πολύ καλή γνώστρια αυτών των θεμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Με αρκετή συγκίνηση κράτησε στα χέρια της την «χάρτα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και αρκετά άρθρα της θυμίζουν τόσο το αμερικανικό όσο και το γαλλικό σύνταγμα και αποτέλεσαν την βάση για την αλλαγή της νομοθεσίας σε πάρα πολλά κράτη.



Σας παραθέτουμε μερικά από τα πιο σημαντικά άρθρα τα οποία αν προσέξετε έδωσαν την ευκαιρία μετά στα κράτη να θεσπίσουν μερικούς από τους σημαντικότερους κανόνες τόσο για την εργασία όσο και για την υγεία, αλλά κυρίως για την ελευθερία, ακόμη και για τις σχέσεις μεταξύ των φύλων ή των εθνικοτήτων. Για χώρες της Αφρικής, της Ασίας, της Νοτίου Αμερικής των ΗΠΑ αλλά και της Ρωσίας και της Ευρώπης αυτά σε καμία περίπτωση δεν θεωρούνταν αυτονόητα. Δυστυχώς μέχρι και σήμερα. Ακόμη και στην Ευρώπη περισσότεροι από τους μισούς κανόνες καταπατούνται καθημερινά.

Άρθρο 1. – Ελευθερία και Ισότητα στα δικαιώματα. ‘Όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται ελεύθεροι και ίσοι στην αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα.

Άρθρο 2. – Το δικαίωμα για δίκαιη και ίση μεταχείριση. Κάθε άνθρωπος δικαιούται να επικαλείται όλα τα δικαιώματα και όλες τις ελευθερίες που προκηρύσσει η παρούσα Διακήρυξη, χωρίς καμία απολύτως διάκριση, ειδικότερα ως προς τη φυλή, το χρώμα, το φύλο, τη γλώσσα, τις θρησκείες, τις πολιτικές ή οποιεσδήποτε άλλες πεποιθήσεις, την εθνική ή κοινωνική καταγωγή, την περιουσία, τη γέννηση ή οποιαδήποτε άλλη κατάσταση. Δεν θα μπορεί ακόμα να γίνεται καμία διάκριση εξαιτίας του πολιτικού, νομικού ή διεθνούς καθεστώτος της χώρας από την οποία προέρχεται κανείς, είτε πρόκειται για χώρα ή εδαφική περιοχή ανεξάρτητη, υπό κηδεμονία ή υπεξουσία, ή που βρίσκεται υπό οποιονδήποτε άλλον περιορισμό κυριαρχίας.

Άρθρο 3. – Το δικαίωμα στη ζωή. Κάθε άτομο έχει δικαίωμα στη ζωή, την ελευθερία και την προσωπική του ασφάλεια.

Άρθρο 4. – Απαγόρευση της δουλείας. Κανείς δεν επιτρέπεται να ζεί υπό καθεστώς δουλείας μερικής ή ολικής.

Άρθρο 5. – Κανείς δεν επιτρέπεται να υποβάλλεται σε βασανιστήρια, ούτε σε ποινή απάνθρωπη ή μεταχείριση σκληρή, απάνθρωπη ή ταπεινωτική.

Με τα υπόλοιπα άρθρα προστατεύεται κάθε δικαίωμα στη ζωή, στην εργασία, στην έκφραση, στον πολιτισμό, στην υγεία, στις σχέσεις, στην εκπαίδευση και αναλυτικά υπάρχουν και στο επίσημο site του ΟΗΕ μεταφρασμένο φυσικά σε όλες τις γλώσσες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Το σύμβολο ελπίδας των γυναικών του Αφγανιστάν έχασε την ελπίδα του - Η Shamsia Hassan σε απόγνωση