12 σημαντικά πράγματα που μπορείς να κάνεις για τον μήνα ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού

Ανθή Μιμηγιάννη
12 σημαντικά πράγματα που μπορείς να κάνεις για τον μήνα ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού
Pexels

Ο «ροζ Οκτώβριος» έχει γίνει σχεδόν εθνική γιορτή. Όλα όσα μπορείς να κάνεις για να συμμετέχεις ενεργά και ουσιαστικά.

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε καλές προθέσεις όταν έρχεται ο «ροζ Οκτώβριος». Θέλουμε πραγματικά να κάνουμε κάτι για να βοηθήσουμε στη θεραπεία του καρκίνου του μαστού, που είναι ο καρκίνος που προκαλεί τους περισσότερους θανάτους παγκοσμίως.

Η αλήθεια είναι ότι, χάρη στις προσπάθειες που καταβλήθηκαν τα τελευταία 40 χρόνια, σχεδόν κάθε πολίτης είναι πιθανότατα ενήμερος για τον καρκίνο του μαστού. Δυστυχώς, η έγκαιρη ανίχνευση και η ευαισθητοποίηση δεν είναι οι θεραπείες που πιστεύαμε κάποτε: Πολλές γυναίκες θα διαγνωστούν με καρκίνο του μαστού σε πρώιμο στάδιο, θα λάβουν θεραπεία και στη συνέχεια θα εμφανίσουν μεταστατική υποτροπή.

Κατά τη διάρκεια αυτού του σταδίου, οι θεραπείες είναι λιγότερο πιθανό να αποδώσουν και οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να υποκύψουν στην ασθένεια. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να αρχίσουμε να εστιάζουμε τις προσπάθειές μας στη βοήθεια των ατόμων που έχουν προχωρημένο καρκίνο του μαστού. Αυτό υπερβαίνει την απλή υπενθύμιση στις γυναίκες να κάνουν εξετάσεις.

pexels-klaus-nielsen-6303696.jpg

Ας δούμε τι άλλο μπορούμε να κάνουμε, ώστε να βοηθήσουμε ουσιαστικά.

Υποστήριξη και όχι απλή ευαισθητοποίηση

Όταν επιλέγουμε να βοηθήσουμε ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα, πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι η εστίασή του είναι στην υποστήριξη των ασθενών και όχι στην ευαισθητοποίηση. Η υποστήριξη των ασθενών έχει πολλές μορφές: Από παροχή περούκας, μέχρι μαθήματα γυμναστικής, ακόμη και πλήρη πληρωμή της θεραπείας. Όλα αυτά τα πράγματα μπορούν να βοηθήσουν ένα άτομο με καρκίνο του μαστού να αντέξει μια δύσκολη περίοδο, τόσο συναισθηματικά όσο και σωματικά.

Δωρεά σε ερευνητικές πρωτοβουλίες

Η έρευνα είναι ζωτικής σημασίας. Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο μεταστατικός καρκίνος του μαστού λαμβάνει πολύ λιγότερη χρηματοδότηση από ό,τι ο καρκίνος του μαστού σε πρώιμο στάδιο, παρόλο που είναι η μόνη μορφή καρκίνου του μαστού από την οποία μπορεί κανείς πραγματικά να πεθάνει.

Τα περισσότερα από τα φιλανθρωπικά χρήματα πηγαίνουν σε βασική έρευνα με μικρή κλινική εφαρμογή. Έτσι, όταν ψάχνεις για φιλανθρωπικά ιδρύματα για να κάνεις δωρεές, είναι σημαντικό να βρεις αυτά που προσπαθούν να δώσουν πραγματική θεραπεία στους ασθενείς και όχι απλώς να επενδύουν στην ιδέα της «ευαισθητοποίησης».

Βοήθησε κάποιον γνωστό σου που πάσχει από καρκίνο

«Ενημερώστε με αν μπορώ να κάνω κάτι για εσάς»: Οι περισσότεροι ασθενείς με καρκίνο ακούν συχνά αυτή τη φράση και στη συνέχεια δεν ξαναβλέπουν ποτέ αυτό το άτομο. Όσο περισσότερο διαρκεί η θεραπεία, τόσο περισσότερο χρειάζονται βοήθεια. Έτσι, αν γνωρίζεις κάποιον που πάσχει από καρκίνο, μη ρωτάς απλά πώς μπορείς να βοηθήσεις: Μην «φορτώνεις» το βάρος της αίτησης βοήθειας στον καρκινοπαθή.

Δώρισε ρούχα σε ένα κέντρο χημειοθεραπείας

Γνώριζες ότι μπορείς να κάνεις τη διαφορά στη ζωή ενός καρκινοπαθούς χωρίς καν να του μιλήσεις; Σε κάθε πόλη υπάρχουν ογκολόγοι που δέχονται δωρεές κουβερτών, ρούχων ή αξεσουάρ όπως κασκόλ.

Μίλα με το προσωπικό στη ρεσεψιόν του τμήματος καρκίνου του μαστού ή του κέντρου χημειοθεραπείας του τοπικού νοσοκομείου και ρώτα αν είναι πρόθυμοι να δεχτούν αντικείμενα.

Πήγαινε ασθενείς στις συνεδρίες χημειοθεραπείας

Υπάρχουν πολλοί ασθενείς που κάνουν χημειοθεραπεία και δεν έχουν κανέναν να τους μεταφέρει. Μπορείς λοιπόν να αναρτήσεις σε πίνακες ανακοινώσεων της κοινότητας ότι μπορείς να τους βοηθήσεις.

Γράψε κάρτες και επιστολές

Το να γράφεις κάρτες και να τις αφήνεις σε κέντρα χημειοθεραπείας ή θαλάμους νοσοκομείων για καρκινοπαθείς στις γιορτές μπορεί να έχει νόημα για κάποιον που περνάει την πιο τρομακτική περίοδο της ζωής του. Δώσε τους να καταλάβουν ότι νοιάζεσαι και ότι τους σκέφτεσαι.

Πολιτική δράση

Κατά την τελευταία δεκαετία, τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH) έχουν περικόψει τη χρηματοδότηση για την έρευνα στον καρκίνο. Οι αλλαγές στους νόμους περί υγειονομικής περίθαλψης έχουν δημιουργήσει σύγχυση και γίνεται όλο και πιο δύσκολο για τα άτομα με καρκίνο να λάβουν φάρμακα, είτε πρόκειται για χημειοθεραπεία είτε για υποστηρικτικά φάρμακα.

Τα απαραίτητα φάρμακα για τον πόνο παρακρατούνται πλέον (ακόμη και από ασθενείς σε τελικό στάδιο) επειδή οι γιατροί φοβούνται την «υπερσυνταγογράφηση». Ορισμένα φάρμακα κατά της ναυτίας είναι πολύ ακριβά και ορισμένες ασφαλιστικές εταιρείες δεν τα επιτρέπουν. Για πολλούς ανθρώπους, αυτό μπορεί να σημαίνει πόνο κοντά στο τέλος της ζωής τους. Αυτό πρέπει να αλλάξει.

Άκου τους καρκινοπαθείς

Να θυμάσαι ότι όταν μιλάς με έναν ασθενή με καρκίνο, δεν αισθάνεται απαραίτητα πολεμιστής ή επιζών- δεν θέλει (ή δεν χρειάζεται) πάντα να έχει θετική στάση. Και τίποτα από όσα έκανε, από την κατανάλωση ζάχαρης μέχρι την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων, δεν προκάλεσε τον καρκίνο του.

Όταν κάποιος σε εμπιστεύεται αρκετά ώστε να σου πει ότι έχει καρκίνο, πες του απλά ότι λυπάσαι που τους συνέβη αυτό και ότι είσαι εδώ για να τους ακούσεις. Είναι σημαντικό να τους απευθύνεσαι σαν να είναι οι άνθρωποι που ήταν πάντα. Ο καρκίνος μπορεί να είναι απομονωτικός, αλλά να είσαι αυτή η καθησυχαστική φιγούρα που τους υπενθυμίζει ότι δεν χρειάζεται πάντα να προσποιούνται ότι είναι γενναίοι.

pexels-brett-sayles-3759245.jpg

Έμφαση στις δωρεάν μαστογραφίες

Η μαστογραφία είναι ένας τύπος ακτινογραφίας που μπορεί να βοηθήσει στην ανίχνευση του καρκίνου του μαστού και να εντοπίσει τον καρκίνο του μαστού έως και 3 χρόνια πριν τον αισθανθεί ο ασθενής. Είναι σημαντικό να υπενθυμίζουμε σε όλους τη σημασία της και να τους ενημερώσουμε ότι ειδικά τον Οκτώβρη υπάρχουν πολλά προγράμματα δωρεάν μαστογραφίας.

Πάρε μέρος σε έναν περίπατο

Καθ' όλη τη διάρκεια του Οκτωβρίου, υπάρχουν πολλοί αγώνες και περίπατοι, όπου μπορείς να δείξεις συμβολικά την υποστήριξή σου για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τον καρκίνο του μαστού, συγκεντρώνοντας παράλληλα χρήματα για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Εκστρατεία συγκέντρωσης δωρεών

Ο «ροζ Οκτώβριος» έχει γίνει σχεδόν εθνική γιορτή, με «ροζ προσφορές» παντού. Ωστόσο, τα χρήματα που δωρίζουν οι εταιρείες συχνά δεν πηγαίνουν εκεί που τα χρειάζονται περισσότερο: Στους ασθενείς με μεταστατικό καρκίνο. Οι ασθενείς με ανίατο καρκίνο είναι οι μητέρες, οι αδελφές και οι γιαγιάδες μας και χρειάζονται την υποστήριξή μας.

Λαμβάνοντας υπόψη αυτή την ανάγκη, ίσως σκεφτείς να ξεκινήσεις τη δική σου εκστρατεία δωρεάς. Έτσι, θα διασφαλίσεις ότι το 100% των εσόδων θα διατεθεί σε έναν αξιόπιστο οργανισμό που υποστηρίζει ασθενείς με μεταστατικό καρκίνο.

Συνέχισε να ενημερώνεσαι και να ενημερώνεις και τους άλλους

Νέα ερευνητικά ευρήματα, πιθανές θεραπείες και εγγραφές σε κλινικές δοκιμές πραγματοποιούνται όλο το χρόνο και όχι μόνο τον Οκτώβριο. Βάλε λοιπόν στόχο να ενημερώνεσαι από το αγαπημένο σου φιλανθρωπικό ίδρυμα ή οργανισμό για τις τελευταίες πληροφορίες σχετικά με τον καρκίνο του μαστού. Στη συνέχεια μπορείς να μοιράζεσαι τις πληροφορίες αυτές με τα αγαπημένα σου πρόσωπα.