Υπόθεση Γεωργούλη: Οι celebs παίρνουν θέση στην καταγγελία βιασμού

Κατερίνα Μπούσιου
Υπόθεση Γεωργούλη: Οι celebs παίρνουν θέση στην καταγγελία βιασμού

Μαρία Σολωμού, Μαριάννα Τουμασάτου, Ελισάβετ Μουτάφη, Κώστας Κρομμύδας και άλλοι καλλιτέχνες τοποθετήθηκαν για το θέμα του Αλέξη Γεωργούλη. Μήπως μερικοί δεν έπρεπε καν να μιλήσουν; 

Μέχρι να δούμε πια την δικαστική εξέλιξη της σοβαρής υπόθεσης του Ευρωβουλευτή Αλέξη Γεωργούλη, είχαμε και νέες τοποθετήσεις - δηλώσεις από συναδέλφους του ηθοποιούς, μερικοί εκ των οποίων υπήρξαν συνεργάτες και φίλοι του.

Και τέθηκε για μία ακόμη φορά ένα δίλημμα, όπως συνέβη και σε αρκετές περιπτώσεις κατά το παρελθόν του #MeΤoo. Μήπως κάποιοι θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί σε αυτά που δηλώνουν δημόσια; Μήπως κάποιοι δεν πρέπει καθόλου να μιλούν; Η Ελισάβετ Μουτάφη και η Μαριάννα Τουμασάτου έκαναν την πιο προσεκτική και την πιο ουσιαστική τοποθέτηση για το θέμα, σε αντίθεση με την Μαρία Σολωμού που έπεσε σε ατόπημα λόγω συναισθηματικής σύνδεσης με τον ηθοποιό.

«Να πεις τι; Δεν υπάρχει άποψη»

Η υπόθεση του Αλέξη Γεωργούλη τείνει τις τελευταίες ημέρες να γίνει η πιο σοκαριστική από τις υποθέσεις του #MeΤοο οι οποίες μας έχουν απασχολήσει τα τελευταία χρόνια. Λόγω της θέσης του, της ιδιότητάς του, της βαρύτητας του αδικήματος για το οποίο έχει καταγγελθεί (και όχι επίσημα ακόμη κατηγορηθεί) και της προβεβλημένης του δραστηριότητας κατά της κακοποίησης των γυναικών στην Ευρωβουλή. Αυτό το τελευταίο μοιάζει τόσο ειρωνικό.

Ανεξάρτητα αν μιλάμε για δημόσιο πρόσωπο, για καλλιτέχνη ευρέως γνωστό και αγαπητό στην πλειοψηφία του κοινού και των θαυμαστών του, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί χωρίς εκ προιιμίου συμπάθειες, λόγω της ιδιότητας του ως δημοφιλής ηθοποιός και ως μέλος ενός κόμματος. Και αυτό είναι το λάθος στις δηλώσεις αρκετών συναδέλφων του τις τελευταίες μέρες που έχουν ρωτηθεί από δημοσιογράφους.

Βασικά το λάθος τους αρχικά, ήταν το να κάνουν δηλώσεις. Σε αυτές τις περιπτώσεις σιωπάς. Γιατί το θύμα προέχει και όχι η ανάλυση προσωπικότητας ή το εγκώμιο του θύτη, ακόμη και με τη φράση: «Πέφτω από τα σύννεφα, έχω συνεργαστεί πολύ ωραία μαζί του, είναι πολύ καλό παιδί».

https://www.instagram.com/p/CUSM70AMeLm

Από τις τοποθετήσεις που μας εκφράζουν και ακούσαμε με προσοχή ήταν αρχικά η Ελισάβετ Μουτάφη, η οποία είπε το αυτονόητο στην Μαρία Μπακοδήμου και την εκπομπή «Γεια σου»: «Έχω μία πολύ συγκεκριμένη άποψη σε αυτό το θέμα. Και την έχω από την αρχή, αυτήν. Αν δεν είσαι μάρτυρας ή θύμα, εγώ θεωρώ ότι δεν έχεις κανένα λόγο να βγεις να μιλήσεις. Να πεις τι; Δεν υπάρχει άποψη. Όταν είναι βιασμένο ένα άτομο, είτε ερωτικά, είτε από συμπεριφορά, είσαι μαζί του και δεν υπάρχει άποψη σε αυτό. Είναι δουλειά του δικαστηρίου να αποφασίσει και να τιμωρηθεί αυτός που πρέπει να τιμωρηθεί».

Στο ίδιο μοτίβο αντίληψης, ήταν και η δήλωση της Μαριάννας Τουμασάτου στην εκπομπή της Ελίνας Παπίλα: «Εγώ είμαι πάντα με τα θύματα. Είμαι πάντα με τα θύματα και περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει, εάν αποδειχθεί και όλα αυτά. Αλλά πάντα το θύμα προηγείται. Πάντα. Είναι η πρώτη σκέψη και μετά όλα τα υπόλοιπα».

Το «εάν αποδειχθεί» είναι μία φράση - κλειδί σε τέτοιου είδους επώδυνες υποθέσεις για το θύμα, ειδικά όταν φτάνουν στην ακροαματική διαδικασία στο δικαστήριο. Υπάρχει πάντα σε νομικό επίπεδο και το τεκμήριο της αθωότητας προς τον καταγγελόμενο. Αλλά το θύμα είναι εκείνο που ζει διπλό γολγοθά σε αυτές τις περιπτώσεις.

Η Μαρία Σολωμού από την άλλη πλευρά έκανε το λάθος που κάνουν πολύ όταν έχουν συναισθηματικό δεσμό φιλίας με τον καταγγελόμενο. Θέλησε μεν να υπερασπιστεί τον φίλο της, (κατανοητό και σεβαστό) αλλά αυτή είναι η μεγάλη παγίδα σε σχέση με το θύμα. Ο θύτης και η δική του προσωπικότητα μπαίνει σε πρώτο πλάνο.

Η ηθοποιός είπε βέβαια, ότι θα είναι πρώτη εκείνη που θα τον «κρεμάσει» αν αποδειχθεί η ενοχή του μιλώντας με τη Σίσσυ Χρηστίδου: «Όλο αυτό για μένα είναι σοκαριστικό. Δεν ξέρω τι πιστεύω, δεν μπορώ να το καταπιώ αυτό το πράγμα. Νιώθω κι εγώ προσβολή με αυτό το πράγμα. Από την άλλη θέλω να κάνω αυτό που λένε, να αφήσω τη δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της, η οποία όμως δεν έχει προλάβει και ξαφνικά νιώθω μία ατμόσφαιρα από πάρα πολλά που έχουν γραφτεί, σαν να έχουν χτυπήσει το σφυράκι και να έχουν αποφασίσει κάποια πράγματα ως προς την ενοχή του».

Και όπως σωστά είπε ο Κώστας Κρομμύδας σχολιάζοντας παλαιότερη δήλωση της Μαρίας Τσαγγάνη που δήλωσε ότι πίσω από τον Γεωργούλη οι θαυμάστριες έτρεχαν σαν τα σκυλιά: «Είναι το χειρότερο που θα μπορούσα να ακούσω από το στόμα μιας γυναίκας. Πόσο υποτιμητικό. Να το λέει μία γυναίκα για άλλες γυναίκες».

Γιατί αυτό είναι το ζητούμενο. Αν εμείς οι γυναίκες δεν υπερασπιστούμε τις γυναίκες, τότε κανένα κίνημα #Μetoo δεν έχει καμία σημασία.