Έφη Αχτσιόγλου: «Δεν υπάρχει το μοντέλο της ‘‘τέλειας’’ μητέρας»

Διονυσία Καλαποθαράκου

Η Βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ μιλάει στο Queen.gr για τη μητρότητα, τον ρόλο της γυναίκας σήμερα, για τις σεξιστικές επιθέσεις και τον φεμινισμό εν έτει 2022.

Συνήθως οι πολιτικοί καλούνται να δώσουν ξεκάθαρες απαντήσεις για όσα πιστεύουν. Η Έφη Αχτσιόγλου, βουλευτής επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, είναι εξίσου ξεκάθαρη και σε όσα δεν πιστεύει. Δεν πιστεύει ότι υπάρχει μια «υποδειγματική» πορεία, ίδια για κάθε γυναίκα. Δεν πιστεύει ότι είμαστε κοντά από τα να απαλλαγούμε από τα «καλούπια» που επιβάλλει η πατριαρχία, τους ρόλους που «οφείλουμε» να έχουμε εμείς οι γυναίκες, όπως αυτό της «τέλειας» μητέρας. Δεν πιστεύει στους τίτλους, όσο τιμητικοί κι αν είναι, όπως αυτός της νεότερης Υπουργού στην Ελλάδα.

Φυσικά, είναι απόλυτα ξεκάθαρη και σε όσα πιστεύει. Πιστεύει ότι λίγα πράγματα είναι πιο εξοργιστικά από τα δημοσιεύματα που σχολιάζουν την εμφάνισή της και όχι όσα λέει. Πιστεύει ότι όλες οι γυναίκες βρίσκονται στη θέση να αποδεικνύουν δύο φορές τις ικανότητες του. Πιστεύει ότι υπάρχουν «αρκετά καλές μητέρες». Πιστεύει ότι οι κοινωνίες μας αλλάζουν όχι με ήρωες-μεσσίες, αλλά μέσα από τη συλλογική δράση.

«Θεωρώ ότι είμαι φεμινίστρια, αλλά στην πράξη έχω αρκετό δρόμο να διανύσω για να το επιβεβαιώσω», δηλώνει κατά τη διάρκεια της συνέντευξης.

Η Έφη Αχτσιόγλου μιλά στο νέο Queen.gr για τη μητρότητα, τι σημαίνει να πρέπει να μελετάς ένα νομοσχέδιο θηλάζοντας, αλλά και για το χρέος που έχει να διεκδικήσει στις επόμενες εκλογές το σταυρό των συμπολιτών της.