Η κόρη των Σαρκοζί-Μπρούνι δεν είναι «πιο γυναίκα από ποτέ», είναι 13 ετών: Χυδαίο σχόλιο, λένε όλοι
![Η κόρη των Σαρκοζί-Μπρούνι δεν είναι «πιο γυναίκα από ποτέ», είναι 13 ετών: Χυδαίο σχόλιο, λένε όλοι](https://cdn.qumd.gr/img/1240/930/80/2024/12/11/a9ec33ad-GettyImages-1462774094.jpg?t=9nK9xG9Vo8W59Qx9bMIILw)
Η Τζούλια Σαρκοζί δεν είναι «πιο γυναίκα από ποτέ», είναι παιδί. Η ανάρτηση πασίγνωστου περιοδικού δεν είναι απλώς ατυχής ή ανεύθυνη –είναι καταστροφική και επικίνδυνη.
Ζούμε σε μια εποχή όπου τα social media, η ψηφιακή εικόνα και η τεχνητή νοημοσύνη διαμορφώνουν την αντίληψή μας για τον κόσμο. Ωστόσο, αυτή η ίδια τεχνολογία μάς καθιστά εξαιρετικά υπεύθυνους για την προστασία των πιο ευάλωτων μελών της κοινωνίας, και ειδικά των παιδιών. Αν και υποστηρίζουμε ότι τα παιδιά είναι η προτεραιότητά μας, πόσο πραγματικά προστατεύουμε την παιδική ηλικία; Πόσο ηθικά είναι τα μέσα ενημέρωσης που, επιδιώκοντας την αύξηση των κλικ, προβάλλουν ανώριμα στερεότυπα και εμπορευματοποιούν την παιδική ηλικία; Η παρουσίαση μιας 13χρονης, όπως η Giulia Sarkozy, ως «πιο γυναίκα από ποτέ» από τη γαλλική έκδοση της Madame Figaro είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της τάσης, που υπονομεύει την αθωότητα της παιδικής ηλικίας και προωθεί μια υπερσεξουαλικοποιημένη εικόνα. Η 13χρονη κόρη του πρώην προέδρου της Γαλλίας Nicolas Sarkozy και της Carla Bruni, μοιράστηκε μερικά βίντεό της στο TikTok.
Ωστόσο, τα μέσα ενημέρωσης, εκμεταλλευόμενα την ανυποψίαστη αθωότητα ενός παιδιού, την παρουσίασαν ως αντικείμενο σεξουαλικής επιθυμίας, περιγράφοντάς την με όρους που δεν αρμόζουν σε μια έφηβη. Η εμμονή του περιοδικού με λεκτικά όπως «εμφάνιση μοντέλου» ή υπογραμμίζοντας τα φυσικά της χαρακτηριστικά και τη «κληρονομιά» της μητέρας της, είναι αποκαλυπτική της προσπάθειας να εμπορευματοποιηθεί η εικόνα μιας ανήλικης.
Η φράση, «πιο γυναίκα από ποτέ», δεν είναι απλώς ατυχής ή ανεύθυνη –είναι καταστροφική.
Διότι, με το να προβάλλεται έτσι ένα παιδί, δεν κάνει τίποτα άλλο από το να μειώνει την αξία της παιδικής ηλικίας. Η αναφορά αυτή δημιουργεί μια πλαστή εικόνα για τη νεαρή και για όλες τις νεαρές κοπέλες που πιθανώς διαβάζουν το περιοδικό και ακούνε αυτές τις λέξεις. Δεν είναι ένα «κομπλιμέντο». Είναι μια υποβάθμιση του δικαιώματός τους να μεγαλώσουν με την αθωότητα και την προστασία που τους αξίζει, χωρίς να αποθεώνονται για την εικόνα τους ή για την «επιθυμητή» θηλυκότητα που επιβάλλεται από την κοινωνία.
Καμία πόρτα ανοιχτή στη βία αλλά ούτε και στη δευτερογενή κακοποίηση
Η ψηφιακή εποχή μας απαιτεί μεγαλύτερη ηθική συνείδηση και προστασία. Κάθε «κλικ» που υπενθυμίζει σε ένα παιδί ότι η αξία του βρίσκεται στο πόσο «πιο γυναίκα» είναι από ποτέ, αφαιρεί από αυτό την ικανότητα να αναπτυχθεί σε μια υγιή, ισχυρή και μοναδική προσωπικότητα. Οποιοδήποτε παιδί, είτε το επιθυμεί είτε όχι, εκτίθεται σε αυτόν τον κόσμο με διαφορετικές ανάγκες από έναν ενήλικα. Και αυτό, όσο κι αν δεν το καταλαβαίνουμε με την πρώτη ματιά, έχει συνέπειες.
Τα γυναικεία περιοδικά, τα οποία υποστηρίζουν την ενδυνάμωση και τη μοναδικότητα των γυναικών, πρέπει να ηγηθούν του αγώνα για την προστασία των παιδιών. Δεν αρκεί να διαφημίζουμε την ενδυνάμωση των ενηλίκων, χωρίς να σκεφτόμαστε τις συνέπειες αυτής της «ενδυνάμωσης» για την παιδική ηλικία. Δεν αρκεί να μιλάμε για «μοναδικότητες» όταν πρόκειται για τις εκθέσεις παιδιών στον δημόσιο χώρο. Ο ηθικός κώδικας πρέπει να είναι αυστηρός και απαραβίαστος.
Η κοινωνία μας έχει ήδη πληρώσει ακριβά το τίμημα της προβολής επιφανειακών προτύπων, είτε μέσω της ψυχολογικής πίεσης που έχουν υποστεί γενιές νέων γυναικών, είτε μέσω της αναπαραγωγής ενός ανούσιου μοντέλου ομορφιάς και καταναλωτισμού. Στο πλαίσιο αυτό, είναι επιτακτικό να σταματήσουμε το «παιχνίδι» με την εικόνα και να επιτρέψουμε στα παιδιά να μεγαλώνουν ελεύθερα, με τον σεβασμό και την προστασία που τους αξίζει.
Η κουλτούρα του φόβου: Γιατί οι φωνές κερδίζουν έδαφος στον δημόσιο διάλογο;
Αν δεν το κάνουμε, θα συνεχίσουμε να βλέπουμε περισσότερους νέους ανθρώπους να εκτίθενται σε μια αδιάκοπη καταιγίδα από σχόλια και επικρίσεις που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματική τους ταυτότητα, αλλά μόνο με την προβολή ενός ανούσιου προϊόντος. Γιατί, αλήθεια, το να χαρακτηρίζεις ένα παιδί «πιο γυναίκα από ποτέ» έχει να κάνει με την αξία του ή με την ανάγκη του να γίνει κάτι που δεν είναι;
Η προστασία των παιδιών είναι η βασική αρχή που πρέπει να υπερασπιστούμε. Και αν το αφήσουμε να παραβιαστεί, ποιον κόσμο θα αφήσουμε πίσω τους;
Ευτυχώς, πολλοί άνθρωποι στα social media αντέδρασαν άμεσα και έντονα, εκφράζοντας την αποδοκιμασία τους για την ακατάλληλη παρουσίαση της 13χρονης. Αυτή η αντίδραση αποτελεί μια θετική ένδειξη ότι, παρά τις όποιες αδυναμίες της σύγχρονης κοινωνίας, υπάρχουν άτομα που αντιλαμβάνονται απόλυτα την αξία της προστασίας των παιδιών.
![Untitled.jpg](https://cdn.qumd.gr/img/900/max/86/2024/12/11/Untitled.jpg?t=nVbOGc2rSRYE2A5k-B2S9w)
Η απομάκρυνση ενός επίμαχου σημείου από μια ανάρτηση, κατόπιν εορτής, δεν αρκεί για να διορθώσει τη ζημιά που έχει γίνει
Η αληθινή αλλαγή δεν έρχεται από αφαίρεση του post από το Χ ή από τα επιφανειακά «edit», αλλά από μια ειλικρινή αναθεώρηση της νοοτροπίας και της ευθύνης που έχουμε απέναντι στα παιδιά. Η κοινωνία μας πρέπει να πάψει να αναζητά το εύκολο κλικ και να αρχίσει να θέτει τα πραγματικά όρια της ηθικής. Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η εμπορευματοποίηση της αθωότητας έχει συνέπειες, και αυτές οι συνέπειες είναι πολύ βαθύτερες.
Τα λόγια, οι εικόνες και οι πράξεις μας διαμορφώνουν τις συνειδήσεις. Ας εξελιχθούμε σε μια κοινωνία που θα προστατεύει και θα ενδυναμώνει, αντί να εκμεταλλεύεται και να αντικειμενοποιεί. Ίσως δεν είναι ακόμα αργά για να αρχίσουμε να διδάσκουμε την πραγματική αξία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.