Ο σωστός 10λογος για μια αρμονική συγκατοίκηση με την κολλητή σου

Ο σωστός 10λογος για μια αρμονική συγκατοίκηση με την κολλητή σου

10 τρόποι με τους οποίους μπορείς να μοιραστείς αρμονικά ένα διαμέρισμα ή ένα σπίτι με μια φίλη σου, χωρίς να νιώθει καμία από τις δυό σας άβολα.

Είτε προσπαθείς να εξοικονομήσεις χρήματα είτε έχεις την τάση να είσαι ένας μοναχικός άνθρωπος και να θέλεις πάντα τη βολή σου, το να έχεις έναν συγκάτοικο είναι μια βιώσιμη επιλογή από πολλές απόψεις. Πριν μπεις λοιπόν στη διαδικασία αναζήτησης του ιδανικού συγκάτοικου, πρέπει πρώτα να καταλάβεις τι σημαίνει να ζεις μ' έναν άλλον άνθρωπο αλλά και τι πρόκειται να συναντήσεις.

Αν μένεις λοιπόν σε μια αστική περιοχή το να έχεις έναν συγκάτοικο μπορεί να έχει πολλά οφέλη. Ποια; Σου έχουμε 10 τρόποι με τους οποίους μπορείς να μοιραστείς αρμονικά ένα διαμέρισμα ή ένα σπίτι με μια φίλη σου, χωρίς να νιώθει καμία από τις δυο σας άβολα.

Οι 10 ωραιότερες πόλεις της Ευρώπης για ένα αξέχαστο ταξίδι με τις κολλητές σου

1. Καθιερώστε κάποιους βασικούς κανόνες

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις με τον νέο σου συγκάτοικο είναι να δημιουργήσετε μια σύντομη λίστα κανόνων. Αυτή είναι μια συζήτηση «δούναι και λαβείν», οπότε αναφέρετε πρώτα τα πιο σημαντικά πράγματα που περιμένει ο καθένας σας από τον άλλον. Συμπεριλάβετε τον τρόπο κατανομής των λογαριασμών, ποιος πληρώνει τι, πολιτικές σχετικά με τους επισκέπτες, το πρόγραμμα καθαριότητας και οτιδήποτε άλλο μπορείτε να σκεφτείτε.

2. Μην δανείζεστε χωρίς πρώτα να το ζητάτε

Η συγκάτοικός σου μπορεί να έχει ένα υπέροχο φόρεμα το οποίο έχει να φορέσει καιρό, αλλά αυτό δεν σου δίνει το δικαίωμα να το φορέσεις χωρίς να της το ζητήσεις. Ζήτησέ της πρώτα την άδεια και σεβάσου την επιθυμία της.

3. Σεβαστείτε η μία τον χώρο της άλλης

Ο καθένας έχει την ανάγκη για κάποιο προσωπικό χώρο, ανεξάρτητα από το πόσο εξωστρεφής είναι, γι' αυτό αποφύγετε να εισβάλετε στον χώρο η μια της άλλης. Ποτέ μην μπεις στην κρεβατοκάμαρά της χωρίς να χτυπήσεις πρώτα.

4. Ακολουθήστε τον Χρυσό Κανόνα

Πριν προβείς σε οποιαδήποτε αμφισβητήσιμη ενέργεια σχετικά με τη συγκάτοικό σου σταμάτα και σκέψου πώς θα σου φαινόταν αν άλλαζαν οι όροι. Η τήρηση του Χρυσού Κανόνα μπορεί να σώσει τη σχέση σας.

5. Ο καθένας στον χώρο του

Αν προκαλέσεις χάος, καθάρισέ το. Μην περιμένεις από τον συγκάτοικό σου να σε βοηθήσει να τακτοποιήσεις μετά από ένα πάρτι, εκτός κι αν το διοργανώσατε μαζί. Επίσης, δεν πρέπει να αφήνεις το χάος για την επόμενη μέρα γιατί ο άλλος δεν είναι υποχρεωμένος να έρχεται αντιμέτωπος με βρώμικα πιάτα και ψίχουλα όταν σηκώνεται το πρωί. Εάν μοιράζεστε ένα κοινό μπάνιο, να κρατάτε τα προσωπικά σας αντικείμενα τακτοποιημένα και σε τάξη.

6. Κρατήστε χέρια σας η μια μακριά από το φαγητό της άλλης

Όταν ένα μπόλ με το αγαπημένο σου παγωτό εμφανίζεται ξαφνικά στην κατάψυξη, μην υποθέσεις ότι είναι το μισό δικό σου. Μη φας ούτε μια μπουκιά μέχρι να έχεις άδεια από τη συγκάτοικό σου. Μπορεί να υπάρχει εκεί για μια ειδική περίσταση... Αν θέλεις πραγματικά λίγο, βγες έξω και πάρε ένα δικό σου.

7. Σεβαστείτε την ανάγκη για ησυχία

Αν δείτε τη συγκάτοικό σου να διαβάζει ένα βιβλίο, μην τη διακόπτεις συνεχώς με συζήτηση. Εάν γνωρίζεις ότι πρέπει να είναι στη δουλειά νωρίς το επόμενο πρωί, κάνε ησυχία. Ένας τρόπος για να ενημερώνουν οι συγκάτοικοι ο ένας τον άλλον πότε κοιμούνται, είναι να φτιάξουν μια μικρή πινακίδα που μπορεί να κρέμεται από το πόμολο του υπνοδωματίου τους.

8. Φροντίστε τα δικά σας κατοικίδια

Eάν έχετε συμφωνήσει ότι επιτρέπονται τα κατοικίδια, μην περιμένετε από το άλλο άτομο να φροντίσει τo δικό σου. Τάισέ τη δική σου γάτα, βγάλε βόλτα τον δικό σου σκύλο, μάζεψε τις τρίχες ή τις ακαθαρσίες του και φυσικά βάλε ηλεκτρική σκούπα στον καναπέ και στο χαλί αν έχει τρίχες.

9. Μην κουτσομπολεύεις τη συγκάτοικό σου

Ζώντας μαζί με τη φίλη σου, είναι βέβαιο ότι θα ανακαλύψεις κάτι που θα ήταν εξαιρετική τροφή για κουτσομπολιά. Μην το κάνεις όμως. Να θυμάσαι ότι ισχύει και το αντίθετο και σκέψου πώς θα αισθανόσουν αν κάνει εκείνη κάτι αντίστοιχο σε σένα. Χάλια δε συμφωνείς;

10. Να σέβεστε τους επισκέπτες σας

Είτε έχετε καλέσει κάποιον για δείπνο είτε για να μείνει μαζί σας ως guest, είναι πάντα καλή ιδέα να το συζητάτε με τη συγκάτοικό σας. Οι παρεξηγήσεις για άτομα και καταστάσεις δημιουργούνται από εκεί που δεν το περιμένεις.